Κυριακή 20 Μαΐου 2018

20 ΜΑΪΟΥ, 2018: ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ ΕΝ ΣΧΕΣΕΙ ΠΡΟΣ RSI14 ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΤΑΛΑΝΤΩΤΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗΣ

Στην παρούσα ανάρτηση μεθοδολογίας θα παραθέσομε ορισμένες παρατηρήσεις με ενδεχόμενη πρακτική σημασία που αφορούν τις μεταβολές της τιμής του ΓΔ εν σχέσει προς τον ταλαντωτή RSI14 και τον ημέτερο μεταταλαντωτή αναδρομής, με έμφαση στην σχετική μεταβολή του ενός εν συγκρίσει προς τον άλλο.
Οι παρατηρήσεις αυτές αν και βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της στατιστικής επεξεργασίας αλλά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επιτρέπουν την συναγωγή ορισμένων συμπερασμάτων τα οποία θα αναφερθούν εδώ περιληπτικά.
Υπενθυμίζω ότι ο πασίγνωστος ταλαντωτής RSI επινοήθηκε από τον J. W. Wilder την δεκαετία του '60 και βρίσκεται ακόμη εν χρήσει.
Χρησιμότατες σύγχρονες παρατηρήσεις για την πρακτική χρήση του RSI μπορούν να βρεθούν στο βιβλίο της C. Brown.
"Technical analysis for the trading professional"
Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια της κας Brown ήταν και η αφετηρία της παρούσης μελέτης, η οποία όμως απέδωσε περισσότερα του αναμενομένου και όπου έμαθα ότι χρήσιμες όψεις της ΤΑ δεν είναι ανάγκη να είναι δύσκολες και στριφνές, αλλά απλά αρκεί να "βλέπει" ο αναλυτής αυτό που είναι μπροστά του. Στην περίπτωση μου αυτό ήταν πάντα ένα πρόβλημα από τα γυαλιά και τα κλειδιά μου ως πιο σοβαρά ζητήματα.
Το σημείο εκκίνησης ήταν τα κεφάλαια 1 και 8 όπου η Brown αναλύει από αφ' ενός ορισμένες λανθασμένες έντυπώσεις γύρω από τους δείκτες και τους ταλαντωτές και αφ' ετέρου αναπτύσσει έναν δικό της σύνθετο ταλαντωτή που σε συνδυσμό με τον RSI δίνει προειδοποιήσεις για αντιστροφές της τάσης με σημαντική πρακτική αξία.
Τό ερώτημα που θέσαμε ήταν να εξετάσομε αν μπορούμε να εξαγάγομε τα ίδια συμπεράσματα χρησιμοποιώντας το δικό μας μεταταλαντωτή αναδρομής που είναι ο μέσος όρος του ταλαντωτή αναδρομής τριών περιόδων 8-11-14, όπου περίοδος δεν νοείται ο χρόνος αλλά ο αριθμός ενός σημείου που ανήκει στην χρονοσειρά των ακροτάτων, των σημείων τάσης (χρονοσειρά δεδομένων απ' όπου έχουν αφαιρεθεί οι ακραίες τιμές και όπου ο δείκτης προχωρεί στην ίδια κατεύθυνση για δύο τουλάχιστον συνεχείς ημέρες), και των συνολικών δεδομένων.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.

Κατ' ουσίαν θα ασχοληθούμε με ένα γράφημα, όπου εμφανίζονται όλα όσα θέλομε να αναφέρομε.

Α. Οξύαιχμες έναντι αποστρογγυλωμένων αντιστροφών στην πορεία του RSI και του μεταταλαντωτή αναδρομής.

Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιστρέφουν διεύθυνση οι ταλαντωτές.
Υπάρχουν δύο τρόποι.
Είτε μέσω μιας οξύαιχμης αντιστροφής (πράσινα βέλη) είτε μέσω μιας αποστρογγυλωμένης κυρτής η κοίλης αντιστροφής (μπλε βέλη).
Οι οξύαιχμες αντιστροφές σημαίνουν κατά κανόνα προσωρινή διακοπή της πορείας του ΓΔ και έναρξη είτε ενός διορθωτικού κύματος είτε ενός μικρού κύματος προς την κατεύθυνση της τάσης.
Οι αποστρογγυλωμένες αντιστροφές όπου αν:
1. Συμβαίνουν σε υπεραγορασμένη η υπερπωλημένη περιοχή και των δύο ταλαντωτών
και
2. Συμβαίνουν και στους δύο ταλαντωτές ταυτόχρονα κι όχι σε έναν από τους δύο σημαίνουν επερχόμενη αντιστροφή της τάσης.

Β. Αποκλίσεις μεταξύ των ταλαντωτών (Σαρδόνιος γέλως)
 
Όταν οι δύο ταλαντωτές αρχικά οδεύουν με την ίδια φορά εν συνεχεία ακολουθούν αντίθετη πορεία για λίγο και τέλος συγκλίνουν, συχνότερα σε υπεραγορασμένη περιοχή απ' ότι σε υπερπωλημένη, αυτό είναι σήμα ότι η τάση αδυνατίζει και αποτελεί προειδοποίηση ότι επέρχεται σημαντική κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση .
Αυτό μπορεί να συμβεί με η χωρίς απόκλιση των ταλαντωτών.

3. Αποκλίσεις και αντιστροφές στους ταλαντωτές συμβαίνουν όπως περιγράφονται στην βιβλιογραφία με ιδιαίτερα διαφωτιστικές παρατηρήσεις  στο προαναφερθέν βιβλίο.


 Ερχόμενοι στο προκείμενο παρατηρούμε η πρόσφατη κάθοδος προκάλεσε μία κυρτή αποστρογγυλωμένη αντιστροφή του μεταταλαντωτή αναδρομής αλλά όχι και του RSI σε τιμές πού απέχουν από την υπερπωλημένη περιοχή και πολύ περισσότερο από την υπεραγορασμένη.
Αυτά όσον αφορά τα ακρότατα.
Παρατηρούμε επίσης ότι στο πιο κάτω διάγραμμα που είναι διάγραμμα ορμής της κίνησης, υπάρχουν τις επόμενες εβδομάδες περαιτέρω περιθώρια καθόδου καθώς τόσο η κίτρινη γραμμή που είναι δείκτης ορμής όσο και η βραχυπρόθεσμη συνιστώσα του μεταταλαντωτή αναδρομής δεν φαίνονται να έχουν εξαντλήσει το καθοδικό δυναμικό τους.

Όμως στην συνολική χρονοσειρά, είναι πιθανή μία ανοδική διορθωτική κίνηση καθώς και οι δύο ταλαντωτές είναι σε υπερπωλημένη περιοχή και επιβραδύνεται ο ρυθμός της καθόδου.


Συνοψίζοντας: Βρίσκεται σε εξέλιξη διορθωτική κάθοδος στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου πλαγιοανοδικού, επίσης διορθωτικού κύματος. Βραχυπρόθεσμα αναμένεται διορθωτική ανοδική κίνηση πιθανώς προς την περιοχή των 820 μον και εκείθεν συνέχιση της πλαγιοκαθοδικής πορείας σε ένα κύμα C εντός πολυπλόκου επαναλαμβάνω διορθωτικού σχηματισμού.
Μόνον υπέρβαση των 880 μον. θα σημάνει οριστικό τέλος του.

3 σχόλια:

  1. εκ μέρους όλης της κοινότητας
    σας ευχαριστούμε πάρα πολύ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Παπαβασιλείου σας ευχαριστούμε θερμά για τα φώτα σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς τον Γιώργο και τον Βασίλη. Χαίρομαι που ξνασυναντιόμαστε εδώ. Έστω και από μακρυά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή