Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2015:ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ

Η εικόνα είναι τόσο ζοφερή που, παραδόξως, αρχίζει να γεννά ελπίδες ότι εισήλθαμε στα τελευταία στάδια ενός κολοσσιαίων διαστάσεων κύμα C από το 1999.
Το διάγραμμα οδηγός για μένα είναι το παρατιθέμενο αμέσως πιο κάτω, όπου νομίζω ότι η πλέον πιθανή εξέλιξη είναι ο σχηματισμός διεσταλμένου επίπεδου σχηματισμού (expanded flat)  η διπλού ABC.
 
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο πέμπτο κύμα ενός τεραστίου κύματος C τεσσάρων σταδίων συστολής, που θα πρέπει να είναι και το ακροτελεύτιο του διορθωτικού σχηματισμού από το 1999, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι και το τέλος όλης της διόρθωσης.
Μπορεί να κατατμηθεί σε 5 μικρότερα κύματα 3 σταδίων, η να λάβει την μορφή τελικού διαγωνίου τριγώνου που θα ήταν και ευχής έργο διότι θα σήμαινε ότι πράγματι έτσι είναι τα πράγματα.
Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον η εφαρμογή της μεθοδολογίας του Didier Sornette στην προκειμένη περίπτωση για τον προσδιορισμό του χρόνου του τερματισμού αυτής της "αντι-φούσκας".
Προσωπικά θεωρώ ως πιθανότερο χρόνο την επομένη άνοιξη και ενδεχομένως λίιγο πιο πέρα για λόγους που θα εξηγήσω αλλού.
Από το διάγραμμα φαίνεται ότι η οριστική στήριξη δεν είναι καν το προηγούμενο χαμηλό των 480 μον. αλλά, όπως έλεγαν άλλοι αναλυτές εδώ και χρόνια η περιοχή των 250-260 μον.
Οι παρατηρήσεις αυτές νομίζω ότι συνάδουν και με το γενικότερο κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς:
α. Η Κίνα μπήκε σε διόρθωση
β. Αναμένεται ενίσχυση του δολλαρίου, κατά πολλούς αναλυτές μεγάλου μεγέθους, πράγμα που σημαίνει αναζήτηση "ασφαλούς καταφυγίου" και περαιτέρω πτώση του ευρώ σε σχέση με το δολλάριο
γ. Ο τεχνικός σχηματισμός του S&P που προοιωνίζει μεγάλη διόρθωση
δ. Τα πολύτιμα μέταλλα πλησιάζουν το τέλος της διόρθωσης τους
ε. Ο DAX αντιμετωπίζει δυσκολίες και ίσως έχει μπει σε μακροχρόνια διόρθωση.
Άρα, τίθεται υπό συζήτηση πλέον, όχι η φύση και το μέγεθος του χρέους της Ελλάδας οι συμφωνίες και τα παρόμοια, αλλά η ύπαρξη "δανειστή  εσχάτης ανάγκης" αν πράγματι κάποια στιγμή στο όχι και πολύ μακρυνό μέλλον διορθώσουν ταυτόχρονα, Κίνα, Ευρώπη και Αμερική.
Ναι θα έχομε πάνω κάτω και μάλιστα απότομα εδώ στο ΧΑΑ, αλλά εντείνεται σε προσωπικό επίπεδο η ανάγκη της διατήρησης του κεφαλαίου και η μετατροπή του στο κατάλληλο για τις περιστάσεις μέσον.

2 σχόλια: