Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

20 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2016: ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ. ΠΕΡΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΤΑΛΑΝΤΩΤΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗΣ.

Στην τελευταία ανάρτηση της σειράς της ΤΑ δεν τα διάβασα καλά τα γράμματα.
Αυτό με υπεχρέωσε να ξαναγυρίσω πίσω και να ξαναμετρήσω. Ταυτόχρονα προσπαθώ να βελτιστοποιήσω τον τροποποιημένο ταλαντωτή αναδρομής, ο οποίος κάτω από ειδικές συνθήκες και με ειδικούς συνδυασμούς περιόδων, φαίνεται να δίνει πρόσθετες πληροφορίες για επικείμενες αλλαγές στην πορεία του ΓΔ.
Σε συνδυασμό με τις δραματικές εξελίξεις στην χώρα, αυτά τα γεγονότα με έκαναν να απέχω εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Α.  ΠΕΡΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΤΑΛΑΝΤΩΤΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗΣ.

Υπενθυμίζω ότι ο ταλαντωτής αναδρομής μετρά την καθαρή μεταβολή προς τα πάνω η προς τα κάτω του ΓΔ (μπορεί να είναι οποιοσδήποτε χρηματοοικονομικός τίτλος) σε σχέση με την ολική πορεία σε μονάδες τιμής, και μπορεί να κατασκευασθεί από τα δεδομένα όλης της χρονοσειράς των τιμών, η απο τα υποσύνολα των ακροτάτων η των σημείων τάσης και για όλα τα στάδια συστολής της υπό εξέταση κυματομορφής.
Όμως, αυτό το οποίο παρατήρησα είναι ότι για λόγους που θα δούμε πιο κάτω η καταλληλότερη χρονοσειρά είναι η χρονοσειρά των σημείων τάσης.
Μπορεί επίσης να κατασκευασθεί για τον εξελικτικό χρόνο.
Αυτό το οποίο μετρά είναι η ορμή της τάσης, πόσο δηλαδή απρόσκοπτα προχωρεί η τιμή χωρίς ταλαντώσεις προς την κατεύθυνση της τάσης για δεδομένο αριθμό σημείων πάνω στην καμπύλη των τιμών. Αν λ.χ προχωρούμε χωρίς διακοπή προς τα επάνω για πέντε σημεία, τότε ο ταλαντωτής μήκους πέντε σημείων λαμβάνει την τιμή 1 ενώ αν η κίνηση είναι προς τα κάτω λαμβάνει την τιμή -1. Αυτές είναι και οι ακρότατες τιμές. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν επί μία σταθερά για να συνυπάρχουν με το διάγραμμα των τιμών.
Αν εμφανιστεί μία διόρθωση δύο σημείων που δεν προκαλεί αντιστροφή της τάσης τότε ο ταλαντωτής θα πάρει τιμές μεταξύ των δύο ακροτάτων -1 και +1.
Παίρνοντας αυξανόμενο αριθμό σημείων από το παρελθόν έως την τρέχουσα τιμή, μπορούμε να καταλάβομε αν η τάση είναι βραχυχρόνια η μακροχρόνια και δίδονται σημεία τοποθέτησης και εξόδου όταν δισταυρώνονται οι καμπύλες των ταλαντωτών μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας διαρκείας στα άκρα της διαδρομής του ταλαντωτή. Ενδιάμεσες διασταυρώσεις ενέχουν περισσότερο κίνδυνο λάθους και ψευδών σημάτων. Όπως και στους άλλους ταλαντωτές λαμβάνομε υπ' όψιν θετικές και αρνητικές ποκλίσεις μεταξύ τιμών της χρονοσειράς και της πορείας του ταλαντωτή. Μοιάζει αλλά δεν είναι RSI.
Στην τροποποίηση την οποία κάναμε, λάβαμε υπ' όψιν την μέση συμπεριφορά όλων των συνιστωσών του ταλαντωτή και αναδύθηκε ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο, όπου για κατάλληλες τιμές αριθμών σημείων της καμπύλης των τιμών και βάθους όρων των συνιστωσών των ταλαντωτών βραχείας, μέσης και μεγαλύτερης διάρκειας, μπορούμε να παρακολουθήσομε με ικανοποιητική ακρίβεια και ελάχιστη υστέρηση την δυναμική της κίνησης και να καταλάβομε την φύση του κύματος που διανύομε, καθώς για κάποιο λόγο που χρειάζεται βαρύτερα μαθηματικά απ' αυτά που ξέρω, στά άκρα της διαδρομής ενός κύματος εμφανίζεται επιβράδυνση, τόσο στις ανόδους όσο και στις καθόδους, κάτι δηλαδή που μοιάζει με τις ταλαντώσεις του γνωστού μας εκκρεμούς, αλλά με περισσότερες συχνότητες.
Παρουσιάζομε το λογιστικό φύλο με ένα μικρό παράδειγμα. Στις επικεφαλίδες είναι οι ποσότητες που χρειάζονται για να λογαριάσομε τις συνιστώσες του ταλαντωτή για m1=8, m2=11,m3=14 όρους της χρονοσειράς των τιμών των σημείων τάσης.
Στον δεύτερο σύνδεσμο παρουσιάζεται ο υπολογισμός του τροποποιημένου ταλαντωτή.
Η τιμή του τροποποιημένου ταλαντωτή είναι στο ανοιχτό πράσινο τετραγωνάκι, και οι όροι που χρησιμοποιήσαμε για τον υπολογισμό του είναι στην ρόζ περιοχή του λογιστικού φύλου.
Το συνολικό αποτέλεσμα του υπολογισμού του τροποποιημένου ταλαντωτή για τα σημεία τάσης χωρίς συστολή παρουσιάζεται στο πιο κάτω διάγραμμα.
 Τα μηνύματα από αυτό το διάγραμμα είναι τα εξής: 

1. Βρισκόμαστε στην αρχή βραχυχρόνιας πορς μεσοπρόθεσμη αντιστροφής της τάσης διαρκείας τουλάχιστον τεσσάρων σημείων τάσης, που αν ληφθούν υπ' όψιν και οι ενδιάμεσες αντιδράσεις πρέπει να διαρκέσει το λιγότερο δύο εβδομάδες.
2. Έχει δημιουργηθεί μία πολύ μακροχρόνια απόκλιση, που λέει ότι είτε σχηματίζεται μεγάλος πυθμένας, είτε ένα ανώτερης πολυπλοκότητας (σταδίου συστολής) κύμα πλησιάζει στο τέλος του.
3. Είναι ενδεχόμενο να βρεθούμε κάτω από τα πρόσφατα χαμηλά πριν αντιστραφεί η τάση.

2. ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΟΛΗΣ

Συμβαδίζουν αυτές οι εκτιμήσεις με την ανάλυση συστολής των κυματομορφών και τον εξελικτικό χρόνο; 
Συμβαδίζουν.
Σε δεύτερο στάδιο συστολής λείπει ένα δύο στδίων συστολής κύμα για να συμπληρωθεί ένα πεντάρι.
 
Την πλήρη αρίθμηση την έχομε δείξει σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζομε είναι μετά από δύο-τρεις ημέρες έντονης καθόδου, πλάγια συνέχεια, αν αποοδειχθεί ότι το 4 είναι σύνθετο.
Λόγω τεχνικών δυσκολιών δεν μπορώ να αναρτήσω παραπάνω διαγράμματα σ'αυτή την ανάρτηση, αλλά θα επανέλθω.
Τέλος είναι και τα δικράνια Andrews που λένε ότι η πιο πιθανή πορεία είναι προς την περιοχή των 450 μον.
 
 Συνοψίζοντας: Έχει επέλθει αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης και αναμένεται περαιτέρω κάθοδος. Σχηματίζεται μακροχρόνια απόκλιση στον ταλαντωτή αναδρομής πράγμα που αποτελεί ελπιδοφόρο σημείο αλλά ακόμη δεν υπάρχει καμία ένδειξη αντιστροφής της μακροχρόνιας καθοδικής τάσης του δείκτη.
 

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για την δημόσια έκφραση της γνώμης σας.Επι των επάλξεων ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ.
    ΖΑΒΙΤΣΑΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τις γνώσεις σας(ανιδιοτελώς) αλλά και τις απόψεις σας.Σας παρακολουθώ εδώ καί πολύ καιρό και σας εύχομαι καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλει αυτογνωσία & ισχυρή προσωπικότητα ώστε κάποιος να έχει το "θάρρος" της παραδοχής ενός λάθους. Δυστυχώς είστε μειοψηφία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή