Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2016: ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Επ' ευκαιρία σχολίου ενός από τους φίλους στην σημερινή ανάρτηση θα θίξω το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Μετά από όσα έχουν γραφεί και λεχθεί δεν πρόκειται να πω κάτι πρωτότυπο, αλλά θα χρησιμοποιήσω μελέτες, ιστορικά δημογραφικά στοιχεία και στατιστικά στοιχεία της απογραφής του 2011, για να παρουσιάσω όσα έχω να πω.

1. Πότε άρχισε το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα; 

Έχετε διερωτηθεί ποτέ γιατί ενώ από την αρχαιότητα είχαμε ανώτερο πολιτισμό και τεχνολογία από τους γειτονικούς λαούς δεν γίναμε περισσότεροι, αλλά αντίθετα έφτασαν στιγμές στην ιστορία της χώρας που παρα λίγο να εξαφανιστούμε, όπως τώρα;
Η αύξηση και η μείωση ενός πληθυσμού είναι ένα σύνθετο φαινόμενο.
Ο πληθυσμός αυξάνεται, όταν έχει χώρο, η γη είναι εύφορη και διαθέτει πρώτες ύλες που επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας, υπάρχει ειρήνη και οι πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες προάγουν την δημιουργία πολυμελών οικογενειών.
Αντίθετα ο πληθυσμός ελαττώνεται σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα λόγω ήττας σε πολέμους, ενώ αν ένας λαός βγει νικητής σε έναν αμυντικό και πιο πολύ σε έναν κατακτητικό πόλεμο η ελάττωση είναι προσωρινή και ακολουθεί έκρηκτική αύξηση. 
Μεγάλης κλίμακας φυσικές  καταστροφές που επηρρεάζουν την αλυσσίδα της παραγωγής, επιδημικά νοσήματα είναι δυνατόν να εξαφανίσουν έναν λαό από προσώπου γης και βέβαια ένας πληθυσμός ελαττώνεται όταν οι πολιτιστικές αξίες και τρόπος ζωής αποτρέπουν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν οικογένεια.
Στους νεώτερους χρόνους, η αντισύλληψη και στην πατρίδα μας οι ανεξέλεγκτες εκτρώσεις και η χειραφέτηση των γυναικών, προκάλεσαν σημαντική ελάττωση στον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού στο μέγεθος των οικογενειών και σε αύξηση του ποσοτού των γυναικών με τελική ατεκνία, δημαδή εκίνων που έχουν τελειώσει τον αναπραγωγικό τους κύκλο και δεν πρότκειται ποτέ να κάνουν παιδιά.
Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα όμως, όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα που θα βρείτε στον σύνδεσμο δεν είναι καινούριο. Πάνω μας επέδρασαν και οι θετικοί και οι αρνητικοί παράγοντες και τώρα όσο και αν ακούγεται παράξενο είμαστε κοντά στην εκτιμώμενη μέγιστη τιμή του πληθυσμού μας που επετεύχθη στους μέσους Βυζαντινούς χρόνους.

2. Ιστορία των μεταβολών του Ελληνικού πληθυσμού

 
 Μεταφράζω σε περίληψη από άρθρο της Wikipedia.
Η γεωργία ήλθε στην Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων τα οποία ήταν από τις πρώτες περιοχές που βίωσαν τον νεολιθικό μετασχηματισμό. Πε΄ρι το 5000 π.Χ οι μεσολιθικοί πληθυσμοί είχαν μετασχηματιστεί σε πληθυσμούς χωριών ΄που αριθμούσαν περίπου 250000 ανθρώπους.
Από την μεσολιθική περίοδ ως τον Αιώνα του Χαλκού ο πληθυσμός είχε μεγαλώσει σε 2000000.
Είχε ήδη εφευρεθεί η γραφή και στην Γραμμική Β βρίσκομε λογαριασμούς και άλλα οικονομικά στοιχεία. Από τους εκτιμώμενους 2000000 κατοίκους των Βαλκανίων οι μισοί ζούσαν στην Ελλάδα (ήταν Έλληνες προσθέτω εγώ).
Κατά τον λεγόμενο Αρχαϊκό Μεσαίωνα τον 7ο π.Χ αιώνα ο πληθυσμός είχε εκραγεί σε 2000000 επί συνόλου 3000000 στα Βαλκάνια. Τον 5ο αιώνα π.Χ από το Ελληνικό αρχιπέλαγος (στμ εννοεί και την ηπειρωτική Ελλάδα) κατοικείται από 3000000 επί συνόλου 5000000 των Βαλκανίων.
Η κατάκτηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακουφίζει τις πιέσεις υπερπληθυσμού, ανοίγει την Ανατολή στην επέκταση των Ελλήνων και η Μικρά Ασία υποδέχεται τον κύριο όγκο τους.
Το 200 μΧ με την αποκατάστση της Pax Romana 6000000 άνθρωποι στην Μ. Ασία θεωρούν εαυτούς Έλληνες. Για τους επόμενους δεκαπέντε αιώνες η Μ. Ασία είναι ο τόπος διαβίωσης του κύριου πληθυσμού των Ελλήνων.
Μετά την απώλεια των υπερποντίων κτήσεών του Βυζαντίου επί αυτοκράτορος Ηρακλείου η αυτοκρατορία περιορίζεται στην Μ. Ασία και τα Βαλκάνια και μετά την κατάπαυση συγκρούσεων και σταθεροποίηση της ο πληθυσμός αυξάνεται σε 12000000.
Ο αριθμός αυτός ελαττώνεται σταθερά από τον 8ο αιώνα μ.Χ και μετά και το 1204 είναι 9000000 και κατεβαίνει στα 5000000 το 1281 όταν καταφθάνουν οι Τούρκοι και οι Έλληνες χάνουν την Μικρά Ασία.
Οι Οθωμανοί ουδέποτε άφησαν να αναπτυχθεί το Ελληνικό στοιχείο και ο πληθυσμός παρέμεινε σταθερός μεταξύ 4 και 5000000.
Η Μικρά Ασία χάθηκε οριστικά το 1922 και προκάλεσε μετακίνηση 2000000 Ελλήνων στην ηπειρωτική Ελλάδα και το αρχιπέλαγος, και έκτοτε ο πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και βρίσκεται στα 11000000 το 2007.
Αυτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος όλων των εποχών για την Ελληνική χερσόννησο.



Παρατηρείστε επίσης, ότι λόγω του γεγονότος ότι είμαστε ναυτικός λαός και παρά το ότι καθ'όλη σχεδόν την περίοδο της αρχαιότητος οι Έλληνες υπερτερούσαν σε αριθμό των άλλων λαών των Βαλκανίων, δεν επεκταθήκαμε σημαντικά προς Βορρά αν και Ελληνική παρουσία σε όλο τον Βαλκανικό χώρο χρονολογείται τουλάχιστον από την μυκηναϊκή περίοδο.
Ούτε στην Ιταλία επεκταθήκαμε προς την ενδοχώρα, αν και είμαστε τεχνολογικά πολύ καλύτεροι από τους ιθαγενείς της περιοχής. Μας αρκούσαν πάντοτε τα παράλια.
Προσθέστε τους αμέτρητους εμφυλίους και τον συνεχή αγώνα εναντίον της Περσικής αυτοκρατορίας από τον πέμπτο αιώνα και μετά και δημιουργείται μια εικόνα της διαχρονικής μεταβολής του πληθυσμού και των αιτίων της.
Δεν γνωρίζω αν στο άρθρο αυτό περιλαμβάνεται και ο Ελληνικός πληθυσμός της Μεγάλης Ελλάδος και της Αφρικής, αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση θα διερωτάτο κανείς με βάση αυτό το άρθρο. Ποιό δημογραφικό πρόβλημα;

2. Δημογραφική εξέλιξη της Νεώτερης Ελλάδας.

Τα φαινόμενα όμως απατούν. Μπορεί να αυξήθηκε ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας από το 1828 που έγινε η πρώτη επίσημη απογραφή ως σήμερα, αλλ' αυτό το γεγονός δεν αντικατοπτρίζει την δυναμική ανάπτυξης του πληθυσμού με ακρίβεια.
Από την μία πλευρά η γεωγραφική έκταση της Ελλάδας αυξανόταν συνεχώς ως την Μικρασιατική καταστροφή και έτσι στις επόμενες απογραφές περιελαβάνοντο Ελληνικοί πληθυσμοί που πριν κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Από την άλλη χάσαμε την Μικρά Ασία στην οποία κατοικούσε ένα πολύ μεγάλος μέρος ΅Ελλήνων.
Ναι μεν μετανάτευσαν στην χώρα περρί τα 2000000 Έλληνες από την Μ. Ασία, αλλά ο ζωτικός χώρος ανάπτυξης του Ελληνικού έθνους συρρικνώθηκε δραματικά.
Και ερχόμαστε σε πιο κοντινή εποχή.
Μεταξύ 1940-1950 ο πληθυσμός παραμένει στάσιμος και αρχίζει μία αύξηση του πληθυσμού μετά την λήξη του Εμφυλίου.
Είχαμε και μεις όπως και πρακτικά όλοι οι εμπόλεμοι του ΒΠΠ ένα "baby boom".
Τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν την κάτω βόλτα την δεκαετία του 2000 σε απόλυτους αριθμούς και από την δεκαετία του 1960 από άποψη ρυθμού αύξησης του πληθυσμού και τελικά αντιστρέφεται η τάση από αύξηση σε μείωση στην απογραφή του 2011.

3. Τι έγινε σύμφωνα με τους μελετητές του Ελληνικού πληθυσμού;

Ξέρετε μπορεί να γκρινιάζομε για τα Πανεπιστήμιά μας και εν πολλοίς να έχομε δίκιο, αλλά δεν αναδεικνύεται στον βαθμό που πρέπει το σημαντικό έργο που επιτελείται από τις εγχώριες ερευνητικές ομάδες, όπως λ.χ. αυτή του Πανεπισττημίου Θεσσαλίας, όπου ζει και εργάζεται μία αξιολογότατη ερευνητική ομάδα της δημογραφίας της πατρίδας μας την οποία εξετάζει από πολλές και ποικίλλες απόψεις.
Από το τεράστιο έργο τους σταχυολογώ έναν δύο πίνακες και τα συμπεράσματα των ερευνητών.


Τι λέει όμως ο Καθηγητής κος Κοτζαμάνης για την πορεία των γεννήσεων μετά το 1950;
Παρατηρείται σταθερή μείωση από το 1950 και εντεύθεν και ξαφνικά την δεκαετία 1999-2009 παρατηρείται αύξηση. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό είναι καλό.Δεν είναι όμως, διότι η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες αυτή την συγκεκριμένη περίοδο αναβάλλουν την γέννηση του πρώτου τους παιδιού και έτσι εμφανίζεται μία όψιμη αύξηση σε σχέση με την ηλικία τους η οποία στα συμπεράσματα της εργαίας προβλέφθηκε ότι θα ανακοπεί πράγμα που έγινε.
Ο κος Μπαλτάς επισημαίνει με άρθρο του στο ίδιο περιοδικό, ότι ανεξαρτήτως αιτίων, τα οποία δεν θέλει να συζητήσει, ελαττώνεται ο αριθμός των γεννήσεων, και το μέγεθος των οικογενειών
Με την μπλέ γραμμή είναι ο αριθμός γεννήσεων πρώτου παιδιού η κόκκινη δευτέρου παιδιού και οι δύο κάτω τρίτου και τετάρτου αντιστοίχως. Ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοτό των γυναικών που επιλέγουν να μην κάνουν κανένα παιδί (τελική ατεκνία είναι ο όρος των δημογράφων).
Τα πράγματα έχουν αρχίσει να παίρνουν την κάτω βόλτα από την δεκαετία του 1960 και προβλέπεται ότι θα χειροτερέψουν.
Τέλος παραθέτω και έναν πίνακα και ένα γράφημα από την απογραφή του 2011.
Παρατηρείστε ότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που έκαναν από πέντε παιδιά και πάνω είναι άνω των 60 ετών και απ' αυτές, και πάλι η συντριπτική πλειονότητα αυτών που έκαναν έξι παιδιά και πάνω είναι πάνω από 70.
Και βέβαια το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στο τελευταίο γράφημα. 
 

Παρατηρούμε μία δραματική αντιστροφή της πυραμίδας του πληθυσμού, που σημαίνει ότι οι γενιές που έρχονται έχουν όλο και λιγότερους νέους ανθρώπους που θα κληθούν να υποστηρίξουν την ομάδα ηλικιών 35-45 του σήμερα. Αυτή είναι η εικόνα της δημογραφικής υπογραφής του θανάτου του έθνους αν δεν γίνει κάτι δραματικό πολύ σύντομα.
Άρα ο φίλος ο οποίος είχε ρωτήσει στην ανάρτηση για τις συντάξεις  "Μα είναι δυνατόν να συντηρηθεί ασφαλιστικό σύστημα με 1 συνταξιούχο προς 1,3 εργαζομένους; ", λαμβάνει την απάντηση ΟΧΙ. Το όχι αυτό, όμως δεν εξαντλείται μόνον στο ασφαλιστικό ζήτημα αλλά στην επιβίωση του έθνους στο σύνολό του. Η κατάρρευση είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους και ιστορικής σημασίας. Ήδη είναι πολύ αργά.

4.  Η άδεια κούνια της δημοκρατίας: Σεξ, εκτρώσεις και εθνικισμός στην Νέα Ελλάδα.

Αυτός είναι ο τίτλος ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου που βρήκα στο διαδίκτυο, γραμμένο από την κα Αλεξάνδρα Χαλκιά, του Παντείου.
Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται διεξοδικά από την νεωτερική έως μεταμοντέρνα οπτική γωνία, στο τρίπτυχο ζητημάτων που βρίσκονται στην καρδιά του δημογραφικού ζητήματος.
Εκθέτει λεπτομερώς και με ακρίβεια  το παραδοσιακό σύστημα αξιών και την κατάρρευσή του με γλαφυρό και καυστικό τρόπο όταν αναφέρεται σε ορισμένες όψεις αλληλεπίδρασης της με άνδρες καθώς και εξαιρετικά διεισδυτικό βλέμμα, και νομίζω ότι κανείς δεν θα καταλάβει το βάθος και την έκταση της συντελεσθείσης ανατροπής από την χειραφέτηση των γυναικών αν δεν το διαβάσει, αν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα έχουν σοβαρές ενστάσεις με ορισμένες από τις απόψεις της συγγραφέως.
Πέρα από την πολιτική, ψυχολογική και κοινωνική επανάσταση των γυναικών που είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις, κρατώ δύο εντυπωσιακούς αριθμούς. Περί το 8% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση και την τελευταία εικοσαετία εκτιμάται ότι έχουν γίνει από 150000-400000 εκτρώσεις ετησίως. Λόγω επιπλοκών, αρκετές από αυτές δεν θα μπορέσουν ποτέ ακόμη και αν αργότερα το θελήσουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους ένα παιδί.
Η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει, καθώς εμφανίζεται και ένα άλλο ανησυχητικό σημείο στον κοινωνικό ορίζοντα. Η ανοιχτή αφύσικη εχθρότηατα πλέον μερίδας των γυναικών απέναντι στην μητρότητα στο όνομα της λεγομένης empowerment των γυναικών είναι εμφανής.
Υπό την προφανή πλέον δημογραφική πίεση, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αλλοίωση του πληθυσμού της Ευρώπης λόγω μετανάστευσης, δύο (εξ όσων γνωρίζω) κυβερνήσεις, της Ιταλίας και της Δανίας και μία ιδιωτική εταιρεία ταξιδίων στην Δανία ξεκίνησαν καμπάνιες που προωθούν την ιδέα της γονιμότητας.
Στην Ιταλία ξεσηκώθηκαν οι γυναίκες και η αντίδραση ήταν αρνητική.
Στην Δανία όμως μετά την καμπάνια τόσο από το δημόσιο όσο και από την εταιρεία που προαναφεραμε, φέτο σημειώνεται ένα mini baby-boom με 1200 γεννήσεις το περασμένο καλοκαίρι παραπάνω από τον μέσο όρο.
 http://nypost.com/2016/09/01/women-are-mad-about-italys-planned-fertility-day/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3627629/Denmark-sees-baby-boom-nine-months-running-campaign-urging-people-sex.html
Η δεύτερη περίπτωση λέει ότι ίσως η φύση, χρειάζεται λίγο σπρώξιμο για να λειτουργήσει. 
Το εντυπωσιακό στην όλη συζήτηση είναι η απουσία της τοποθέτησης και της γνώμης των ανδρών.
Πλήρες σκοτάδι.
Φαίνεται να θεωρείται περιττή, αν και χρειάζονται δύο για να γίνει ένα παιδί, και επομένως δεν είναι μέρος του σώματος της μητέρας του όπως διατείνονται οι ριζοσπαστικές φεμινίστριες.
Δεν γνωρίζω που θα οδηγηθούν τα πράγματα όσον αφορά αυτό το κρίσιμο ζήτημα.
Αυτό που γνωρίζω είναι η λάμψη της ύπαρξης στο πρόσωπο όσων γυναικών συνάντησα στην διαδρομή μου ως γιατρός που τις είδα να κρατούν το μωρό τους στην αγκαλιά τους και η αντίστοιχη αμήχανη σχεδόν παιδική χαρά στο πρόσωπο των νεότευκτων πατεράδων.
Ευτύχησα να τα ζήσω με την Αντιγόνη μου και με τον Σπύρο και την Φωτεινή μου έξι συνολικά φορές και κάθε φορά ήταν και είναι ανεπανάληπτη.  

Βιβλιογραφία
‘Ελληνική απογραφή 1834-1836’. Βικιπαίδεια, 30 April 2015. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE_1834-1836&oldid=5229904.

‘Demographic History of Greece’. Wikipedia, the Free Encyclopedia, 5 October 2015. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Demographic_history_of_Greece&oldid=684194415.
 ‘Demographic History of Modern Greece’. Wikipedia, the Free Encyclopedia, 3 December 2015. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Demographic_history_of_modern_Greece&oldid=693550253
Halkias, Alexandra. The Empty Cradle of Democracy: Sex, Abortion, and Nationalism in Modern Greece. Duke University Press, 2004
http://www.statistics.gr/el/statistics?p_p_id=documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=4&p_p_col_pos=1&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_javax.faces.resource=document&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_ln=downloadResources&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_documentID=151628&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_locale=el
http://www.demography-lab.prd.uth.gr/DemoNews/DEMONEWS_22_BALTAS.pdf
http://www.demography-lab.prd.uth.gr/DemoNews/DEMONEWS_20.pdf

8 σχόλια:

  1. Οι ιθύνοντες αρκούνται στην αύξηση του πληθυσμού με τις αθρόες ελληνοποιήσεις αλλογενών με αντάλλαγμα την ευγνώμονα ψήφο τους, ενώ ο ανθός της Ελλάδος καρπίζει σε ξένες χώρες. Αν δε το σκεφτούμε ίσως η σημερινή κατάντια μας να οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιο δραστήριοι, τολμηροί και φιλόδοξοι Έλληνες όλο τον 20ο αιώνα ετανάστευαν στο εξωτερικό και εδώ έμεναν όσοι αρκούνταν σε μια θεσούλα στο Δημόσιο ή είχαν μια μικρή ή μεγάλη περιουσία να τους υποστηρίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι υπάρχουν στην χώρα εξαιρετικά ικανοί και ευαίσθητοι άνθρωποι και όχι μόνον όσοι δεν μπόρεσαν να μεταναστεύσουν.
      Νομίζω επίσης ότι από την μεταπολίτευση και εδώ, και ενώ είχαν την ευκαιρία επέλεξαν ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων της ιστορίας του έθνους και του Ελληνικού πολιτισμού.
      Ανεπτύχθη ανάμεσα σε πολίτες και πολιτικό κόσμο μία ολέθρια σχέση "ευκολίας", αδιαφορίας, και κατ' ουσίαν αναρχίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός νοσηρού καπιταλισμού των ημετέρων που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα που υποτίθενται ότι κυβερνά η Αριστερά.
      Το ζήτημα είναι πως ξεφεύγομε απ' αυτή την Καφκική φυλακή.Εκεί δεν έχω απαντήσεις.

      Διαγραφή
  2. Kύριε Παπαβασιλείου, Καλημέρα
    Πολύ ευχάριστη έκπληξη η ανοιχτή πόρτα!
    Δεν είναι μόνο το χρηματιστηριακό μέρος του ιστολογίου σας που το κάνει τόσο σπουδαίο. Είναι επί πλέον το ανθρώπινο μέρος που εκφράζετε στις αναρτήσεις σας. Αυτό το "ανθρώπινο" έχει επικρατήσει να το λέμε "κοινωνικό", αλλά θεωρώ ότι η ευρεία και κακή χρήση της λέξης αυτής, την έχει απομακρύνει από την αληθινή έννοια της, όπως έχει γίνει με πολλές άλλες λέξεις τα τελευταία χρόνια. Η ανθρώπινη αγωνία που εσείς εκφράζετε τόσο εύστοχα, είναι αγωνία και πολλών άλλων ανθρώπων που σας διαβάζουν. Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται πράγματικά επικίνδυνη, όταν εμείς οι άνθρωποι βλέπουμε να λιγοστεύουν οι όποιες ελπίδες είχαμε για βελτίωση των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών. Αυτό αποτυπώνεται, εκτός των άλλων, και στα συμπεράσματα που συνάγονται από την ανάρτηση σας περί δημογραφικού.
    Θα φανεί άσχετο αυτό που θα πω, αλλά είναι άσχετο μόνο επιφανειακά. Τώρα που πλησιάζει η 28η Οκτωβρίου, ας βάλουμε όλοι σημαίες έξω πό τα σπίτια μας.
    Το νόημα του συμβόλου της σημαίας μας θα βοηθήσει, πιστεύω, να ξανα-πιστέψουμε και να ξανα-πολεμήσουμε για την πατρίδα μας και τις οικογένειές μας. Ας σκεφτούμε μόνο «με ποιους τρόπους, πόσο και γιατί» έχουν κατασυκοφαντηθεί από τη νέα τάξη τα εθνικά σύμβολα – μαζί κι οι εθνικές επέτειοι – τα οποία σημαίνουν Μνήμη και Πρότυπα. 'Ολοι μαζί, ας μην τους κάνουμε τη χάρη κι ας αρχίσουμε τουλάχιστον απ΄ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπωσδήποτε σημαία στις 28 φίλε μου.
      Ευχαριστώ για τ σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

      Διαγραφή