Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

7 ΜΑΪΟΥ, 2018: ΒΥΘΙΣΕΩΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΑΛΛΑ....(ΜΕΡΟΣ Ι)

Εδώ και αρκετό καιρό έχω διαπιστώσει ότι δεν μπορώ να παρακολουθήσω, πολλώ μάλλον να καταγράψω την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων που ζούμε.
Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων.
Από την μία πλευρά ειδικοί αναλυτές και σχολιαστές γράφουν με πολύ μεγαλύτερη πληρότητα και σε πολύ μεγαλύτερο βάθος όσα κατά καιρούς θα ήθελα να αναφέρω πριν από μένα.
Λόγω επιστημονικής παιδείας, απαγορεύται η επανάληψη ιδεών και διαπιστώσεων που ήδη έχουν γίνει.
Από την άλλη, υπάρχει μέσα μου μία ψυχολογική καθήλωση, απέναντι σε όσα συμβαίνουν, κάτι σαν το "πάγωμα" της γαζέλλας που βλέπει το λιοντάρι να κινείται καταπάνω της.
Προσθέστε το γραφειοκρατικό βουνό που σκαρφαλώνω εδώ και μήνες προσπαθώντας να κάνω τι; 
Να δουλέψω στο ιδιωτικό τομέα. Το μόνο που δεν μου έχουν ζητήσει ως πιστοποίηση είναι το απολυτήριο του προπάππου μου από τον στρατό από τον πόλεμο του '97.
Συμβάλλει και το γεγονός ότι αργά αλλά σταθερά προχωρώ την σύνοψη της μεθόδου μου και δύο τρεις άλλοι παράγοντες αλλά ο κύριος παράγων είναι ο δεύτερος.
Σήμερα όμως θα αποπειραθώ μία τοποθέτηση.
Άλλωστε ο κοινός άνθρωπος, ο πολίτης, πάντοτε θα έχει έλλειμμα πληροφόρησης και σκοπός του ιστολογίου είναι η ανάλυση της καθημερινής πραγματικότητας απ' αυτή την γωνία. Την γωνία του απλού πολίτη, ο οποίος όχι μόνον έχει έλλειμμα πληροφόρησης, αλλά εδώ και καιρό πρέπει να καταναλώσει επί πλέον χρόνο για να ξεχωρίσει τις αξιόπιστες πληροφορίες από τον ορυμαγδό της προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που έχει λάβει το νεοεποχίτικο όνομα "fake news".
Το γενικό πλαίσιο σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το ίδιο σκοτεινό πολύπτυχο και μπλεγμένο, όπως το έχομε περιγράψει.
Κυριαρχούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή με κύριο πεδίο μάχης την Εγγύς και Μέση Ανατολή όπου πλέον η Τουρκία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στις ΗΠΑ έχουν πέσει κάπως οι τόνοι συνεχίζεται η προσπάθεια αποκαθήλωσης του Προέδρου Trump και το αστείο εδώ είναι ότι από την "παρέμβαση" της Ρωσσίας στις αμερικανικές εκλογές ο αγώνας έχει μεταφερθεί στον χώρο των πορνοστάρ και της σχέσης του Προέδρου με μία από τις πρωθιέρειες του είδους. Οποίος ξεπεσμός πολιτικού και πολιτειακού συστήματος.
Ανταλλάσσονται πυρά απόσταθεροποίησης με μηνύσεις, παραιτήσεις κοκ εκατέρωθεν.
Κλήτευση του πρώην Δ/ντη του FBI Comey, παραίτηση δικηγόρου του Προέδρου Trump, αλλά κυρίως παραίτηση του Υπ. Εξ. Tillerson και αντικατάσταση από τον πρώην Δ/ντη της CIA κο Pompeo. Αυτό σημαίνει αύξηση της επιρροής της CIA στον μηχανισμό λήψης γεωστρατηγικών αποφάσεων, εις βάρος του Πενταγώνου.
Η προταθείσα αντικαταστάτρια του κου Pompeo, κα Gina Haspel αποδείχθηκε σκληρότερη των σκληρών ανδρών, με "ιστορία" στις ανακρίσεις υπόπτων τρομοκρατίας σε "μαύρες" φυλακές της CIA ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ταϋλάνδη και ακούω ότι αποσύρει την υποψηφιότητά της αλλά ο Πρόεδρος την στηρίζει !!
Αυτά για το φεμινιστικό "κίνημα" που υποσχόταν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο για την ανθρωπότητα.
Στην Συρία, ναι μεν οι κυβερνητικές δυνάμεις με την βοήθεια των Ρώσσων διατηρούν το πλεονέκτημα έναντι του ισλαμοφασισμού και εδραίωσαν την κυριαρχία της νόμιμης κυβέρνησης Assad, αλλά  με αδυνατισμένες της ένοπλες δυνάμεις μετά από πολυετή πόλεμο και μαζική έξοδο εφέδρων προς την Δύση συν γυναιξί και τέκνοις και το αποτέλεσμα ήταν η επιτυχημένη εκστρατεία των Τούρκων εναντίον των Κούρδων στο Afrin.
Αυτό συνέβη διότι αφ' ενός οι Κούρδοι προδόθηκαν από την ηγεσία τους όπως είχε σημειώσει εδώ και 3 χρόνια περίπου ο  Τ Meyssan, όταν προσεκλήθη η ηγεσία τους στο Παρίσι για "διαβουλεύσεις" και εκεί απεκλείσθη το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στην Συρία και αφ' ετέρου διότι οι Κούρδοι συνήνεσαν στην δημιουργία "φρουράς" της Β. Συρίας αποτελούμενη από επαναδραστηριοποιημένους ισλαμιστές που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είχαν φροντίσει να γλιτώσουν από την Ράκκα και αλλού. Αυτό ήταν αδύνατον να το δεχθούν οι Ρώσσοι και έδωσαν την έγκριση στην Τουρκία να προελάσει.
Το Ισραήλ χτύπησε τους Ιρανούς στην Συρία και διατείνεται ότι το Ιράν, ο άλλος μεγάλος παράγων της περιοχής, συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα, σκηνοθετήθηκε και μία επίθεση με χημικά αέρια που η Δύση χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για μία οπερετική επιχείρηση βομβαρδισμού της Συρίας και πάει λέγοντας.
Η προσπάθεια ελέγχου της περιοχής δεν γνωρίζει ούτε ιερό ούτε όσιο.
Οι Ιρανοί από την πλευρά τους ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή είτε μέσω στρατευμάτων είτε μέσω παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων και μένει να δούμε αν οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν ακόμη πιο πολύ την περιοχή αναστέλλοντας την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τις επόμενες δέκα ημέρες.
Σ' αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό από ποτέ ένα χτύπημα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη η ό,τι τελος πάντων απέμεινε απ' αυτήν.
Εν τω μεταξύ οι Ρώσσοι αν και σε δύσκολη θέση από οικονομική άποψη, προβάλλουν τόση ισχύ όση χρειάζεται για να υπενθυμίζουν ότι έχουν κερδίσει τον πόλεμο εναντίον του ISIS, εμφανίζονται υποχωρητικοί επιφανειακά στις προκλήσεις των Δυτικών, αλλά από την άλλη έχουν κόψει την όρεξη των Δυτικών για επέκταση του ΝΑΤΟ στην Βαλτική, η Ουκρανία ούτε στις μέσα σελίδες της ειδησεογραφίας δεν εμφνίζεται και δίνουν χώρο στην αναγκαστικά και επιφανειακά φιλόπολεμη ρητορική του Τραμπ,  καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί απ' ευθείας σύγκρουση και οι δύο πλευρές γνωρίζουν μέχρι που να πάνε.
Είναι μία μικρή νίκη εναντίον της λογικής Newland και της φιλοπόλεμης μερίδας που εκπροσωπούσε η Clinton και οι υποστηρικτές της.
Η Κίνα συνεχίζει την ναυπήγηση στόλου ανοιχτής θάλασσας, αργά αλλά σταθερά εδραιώνει την παρουσία της στην Σινική θάλασσα και περιοχές του Ειρηνικού που σκοπεύει να εντάξει στην σφαίρα επιρροής της αν και οικονομικά έχει δυσκολίες.
Οι τέσσερις δυνάμεις του Συμφώνου της Σαγκάης, Κίνα, Ρωσσία, Ιράν, Τουρκία είναι πρώην χερσαίες αυτοκρατορίες και παρά τον μανδύα της λειτουργίας κοινοβουλίων και άλλων θεσμών της δημοκρατίας, εξακολουθούν να λειτουργούν ως τέτοιες και σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν με υγιείς δημοκρατίες.
Από την άλλη οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της εκούσιοι τε και ακούσιοι, όπως εμείς, εκπροσωπούν μία θαλάσσια δύναμη με δημοκρατικούς αν και φθαρμένους θεσμούς, λόγω υπερβολών που απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας, όπως η άκριτη εισαγωγή μεταναστών, η υπονόμευση της οικογένειας και των θρησκευτικών θεσμών που στην Δύση είναι χριστιανικοί θεσμοί, και η αυθάδης υποκατάσταση των νόμων της φύσεως από το αστικό δίκαιο (βλ. υιοθεσία παιδιών από σεξουαλικά παρεκκλίνοντα άτομα που συζούν) και λόγω διαφθοράς.
Είναι από παλιά γνωστός ο παραλληλισμός αυτής της αντίθεσης με τον ανταγωνισμό Αθήνας Σπάρτης και σχετικά πρόσφατα σε ένα εξαιρετικό άρθρο με την επικεφαλίδα "Η παγίδα του Θουκυδίδη" ο κος Graham, αναλύει τα αίτια και τον τρόπο με τον οποίο ανά τους αιώνες ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε μία υπάρχουσα κυρίαρχη δύναμη και μία ανερχόμενη οδηγεί σε πόλεμο
http://foreignpolicy.com/2017/06/09/the-thucydides-trap/
Στην φάση που βρισκόμαστε η Κίνα και οι σύμμαχοί της είναι η ανερχόμενη δύναμη και οι ΗΠΑ
η παρακμάζουσα καθεστηκυία δύναμη. Το συμπέρασμά του είναι ότι αν πρόκειται να αποφευχθεί ένοπλη σύγκρουση θα πρέπει οι ΗΠΑ να δώσουν χώρο στους Κινέζους.
Από την άλλοι οι Κινέζοι δεν θα πρέπει να κοιτάξουν βραχυπρόθεσμα, και δεν το κάνουν, αλλά μακροπρόθεσμα και να αναγνωρίσουν προς το παρόν την φθίνουσα υπεροχή των ΗΠΑ.
Ίσως αυτό εξηγεί την πιρουέτα του Κιμ Γιόγκ Ουν, κωλοτούμπα παρ' ημίν,  ο οποίος εν μια νυκτί έκανε στροφή 180 μοιρών και τώρα εμφανίζεται ως ηγέτης της ειρήνης και της καλής θέλησης ανακοινώνει διακοπή των πυρηνικών δοκιμών και διηπειρωτικών βλημάτων, με την ατζέντα να περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump.
Η Ευρώπη εμφανίζει σοβαρά προβλήματα συνοχής παρά το προπαγανδιστικό γραφειοκρατικό μπαράζ παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ και τους ημετέρους προσκυνητές του "Ευρωπαϊκού κεκτημένου" το οποίο χρησιμοποιούν ως Δούρειο Ίππο καταστροφής των κοινωνικών και πολιτισμικών θεσμών που κάνουν τις Ευρωπαϊκές χώρες Ευρωπαϊκές.
Αναδεικνύεται καθημερινά η  εντεινόμενη ασυμφωνία ανάμεσα στις εκλεγμένες κυβερνήσεις και τους λαούς, η οποία στιγματίζεται από τον μισθοφορικό δημοσιογραφικό στρατό ως εθνολαϊκισμός και όσο περισσότερο στιγματίζεται τόσο περισσότερο θεριεύει και σπρώχνει τον κόσμο σε πολιτικά ακραίες θέσεις που μέχρι πρότινος εξόρκιζε.
Τεράστια λάθη στην εκτίμηση της ωριμότητας των συνθηκών για την επίτευξη μιας υγειούς οικουμενικότητας, τουλάχιστον στον Ευρωπαϊκό χώρο, με μοναδικό κριτήριο την κεδοφορία των διεθνών εταιρειών, άκριτη μεταναστευτική πολιτική, καταστροφή θεσμών και δομών εν ονόματι μιας ψευδεπίγραφης προοδευτικότητας που συγκαλύπτει την έλλειψη θάρρους και ικανοτήτων στην υπεράσπιση του ζωτικού μας χώρου, τρομακτικές οικονομικές ανισορροπίες τα αποτελέσματα των οποίων βιώνομε κοκ.συντέλεσαν στην δημιουργία μιας τεράστιας γεωπολιτκκής και οικονομικής αστάθειας που ακούει στό όνομα Ενωμένη Ευρώπη.
Τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών της Ιταλίας, η θριαμβευτική πεανεκλογή του κου Ορμπάν στην Ουγγαρία και εν γένει η άνοδος ακροδεξιών πολιτικών μορφωμάτων,  έκαναν ακόμη πιό έντονη την συμπτωματολογία του μεγάλου ασθενούς που δεν είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά η Ευρώπη αυτή την φορά, ενώ η έξοδος της Βρεττανίας ξεγυμνώνει την ευρωπαϊκή ιλαροτραγωδία και στις δύο πλευρές της Μάγχης.
Τελευταία εμφανίζεται ο κος Μακρόν ως ο σωτήρας της ευρωπαϊκής ενότητας καθώς η κα Μέρρκελ έως πρόσφατα ήταν απασχολημένη με το πολιτικό παζάρι στην χώρα της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χαλάρωσε το σφίξιμο της σιδερένιας γερμανικής γροθιάς γύρω από τον λαιμό της Ευρώπης.
Όσον αφορά τον τόπο μας,  τα πράγματα θα ήταν κωμικά αν δεν ήταν τόσο σοβαρά.
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει μονότονα ενώπιον επιστρατευμένων ακροατηρίων τα περί "καθαρής εξόδου" τον Αύγουστο. Ούτε ο ίδιος πιστεύει αυτά που λέει, ούτε ο μαρξιστής κος Τσακαλώτος που κλέβει την δική μου σύνταξη και την μπουκιά από το στόμα όσων επαγγελματικών ομάδων σε πείσμα της πολιτικής τους εξακολουθούν να κερδίζουν κάτι, για να χρηματοδοτήσει επήλυδες μελλοντικούς ψηφοφόρους που ούτε τους κάλεσα ούτε τους θέλω στον τόπο μου, και επιδοματίες (οι κατ' επάγγελμα συλλέκτες επιδομάτων του δημοσίου που δεν επιθυμούν να εργασθούν), ενώ ελαττώνονται οι παροχές σε γηγενείς πολύτεκνους την στιγμή που έχομε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.
Τα πλεονάσματα τα οποία καταγράφουν προέρχονται από το καταβολικό καθεστώς αυτοπεψίας της παραγωγικής μηχανής της χώρας και πλέον σχεδόν όλοι είμαστε χρεώστες προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.
Συντάξεις πετσοκόβονται και βγαίνει ο δικηγορίσκος κος Κατρούγκαλος να μας πει ότι μας έκανε και καλό, ρέματα παρασύρουν πόλεις και η απάντηση είναι άνοιγμα Πανεπιστημίου, όπως σουβλατζίδικο, το ΕΣΥ έχει σοβαρά προβλήματα και η απάντηση είναι σκάνδαλο Novartis, συμμορίες αλλοδαπών πρώην φυλακισμένων που βγήκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου σκοτώνουν κόσμο στα σπίτια του και η απάντηση είναι "Γυρίστε απ' την άλλη. Μη δίνετε σημασία", παιδιά παραδίδονται στην επιτροπεία ομοφυλόφιλων γιατί έτσι έκαναν και αλλού, και και και....
Τα χειρότερα όμως διαδραματίζονται στον χώρο της Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, όπου η Τουρκία σιωπηρά και χωρίς κήρυξη πολέμου εγκαθιστά την κυριαρχία της στις "γκρίζες ζώνες" του Αιγαίου που παρέδωσε ο Σημίτης ο Πάγκαλος και οι περί αυτούς, τρακάροντας δικά μας πολεμικά, χώρια οι από αέρος παραβιάσεις του εθνικούν εναερίου χώρου και θέλει κι άλλα, όπως Θράκη, θριαμβολογεί για την επίλυση μέσω της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας ο Υπ. Εξ. ενώ ψεύδεται οφθαλμοφανώς ο κρατικός μηχανισμός την εκτίμηση του πλήθους που συμμετείχε σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και στιγματίζεται ο ιστορικός Μίκης Θεοδωράκης, συλλαμβάνονται και κρατούνται επί δύο μήνες και κάτι χωρις να κουνηθεί φύλλο Έλληνες στρατιωτικοί, απειλούν και προκαλούν από κοντά και οι Αλβανοί ακόμη και μέσω μιας καφεσαντανίστρας εσχάτης υποστάθμης που ακούει στο όνομα Φουρέϊρα στην Eurovision χωρίς να αποσυρθεί αμέσως η Κύπρος και να την στείλομε εκεί που τόσο της αρέσει βαφτίζεται σύνεση η απαγόρευση από τον σουλτάνο διεξαγωγής γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, εξεγείρονται οι παράνομοι που καταφθάνουν μιλιούνια από την Τουρκία και η χώρα αρχίζει να κατακερματίζεται με την δημιουργία ημιαυτόνομων περιοχών όπως το Μενίδι και τα Εξάρχεια και προσεχώς και άλλες περιοχές όπως η Θράκη όπου το κράτος αφ' ενός δεν μπορεί (Μενίδι) και αφ' ετέρου δεν θέλει (Εξάρχεια) να επιβάλει την κρατική κυριαρχία.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μαθαίνομε ότι το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί αντί να μειωθεί ,τρέχομε να
πληρώσομε προστασία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μέσω του εκσυγχρονισμού των F16 αλλά εισπράττομε από τον νεοταξίτη κο Πάϊατ μία δήλωση περί πολιτικής ίσων αποστάσεων και από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ μία δήλωση περί αδυναμίας παρέμβασης του ΝΑΤΟ διότι η διένεξη είναι διμερής.
Με άλλα λόγια όταν σας λέω να τσακιστείτε στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν θα τσακιζόσαστε αλλά όταν κινδυνεύετε δεν δίνω δεκάρα, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας.
Τέλος, μας εξευτελίζουν και οι Γάλλοι με την υπόθεση των φρεγατών και μένομε να θυμόμαστε τον στίχο του Εθνικού Ύμνου:
" Μοναχή τον δρόμο επήρες
και ξανάλθες μοναχή 
δεν ειν' εύκολες οι θύρες
εάν η χρεία τες κουρταλεί."

Συνολικά η χώρα δεν μοιάζει με τον "Τιτανικό", όπως παρουσιάζεται στις γελοιογραφίες, αλλά με υποβρύχιο του οποίου τα τοιχώματα συμπιέζονται σπάνε και από την τεράστια πίεση καταρρέουν ένα ένα τα συστήματά του και στο τέλος κόβεται σε κομμάτια, όπως το νεότευκτο πυρηνικό υποβρύχιο "Thresher" το οποίο κατά την διάρκεια δοκιμών έπαθε βλάβη στο σύστημα κυκλοφορίας θαλασσίου νερού λόγω ελαττωματικών συνδέσμων στις σωληνώσεις του και βυθίστηκε αύτανδρο στις 9 Απριλίου 1963 220 ναυτικά μίλια ανατολικά του Cape Cod και ενώ πλοίο διάσωσης ήταν ακριβώς από πάνω του.
Όπως και το "Thresher" η Ελλάδα της μεταπολίτευσης φάνταζε καινούρια και ισχυρή.
Όμως όπως το υποβρύχιο είχε σοβαρά προβλήματα στην δομή της κοινωνική και οικονομική και όταν προσπάθησε κάτι που υπερέβαινε τις δυνατότητές της, όπως η ένταξη στην ΕΕ και ενώ οι κυβερνήτες της ήξεραν τις αδυναμίες της και έκαναν συμμαχίες με τον διάβιολο όπως η συμφωνία Σημίτη Goldman-Sachs, προχώρησαν σε κατάδυση σε μεγάλο βάθος και το κακό δεν άργησε να γίνει.
Όπως στο "Thresher", φάνηκαν τα δομικά ελαττώματα επ' ευκαιρία της κρίσης του 2008 και αυτή την στιγμή έχουν καταρρεύσει τόσα πολλά συστήματα, που βρισκόμαστε σε ταχεία κατάδυση και κατάρρευση των τοιχωμάτων και λίγο πριν το στάδιο του κατακερματισμού του σκάφους κάτω από τεράστιες εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις.  
Στην περίπτωση του "Thresher" το πλοίο διάσωσης δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Στην περίπτωση την δική μας οι υποτιθέμενοι διασώστες και τα αφεντικά τους βλέπουν με λαίμαργα μάτια την γη μας και απαιτούν πλειστηριασμούς μεροκαματιάρηδων για να μας εγκρίνουν χρήματα που θα σφίξουν ακόμη πιο πολύ την θηλειά γύρω από τον λαιμό μας, καθώς τα βάρη των υποχρεώσεων του δημοσίου παραμένουν τα ίδια η αυξάνονται μέσω προνομιακών άχρηστων προσλήψεων. Με άλλα λόγια το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει. 
Και όμως μέσα σ'αυτό το σκοτάδι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα θα επιβιώσει, χωρίς όμως να είναι γνωστό ποιός θα είναι ο ιδιοκτήτης της. Αυτές τις ενδείξεις, που τις παρέχει η τεχνική ανάλυση θα τις εξετάσομε στο δεύτερο μέρος του άρθρου.
  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου