Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΟΜΟΡΦΩΝ

1 . Στην ανάλυση συστολής των κυματομορφών για να δημιουργηθεί ένα κύμα ανώτερου σταδίου συστολής είναι απαραίτητο να υπάρχει τουλάχιστον ένα τοπικό μέγιστο η ελάχιστο.
Το κίτρινο κύμα Α'Β' (τριών σταδίων) δημιουργήθηκε, όταν  η τιμή του κόκκινου έκανε ελάχιστη τιμή στο Β και έστριψε προς το C στο διάγραμμα που παραθέτομε και το οποίο είναι ο ΓΔ σε τέσσερα στάδια συστολής.
Για να δημιουργηθούν ρηχά διορθωτικά κύματα μεγάλων σταδίων συστολής, απαιτείται συρροή των μικρότερων σταδίων σε σχηματισμούς συσσώρευσης με μεγάλη αλληλοεπικάλυψη των κυμάτων.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί παραθέτομε την ανάλυση συστολής ακροτάτων σε βάθος τεσσάρων   σταδίων συστολής.
2. Για να είναι διορθωτικό ένα κύμα σε σχέση με το προηγούμενό του πρέπει να έχει σαφώς μικρότερη κλίση (ταχύτητα) σε σχέση με το προηγούμενο κύμα τάσης.
Συγκρίνετε το B' C' σε σχέση με το Α'Β' ΣΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡ. ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ. Το παρατιθέμενο διάγραμμα είναι συναρτήσει του χρόνου αλλά δείχνει στην προκειμένη περίπτωση το ίδιο πράγμα. Η σύγκριση όμως πρέπει να γίνεται σε διάγραμμα αρ. σημείου/τιμής.

Συνέπεια αυτών των δύο αρχών, είναι ότι για να σχηματισθεί ένα διορθωτικό κύμα τετάρτου σταδίου είναι απαραίτητο να υπάρχει παρατεταμένη πλάγια διαδρομή των κατωτέρων σταδίων με εκτεταμένη αλληλοεπικάλυψη.
Εκεί βρισκόμαστε τώρα (έλλειψη).
Εκεί παρατηρούμε ότι η γωνία του τελευταίου μεγάλου κίτρινου κύματος τριών σταδίων φ είναι μεγαλύτερη από το κύμα που ακολούθησε (ω) και άρα το ανοδικό που ακολούθησε είναι διορθωτικό αυτού. Επίσης ακολουθούν δύο ρηχά πάνω κάτω που είναι διορθωτικά του ανοδικού (γωνία ρ).
Δεν είμαστε βέβαιοι ότι τελείωσαν τα πάνω κάτω, αλλά μπορούμε να υπολογίσομε αυτή την πιθανότητα από τον πίνακα των πιθανοτήτων πο έχομε παραθέσει στο παρελθόν. Είναι γύρω στο 30%. 
Αναμένεται επομένως συνωστισμός, ώστε να σχηματιστεί και ένα ακόμη πλάγιο διορθωτικό κύμα τεσσάρων σταδίων και εν συνεχεία πτώση όπου θα πρέπει να συρρεύσουν κύματα τεσσάρων σταδίων για να τελειώσει και το πράσινο κύμα. 
Αυτός ήταν ο λόγος που είπαμε ότι το κόκκινο δύο σταδίων συστολής κύμα είχε και έχει το περιθώριο μικρής ανόδου σε συνδυασμό με την ερμηνεία των ταλαντωτών αναδρομής και των μεταταλαντωτών σε μικρότερα στάδια συστολής.
Για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. 

 



3 σχόλια:

  1. είδα φώς και μπήκα για να πω μια καλησπέρα στον εκλεκτό μου φίλο...
    σας ευχαριστούμε πολύ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την απόφασή σας ...
    να είσαστε πάντα καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κ.καθηγητά σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή