Το 1983 γυρίστηκε και παρουσιάστηκε στην Αμερική μία μινι τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο "The Day After" η οποία παρουσίαζε την φρίκη και τις συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου από την πλευρά του απλού κόσμου στο Κάνσας και η οποία τελείωνε με έναν κυβερνητικό υπάλληλο να μαζεύει τους εναπομείναντες αγρότες και κτηνοτρόφους που είχαν την πρόνοια να κατασκευάσουν στα σπίτια τους καταφύγια εφοδιασμένα με τα απαραίτητα και να συζητά μαζί τους για το πως θα μπορούσαν να ξαναβάλουν μπροστά την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Σε πολύ μικρότερη κλίμακα, αλλά με ορατούς κινδύνους και προβλήματα κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα, καθώς η ανθρωπότητα προσπαθεί να ξαναβάλει μπροστά τις λειτουργίες ενός εξαιρετικά πολύπλοκου οικονομικού κοινωνικού και πολιτιστικού συστήματος το οποίο η ίδια κατασκεύασε, μετά την πρώτη επίθεση από τον κορωνοϊό. Ήταν ένα σύστημα το οποίο είχε την αφέλεια και την αυθάδεια να νομίζει ότι ήταν απρόσβλητο και κατά την προσφιλή έκφραση των οπαδών της παγκοσμιοποίησης "αειφόρο" το οποίο θα λειτουργούσε για πάντα χωρίς διακοπή.
Η τεχνολογική οικονομική και επιστημονική πρόοδος επισκιάζε τα πάντα και "το μοντέλο" δεν σήκωνε αμφισβήτηση και συζήτηση, παρά την κρίση του 2008 που προκάλεσε αβάσταχτο πόνο και εξαθλίωση σε χώρες όπως η δική μας που χρεωκόπησαν και έφτασε να απειλεί το σβήσιμό τους από τον χάρτη "για γεωστρατηγικούς και οικονομικούς" λόγους μετά την ανάδυση του φαντάσματος μιας Γερμανοκρατούμενης φασίζουσας Ευρώπης μόνο που οι δυνάστες δεν φορούσαν στρατιωτικές στολές και σβάστικες αλλά προσεγμένα πανάκριβα ρούχα. Όπως τότε όμως, η φωνή τους είχε κάτι το απειλητικό και θανάσιμο, και το βλέμμα τους ήταν το ψυχρό βλέμμα ενός επαγγελματία δολοφόνου και ο λόγος τους ήταν πάντοτε ασαφής, εκτός από την ανακοίνωση περιορισμών και "μέτρων" που σήμαιναν πόνο και δυστυχία. Μιλούσαν ασταμάτητα χωρίς να λένε τίποτε χρήσιμο για τον κόσμο παρά μόνον να του ανακοινώνουν ποινές και τιμωρίες.
Αποδείχθηκε ότι "το σύστημα" δεν ήταν τίποτε από όλα αυτά, και όχι μόνον αυτό αλλά οι ενδογενείς αντιφάσεις και παθογένειές του και κυρίως η πλεονεξία και η αφροσύνη το έκαναν ακόμη πιο ασταθές και ευαίσθητο σε προσωρή διακοπή της λειτουργίας του.
Η επιθυμία, η παρόρμηση για όλο και ταχύτερους ρυθμούς "ανάπτυξης", υλικής ευημερίας, κερδών, εξουσίας, ελέγχου και καλοπέρασης ανεξάρτητα από τις συνέπειες στην φύση, το περιβάλλον, τους ίδιους τους ανθρώπους, προσέδωσαν στο σύστημα αυτό μεγάλη ταχύτητα, και όταν οι κυβερνήσεις αποφάσισαν καλώς η κακώς να πατήσουν φρένο ενώπιον της απειλής της πανδημίας που προερχόταν από την μικροσκοπική, αόρατη βάση της βιολογικής εξελικτικής πυραμίδας, από έναν ιό που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διαιωνιστεί ανεξάρτητα από το τι θα προκαλέσει στον ξενιστή του, η επιβράδυνση είχε το ίδιο αποτέλεσμα με το αποτέλεσμα του απότομου φρεναρίσματος ενός οχήματος στους επιβάτες του και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σ'αυτό.Οι επιβάτες σκοτώνονται εκτοξευόμενοι από το παρμπριζ και τα αντικείμενα σπάνε.
Το κόστος σε ζωές ήταν μεγάλο και αρρώστησαν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Από τους άστεγους της Νέας Υόρκης μέχρι πρωθυπουργούς.
Είχαν ξοδευτεί τεράστια ποσά για εξοπλισμούς και πολυτέλεια αλλά την κρίσιμη ώρα διαπιστώθηκε ότι τα υγειονομικά συστήματα θα κατέρρεαν από έλλειψη και υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού, που δεν κοστίζουν παρά ένα μικρό ποσοστό από το κόστος των εξοπλισμών, αλλά φάνηκαν και τα ελαττώματα της παγκοσμιοποίησης όταν η Γερμανία δεν μπορούσε ενώ είχε την δυνατότητα να επιταχύνει την παραγωγή αναπνευστήρων, διότι ορισμένα μέρη τους κατασκευάζονταν στην Κίνα η οποία με την σειρά της διέκοψε τις εξαγωγές. Μυστικές υπηρεσίες της μιας χώρας υπονόμευαν την προμήθεια υγειονομικού υλικού από άλλες και διοχέτευαν με όποιο τρόπο μπορούσαν ό,τι μπορούσαν στις δικές τους χώρες.
Το κραταιό αεροπλανοφόρο "Roosevelt" τέθηκε εκτός μάχης, όχι από κάποιο κινέζικο η ρώσσικο πανάκριβο όπλο ακριβείας αλλά από έναν μικροσκοπικό ιό. Ο ιός ούτε τεχνολογία stealth χρειάζεται για να είναι αποτελεσματικός, ούτε να τρέχει με υπερηχητικές ταχύτητες. Του αρκεί να υπάρχουν ξενιστές σε μεγάλες πυκνότητες για να μεταπηδά από τον έναν στον άλλο.
Οι γραφειοκράτες και τεχνοκράτες με το πεθαμένο βλέμμα είχαν περικόψει τις δαπάνες για υγειονομικές υποδομές στα δημόσια συστήματα, γιατί αφορούσαν την περιττή τρίτη ηλικία κατά κύριο λόγο και για να μειώσουν τα δημόσια έξοδα την στιγμή που τυπώνονταν βουνά από χρήματα για να γλιτώσουν οι τραπεζίτες το οποίο όμως χρεωνόταν στις δικές του πλάτες και είχαν δημιουργήσει ένα πανάκριβο σύστημα παροχής υπηρεσιών στο οποίο ο περισσότερος κόσμος δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση.
Χώρια οι στρεβλώσεις στην έρευνα, και η ασυδοσία, η χωρίς φραγμούς και κανόνες έρευνα που αφορά την μοριακή γενετική και όπου η πλειονότητα των προγραμμάτων στράφηκε σε τομείς με οικονομικό όφελος η παραγωγή βιολογικών όπλων.
Η εξάπλωση του ιού από το Βουχάν της Κίνας έγινε ταχύτατα και τότε άρχισαν επάλληλοι κύκλοι ασυνεννοησίας, παραπληροφόρησης, αντικρουόμενων επιστημονικών γνωμών που κάθε μέρα άλλαζαν, στέρησης ελευθεριών και ασταμάτητης προπαγάνδας που με την συνεχή επανάληψη κόντεψε να με στείλει στο φρενοκομείο και είχε ψυχολογικά το αντίθετο αποτέλεσμα μ'αυτό που επιθυμούσαν οι προπαγανδιστές.
Αν εξαιρέσει κανείς τον πόνο από τους θανάτους των οικείων των νοσησάντων η πιο τραυματική εμπειρία ήταν το ασταμάτητο "μένουμε σπίτι" απ'όλους τους "opinion makers", τον "καλλιτεχνικὀ" κόσμο και τις σεισοπυγίδες των πρωϊνάδικων μαζύ με τους μαϊντανούς τους που συνήθως ασχολούνται με το ιμαμ μπαϊλντί την αστρολογία και το γιατί η νύφη έκανε σχέση με τον κουμπάρο που είχε κάνει σχέση με την αδελφή της.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν αν βρω τον Παπαδόπουλο και τον άλλο με την ψυχική υγεία μπροστά μου θα τους τα πω ένα χεράκι. Το χειρότερο ήταν η κοροϊδία για την προστασία των υπερηλίκων που έχουν περισσότερο νιονιό απ'ότι όλος αυτός ο συρφετός των μετριοτήτων που δεν ήταν παρά προπαγάνδα και πάλι εναντίον της τρίτης ηλικίας. Ασφαλώς και οι γέροι είναι πιο ευάλωτοι.
Δεν χρειάζονται προστασία. Σεβασμό χρειάζονται.
Ξαφνικά λοιπόν, κατά παραγγελία, βγήκε ο κόσμος στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσει τους ήρωες της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό που δεν ήταν άλλοι από εκείνους που χθες κατηγορούσε, το ίδιο κακοπληρωμένοι και αραιωμένοι σε βαθμό επικίνδυνο και στους οποίους βγάζω το καπέλλο από αυτές τις γραμμές.
Ευτυχώς για μας οι επιστήμονες μας αποδείχθηκαν πιο μετριοπαθείς και σώφρονες και έκαναν το μόνο που μπορούσε να είναι αποτελεσματικό σε μία επιδημία που μεταδίδεται μέσω του αέρα, που είναι η αραίωση των ξενιστών μέσω της καραντίνας.
Οι δημοσιογράφοι με ελάχιστες εξαιρέσεις ήταν το κύριο εργαλείο του προπαγανδιστικού μηχανισμού έχοντας ξεχάσει αυτό που πρέπει να κάνουν, δηλαδή την πλήρη, διαφανή, συνοπτική και αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων. Εδώ είχαμε εννέα μέρη σχόλιο και ένα είδηση.
Τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα πικρόχολα εναντίον της Εκκλησίας και του Χριστιανισμού γενικότερα, ενώ έμεναν στην σκιά οι τσιγγάνοι και οι παράνομοι μουσουλμάνοι μετανάστες που αλώνιζαν καθ'όλη την διάρκεια της καραντίνας και μόνον όταν προσβλήθηκαν μερικοί απ'αυτούς προυσιάστηκε το θέμα στην τηλεόραση και τις εφημερίδες.Παρά ταύτα όμως το κάθε σπίτι έγινε μία μικρή εκκλησία και με όποιο τρόπο μπορέσαμε γιορτάσαμε το Πάσχα.
Η στωϊκή συνετή φυσιογνωμία του κου Τσιόδρα στέκεται πολύ πάνω από όλους αυτούς και του χρωστάμε πολλά. Ο κος Χαρδαλιάς επίσης ήταν αυστηρός μεν αλλά αποτελεσματικός.
Τα ερωτήματα για την προέλευση του ιού, την αποτελεσματικότητα των διαφορετικών στρατηγικών, την επιστημονική μεθοδολογία της επιδημιολογίας και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στο μέλλον είναι άπειρα και δείχνουν την ανάγκη αναδιάρθρωσης της λειτουργίας και της υιοθέτησης κοινής γλώσσας εκ μέρους των ειδικών σε διεθνές επίπεδο και δείχνει την γύμνια των διεθνών οργανισμών και κυρίως του ΠΟΥ. Απέτυχαν παταγωδώς να κάνουν αποτελεσματικά αυτό για το οποίο υπάρχουν.
Για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι ο κόσμος προηγείται των ηγεσιών του με δείγματα εθελοντικής προσφοράς, αυτοθυσίας και αλτρουϊσμού που εξέθεσαν αυτούς που τους κυβερνούν και ανέδειξαν την μικροψυχία των ισχυρών, όπου ο Σύνδεσμος Εφοπλιστών έδώρισε ένα ατιμωτικά μικρό ποσό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν είχε δωρίσει τόσα η Μπουμπουλίνα θα είμαστε ακόμη μέρος της Τουρκίας.
Μ'αυτά και μ'αυτά, φτάσαμε στην Πρωτομαγιά, μέρα που κλείνω τα εβδομήντα, και αντί να προϋπαντήσομε τον Μάϊο στη εξοχή περιμένομε στωϊκά την λήξη των μέτρων ενώ μαίνεται η συζήτηση για το μέγα θέμα. Μάσκα η όχι μάσκα.Ω Θεέ μου. Που τελειώνει η ανθρώπινη ανοησία.
Καλησπέρα σας ! Πιστεύω κ εύχομαι νά είστε καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρώτημα: Γιατί σιωπάτε;
Ευχαριστώ !