Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

29 ΜΑΪΟΥ-2 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2018: Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ-ΤΑ ΠΕΡΙΞ

1. ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥΣ

Στις 29 Μαΐου του 1453 έπεσε η Πόλη και άρχισαν τα βάσανα του έθνους στα χέρια των Τούρκων που κράτησαν τέσσερις αιώνες.
Λίγο πριν την πτώση οι λόγιοι του Βυζαντίου κατέφυγαν στην Δύση και έδωσαν τα φώτα τους και συνέβαλαν στην εκκίνηση της Αναγέννησης.
Κάπως έτσι φαντάζει η μαζική μετανάστευση νέων επιστημόνων από την χώρα μας, μόνο που αυτή την φορά ξενητεύονται για να επιβιώσουν και για να μην αναλώσουν την ζωή τους στο πολυδαίδαλο και δυστυχώς πάσχον ακαδημαϊκό σύστημα της πατρίδας μας.
Χθεσινοί μου φοιτητές/τριες και ειδικευόμενοι/ες διαπρέπουν, όπως ο Η. Πιπίνος, Καθηγητής στο Παν/μιο του Κάνσας στην Αγγειοχειρουργική, ο Γ. Δημητριάδης καλπάζει στην Ενδοκρινολογία στην Αγγλία και σύντομα θα αναδειχθεί σε κυρίαρχη προσωπικότητα στην ειδικότητα, ο κος  Σ. Μπαλτζής στην Ψυχιατρική στην Σουηδία, ο κος  Τσιφτσής στην Χειρουργική στις ΗΠΑ ο Δ. Παπαματθαιάκης στην Επείγουσα Ιατρική στις ΗΠΑ και άλλες/οι πολλοί που δεν διατηρήσαμε την επαφή μας και ο πανδαμάτωρ χρόνος έσβησε από την μνήμη μου τα ονόματα αλλά όχι και τις φυσιογνωμίες τους, το χαμόγελο, το βλέμμα τους.  Αν ρωτήσετε τους γνωστούς σας, είμαι βέβαιος ότι θα βρείτε τουλάχιστον ένα που να έχει τέκνο η συγγενή που είναι διαπρέπων επιστήμων στο εξωτερικό.
Δύο Έλληνες έγιναν μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών και ένας αδελφικός φίλος, λίγο νεώτερος από μένα, ο κος Β. Πάχνης, εξέχων και πρωτοπόρος μοριακός Βιολόγος, έλαβε μεγίστη διάκριση στην Αγγλία. 
Τι να πει κανείς για τον Καθηγητή του ΜΙΤ κο Δασκαλάκη, αυτόν τον ευφυέστατο, σεμνό νέο άνθρωπο που είναι κόσμημα και για την ανθρωπότητα και για το έθνος, φίλο του μικρού μου γιού του Αντώνη Επ. Καθηγητή σε θέματα ενέργειας και operations research, ο οποίος διαγράφει επίσης μία εξαιρετική πορεία στο Βέλγιο. 
Πως καταλήξαμε συμπολίτες να διώξομε τους αρίστους και να μας μείνουν ο κος Φίλης, η κα Αχτσίογλου, ο κος Γαβρόγλου ο οποίος βαφτίζει υποβαθμισμένα ΤΕΙ πανεπιστήμια και ο θίασος των ωλετήρων της πατρίδας μας υπό την ηγεσία του μεγαλύτερου πολιτικού τυχοδιώκτη που γέννησε ο τόπος από τον καιρό του Κωλέττη; 
Πως επεκράτησαν οι κυνικοί, συμφεροντολόγοι, απάτριδες σε μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι μόνον ένα μέρος, το εμφανές μέρος. Γιατί τους αφήσαμε; 
Πως ανεχθήκαμε την αδελφοκτόνο δράση τους τόσα χρόνια που άλλοτε είχε τον μανδύα της σοσιαλιστικής αλλαγής, άλλοτε της αριστερής ηθικής, και στο παρελθόν της βασιλοχουντικής δεξιάς, αλλά πάντοτε λειτουργούσε προς όφελος τους και επί βλάβη της πατρίδας; Τι θα κάνομε στο μέλλον μ' όλους αυτούς; Πότε θα αναγνωρίσομε την ηθική βάση της αιώνιας κρίσης που μαστίζει τον Ελληνισμό από τον καιρό του Πελοποννησιακού Πολέμου και θα πάψομε επιτέλους να ανεχόμαστε νοοτροπίες και πράξεις από όλους και σε όλα τα επίπεδα που βάζουν σε κίνδυνο την ίδια μας την ύπαρξη, επειδή προσωρινά οι νοοτροπίες και οι πράξεις αυτές "βολεύουν" το μικροσυμφέρον μας; 

2. ΤΑ ΠΕΡΙΞ

Από αλλού περιμέναμε την συνέχεια της κρίσης και από αλλού ήλθε.
Περιμέναμε ότι ο Ερντογάν θα άρχιζε να υλοποιεί τις απειλές του, αλλά η επίθεση σε Αιγαίο και Θράκη ανεβλήθησαν εν όψει εκλογών, μετά τις οποίες υπάρχει όλος ο καιρός να τις πραγματοποιήσει με αναβαπτισμένη εντολή και με ηυξημένες εξουσίες. Σκαλώνει κάπου το ζήτημα στα οικονομικά, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η προσφιλής μέθοδος των οικονομικών δολοφόνων της απόσυρσης κεφαλαίων από χώρες που δεν κάνουν τα χατήρια των αφεντικών τους, αλλά προς το παρόν η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υπεροπλία έναντι της Ελλάδας και κυρίως να αποτελεί μήλο της Έριδος μεταξύ Ρώσσων και Αμερικανών και να χορεύει και τους δύο στο ταψί. Κάποια ώρα βέβαια αν πάει κάτι στραβά ο χορός αυτός μπορεί να αποβεί θανάσιμος για τον σουλτάν Ρετσέπ, αλλά προς το παρόν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και F35 θα πάρει και S400 και τα πράγματα ηρεμούν στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το γεωτρύπανο είναι ΝΔ της Χίου και οι στρατιωτικοί μας ακόμη στις τουρκικές φυλακές χωρίς κατηγορία.
Η επόμενη πράξη της κρίσης ήλθε από την Ιταλία, όπου μετά την νίκη της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων, o Πρόεδρος Ματαρέλλα προκάλεσε πραξικόπημα μη αποδεχόμενος Υπουργό Οικονομικών τον επικριτή της γερμανικής ΕΕ και μετά από κάτι ψιλοτρίπλες με την ανάθεση διερευνητικής εντολής σε έναν τεχνοκράτη του ΔΝΤ, τα πράγματα πήγαιναν σε επαναληπτικές εκλογές όπου διεφάνη ότι θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό των δύο κομμάτων και τελικά σχηματίστηκε κυβέρνηση από τους δύο νικητές, την Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια.
Πολιτική τερατογένεση πρώτου μεγέθους, ανάλογη των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που ίσως στο μέλλον έχει και την ίδια κατάληξη της αναστροφής πορείας.
Αμέσως μπήκε σε κίνηση ο μηχανισμός των ΜΜΕ που ελέγχονται από τους νεοεποχίτες και φασίστες τους ανεβάζουν λαϊκιστές τους κατεβάζουν.
Βέβαια δεν εξηγείται ότι άλλο πράγμα ο λαϊκισμός του δημαγωγού ο οποίος ασκεί πολιτική που αρέσει στον λαό, ενώ ξέρει ότι αυτό που κάνει είναι επί βλάβη του π.χ. "Τσοβολα δώστα όλα", και άλλο η λαοφιλής πατριωτική πολιτική η οποία εκφράζει τον λαό σε υγιείς βάσεις και εν προκειμένω τους Ιταλούς, οι οποίοι διαφωνούν με την πορεία στην οπoία τους έχουν βάλει κέντρα αποφάσεων που ούτε ενέκριναν , ούτε ψήφισαν, η ακόμη χειρότερα τους εξαπάτησαν και λένε τέρμα η παράνομη μετανάστευση, τέρμα η εξάρτηση από τις Βρυξέλλες και το φοβερό και τρομερό γερμανικό της Διευθυντήριο και τέρμα η ΕΕ αν αυτό σημαίνει την εξαφάνιση της εθνικής μας ταυτότητας, ταυτότητας φύλου, θρησκείας, και θεμελιωδών κοινωνικών δομών όπως η οικογένεια και γαία πυρί μειχθείτω. Η έτσι, η βοηθείστε από τα περισσεύματα που έχετε αθροίσει οι Γερμανοί από τον ιδρώτα και το αίμα του Νότου να βγούμε από την κρίση που εσεις της παγκοσμιοποίησης  προκαλέσατε με την πλεονεξία, την δολιότητα και την ατιμία σας, λένε οι Ιταλοί.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μαίνεται η μάχη αποκαθήλώσης του κου Trump, ο οποίος ωστόσο δεν διστάζει να προχωρήσει σε ενέργειες οι οποίες πριν μερικά χρόνια θα ήταν ανήκουστες και αναιρούν όσα ψευδεπίγραφα ευαγγελιζόταν ο Fukuyama στο "Τέλος της ιστορίας".
Η επιβολή δασμών στα  προϊόντα μεταλλουργίας στην ΕΕ, Καναδά, Μεξικό, επισημοποιεί την έναρξη εμπορικού πολέμου και έναρξη της αποκαθήλωσης των ανοιχτών εμπορικών συνόρων υπέρ της εθνικής οικονομίας των ΗΠΑ.
Είχε προηγηθεί προειδοποιητική "βολή" εναντίον της Κίνας, ιδίας φύσεως, αλλά ακολούθησε μία άρον άρον συμφωνία εξισορρόπησης των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο γιγάντων.
Θα περίμενε κανείς σεισμό στην Wall Street, αλλά δεν συνέβη, παρά μόνον για μία ημέρα.
Κατόπιν, μετά τα δεδομένα για την απασχόληση στις ΗΠΑ και την κερδοφορία των επιχειρήσεων επανήλθε ηρεμία και ο Dow συνέχισε την διορθωτική πλαγιοανοδική διορθωτική του πορεία που δεν προμηνύει τίποτε καλό μεσοπρόθεσμα, όταν ολοκληρωθεί ο τεχνικός σχηματισμός, μετά από έναν ακόμη ανοδικό παροξυσμό που θα συμβεί έως τα μέσα προς τέλος του 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου