Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2015:"ΧΡΗ ΣΙΓΑΝ Η ΚΡΕΙΣΣΟΝΑ ΣΙΩΠΗΣ ΛΕΓΕΙΝ"

Επανέχομαι στις επαλξεις, περισσότερο χάριν φίλων οι οποίοι με μηνύματά τους διαμαρτύρονται για την απουσία μου, παρά διότι συνέβη κάτι το οποίο να αλλάξει το κλίμα η τις προβλέψεις που κάναμε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, έως τις αρχες του Αυγούστου.
Θεώρησα ότι ό,τι είχα να πω με την μέθοδό μου ελέχθη και δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει λόγος για περαιτέρω σχόλια δεδομένης της πορείας του ΓΔ ο οποίος ακολουθεί προς το παρόν την πορεία που προδιαγράψαμε. Άλλωστε, τόσο ο Βασίλης, ο Αντώνης, o smartgoldfish, ο Γιώργος (Παπιγκιώτης) το "Στέκι του Γάτου", η "Ελεύθερη γνώμη" ο "Σόλων" όσο και άλλοι ικανότατοι φίλοι με προλαβαίνουν και δεν έχω κάτι να προσθέσω στην ανάλυσή τους.
"Χρὴ σιγᾶν ἤ κρείσσονα σιωπῆς λέγειν", έχει πει ο μεγάλος Πυθαγόρας, και μετά τα προαναφερθέντα σχόλια, ειλικρινά δεν νομίζω ότι μπορεί να λεχθεί κάτι "κρεῖσσον σιωπῆς".
Από την άλλη, ίσως αξίζει τον κόπο και τον χρόνο σας φίλοι μου μία επισκόπηση της διεθνούς κατάστασης η οποία  όσο πάει γίνεται όλο και πιο σκοτεινή.

1. Η διόρθωση στην Κίνα συνεχίζεται και είναι μεγάλης κλίμακας. Μην ξεγελαστείτε από τα ενδιάμεσα πάνω κάτω. Το ακόμη πιο άσχημο είναι ο νομισματικός πόλεμος ο οποίος ξέσπασε με τις διαδοχικές υποτιμήσεις του γουάν και επισημοποιεί πλέον με τους πιο αδιαμφισβήτητους όρους την στρατηγική του "beggar thy neighbor" που περιγράφει στο "Code Red" ο Mauldin και που είχα αναρτήσει την παραπομπή. Νομίζω ότι αυτό υποχρεώνει την  κα Yellen να ξανασκεφθεί τον χρόνο κατά τον οποίο θα αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά "ο καιρός εγγύς", καθ'όσον όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η εποχή του φθηνού χρήματος πέρασε και ότι ακόμη και με σημαντική διόρθωση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, κάπως το αερόστατο θα πρέπει να προσγειωθεί καθώς κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να πάει στο φεγγάρι. 
Θα σημειώσω άνευ σχολίων και επεξηγήσεων μία ημερομηνία σχετιζόμενη με τα ανωτέρω. Δεκαπέντε Σεπτεμβρίου, 2015.
Οι Ισραηλιτικής καταγωγής εξ ημών δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις καθώς γνωρίζουν τι είναι η Σεμιτά. Οι υπόλοιποι παραπέμπονται εδώ, για να το μάθουν και να έρθουν σε επαφή με μερικές εκπληκτικές "συμπτώσεις". http://www.marketoracle.co.uk/Article51830.html
Ο Peter de Graaf δεν είναι ο οποιοσδήποτε αναλυτής. Είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επαγγελματίας, ο οποίος για να αποφασίσει να γράψει αυτό το άρθρο πάει να πει ότι βρίσκει σημαντικά τα όσα γράφονται στο βιβλίο του οποίου παραθέτει το εξώφυλλο και μερικά από αυτά που αφορούν την Σεμιτά βρίσκονται στο προηγούμενο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα, "The harbinger" το οποίο το διάβασα και ειλικρινά, μετριοπαθώς, ενυπωσιάστηκα. Θα απαντήσω σε σχετικά προσωπικά μηνύματα, αν ενδιαφέρεσθε.
Εις επίρρωση των ανωτέρω, παρατίθεται και το άρθρο του συνδέσμου που ακολουθεί και αφορά τον NASDAQ.
Πέστε μου την κατάληξη τέτοιου είδους σχηματισμών. Γράμματα ξέρετε.

2. Αντί να αμβλύνεται, οξύνεται η αντιπαράθεση Ρωσσίας-Δύσης στην Κριμαία και το Ντονέτσκ.
 Είναι ολοφάνερο ότι η συμπίεση της τιμής του πετρελαίου, είναι μέρος της στρατηγικής οικονομικής πίεσης προς την Ρωσσία, η οποία απαντά με την ανάπτυξη του ενός εξελιγμένου οπλικού συστήματος μετά το άλλο. Υποθέτω πως το αντικείμενο είναι να κερδίσει χρόνο, ώστε να αναπτύξει στόλο αεροπλανοφόρων ανοιχτής θαλάσσης (blue water fleet), πράγμα που με παρόμοιες κινήσεις της Κίνας προς την ίδια κατεύθυνση και με δεδομένη την μετακίνηση του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς τον Ειρηνικό, αποσκοπεί στην αμφισβήτηση της  κυριαρχίας των ΗΠΑ από την Καμτσάτκα ως τις Φιλιππίνες.
Οι ΗΠΑ από την άλλη προσπαθούν  να καθηλώσουν την Ρωσσία στην Ευρώπη και να την απομακρύνουν από τον Ειρηνικό, και ως ένα βαθμό το πετυχαίνουν ως τώρα εξ ου και η ένταση στην Κριμαία όπου γίνεται λόγος για μεταφορά όχι μόνον ΝΑΤΟΪΚΩΝ μονάδων αλλά της φοβερής και τρομερής 4ης τεθωρακισμένης μεραρχίας των ΗΠΑ και η κινητοποίηση χερσαίων δυνάμεων εκ μέρους των Ρωσσόφωνων της περιοχής καθώς και της ίδιας της Ρωσσίας με μεγάλης κλίμακας διαδοχικές ασκήσεις κλπ.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, μπορούμε να υποθέσομε ότι βρισκόμαστε στις αρχές ενός νέου Ψυχρού Πολέμου που προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο της συμβατικής κλιμάκωσης και υπάρχει ακόμη χώρος υποχωρήσεων και συνεννόησης των δύο πλευρών. Οι ανατολικοευρωπαίοι και η ΕΕ απλώς ακολουθούν τα πρστάγματα της γεωστρατηγικής των ΗΠΑ χωρίς να φαίνεται να τους ενδιαφέρουν και πολύ τα πιστεύω και οι φασιστικοί πολιτικοί σχηματισμοί των "συμμάχων"τους Ουκρανών.

3. Όλα αυτά θυμίζουν την Δύση την εποχή που το Ισλάμ σάρωνε την Εγγύς Ανατολή και την Β. Αφρική. Τότε υπήρχε η ανασχετική δύναμη του Βυζαντίου, αλλά τώρα δεν υπάρχει τίποτε.
Ο H. Kissinger στο βιβλίο του "World Order" επισημαίνει την αβυσσαλέα διαφορά στην αντίληψη της παγκόσμιας τάξης μεταξύ του Ισλάμ και της Δύσης.
Η παγκόσμια τάξη ως σήμερα βασίζεται στο σύστημα της συνθήκης της Βεστφαλίας, όπως τροποποιήθηκε μετά τους Ναπολεοντίους Πολέμους από την Συνθήκη της Βιέννης και όπου αναγνωρίζονται κυρίαρχα εθνικά κράτη και γύρω από την έννοια του εθνκού κράτους χτίζεται όλο το νομoθετικό πλαίσιο των  διεθνών σχέσεων που διέπει ακόμη και σήμερα τις διεθνείς σχέσεις. 
Το Ισλάμ αμφισβητεί αυτή την τάξη και η πρόταση του είναι οτι μετά την τελική του επικράτηση, θα υπάρχει ένας κόσμος χωρίς κράτη και η παγκόσμια τάξη θα υπαγορευθεί από την σαρία.
Η κατάργηση του εθνικού κράτους είναι και σκοπός της ΕΕ, σκοπός όμως ο οποίος έχει παραμείνει ημιτελής και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο ορατό μέλλον, η αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι μία παρωδία και απλή επιβεβαίωση της Γερμανικής επικυριαρχίας επί των υπολοίπων εθνών και  όλοι έχουν  πείρα του τι σημαίνει Γερμανική κυριαρχία από το Σεντάν έως σήμερα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ενώ το Ισλάμ προχωρεί στην πραγμάτωση των σκοπών του, η Δύση δεν μπορεί να βρει τον βηματισμό της προς την  κατεύθυνση της διατήρησης της βεστφαλιανής διεθνούς τάξης.

4. Απότοκος αυτής της σύγκρουσης είναι η ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, που με την σειρά της άνοιξε την πληγή του κουρδικού ζητήματος και όπου όλα είναι τόσο θολά και αμφίσημα που προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω αν χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ ως σύμμαχος εναντίον του Assad, αν έλαβε πράσινο φως για την γενοκτονία των Κούρδων με αντάλλαγμα την συμμετοχή της, αν τώρα η Τουρκία θα πληρώσει με διαμελισμό τα "γραμμάτια" της άρνησης διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων στον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου,  η  κάτι απ'όλα ανάλογα με το κατά πως θα πάνε τα πραγματα.
Πάντως, παραμένει ο στρατηγικός στόχος ανατροπής του Άσαντ εκ μέρους των αμερικανών για να έρθει ο αγωγός φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Μεσόγειο και να πλαγιοκοπηθεί έτσι από τον Νότο η Ρωσσία, καθώς μέσω αυτού του αγωγού θα καταστεί η Ευρώπη λιγότερο εξηρτημένη από το ρωσσικό φυσικό αέριο. 

5. Για μας αυτό σημαίνει στρατιές προσφύγων που αδυνατούμε να απορροφήσομε και να περιθάλψομε, εκπαίδευση σε ισλαμιστικές οργανώσεις αλβανών  και άλλων άσπονδων φίλων που ονειρεύονται απόσπαση εθνικών εδαφών, ένταση με την Τουρκία κλπ

6. Από οικονομική άποψη, τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν καλυτερέψουν και αν πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη νέα κρίση, προσωπικά δεν ξέρω που να κρύψω το κεφάλι μου και πως να προστατεύσω την οικογένειά μου.

Ως τότε, στέκομαι δίπλα στους φίλους μου που είναι και συμπολεμιστές για την επιβίωση με αξιοπρέπεια και κάνω ό,τι μπορώ για να προετοιμαστώ καλύτερα.

4 σχόλια:

  1. κ. καθηγητη καλησπερα.

    Αυτο που με ανησυχει περισσοτερο, οσον αφορα εμας την ελλαδα, ειναι η αδυναμια αντιδρασης της κοινωνιας και των υγιων δυναμεων. Υπαρχει μια παραλυση ολων μας και παρακολουθουμε σαστισμενοι να διαλυεται η χωρα.
    Εχει χαθει καθε ιχνος λογικης με αποτελεσμα να εμφανιστουν και να καθοριζουν τις τυχες μας , ανθρωποι με διεστραμμενο ψυχισμο.

    Στη διεθνη σκακιερα ειμαστε ασημαντοι , αλλα τα ωστικα κυμματα απο τα παιχνιδια των μεγαλων , μας βλαπτουν ανεπανορθωτα και δεν υπαρχει εγγυηση για την εθνικη μας ασφαλεια. Στη πιο κρισιμη στιγμη ειμαστε γονατισμενοι και ερμαια. Ανημποροι να αντιδρασουμε στο παραμικρο. Αυτος ηταν και ο ρολος του Γιωργακη.

    Τελος να πω οτι, αν εσεις, ενας πετυχημενος επαγγελματικα και καταξιωμενος επιστημονας, φοβαστε για το μελλον σας, εγω που εχω ανοιχτα μετωπα , πως πρεπει να νοιωθω; Ρητορικη βεβαια η ερωτηση. Για να μη τα πολυλογω η αποστροφη σας Νο6 με τρομαξε, γιατι απλα ενισχυσε τη δικη μου αντιληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Παύλο,
    Η παράλυση την οποία περιγράφεται είναι αποτέλεσμα μιας βαθειάς ηθικής κρίσης, της οποίας αποτέλεσμα ήταν η οικονομική κρίση.
    Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και τώρα για πολλούς και διάφορους λόγους, φυσικούς και μεταφυσικούς έχει έλθει η ώρα του λογαριασμού.
    Της κάθαρσης.
    Αν ρίξετε μία ματιά στο βιβλίο "The harbinger" (Το προμήνυμα), θα καταλάβετε τί λέω.
    Η επιτυχία είναι μία έννοια σχετική. Για προσωπικούς λόγους ανταπόκρισης στον ρόλο που μου ανέθεσε η κοινωνία, έπρεπε (νόμιζα και νομίζω) να ζήσω με έναν τρόπο που να είναι σύμφωνος με αυτό τον ρόλο, ιδιαίτερα όσον αφορά τους νέους την εκπαίδευση αλλά και διαπαιδαγώγηση μου αναθέσατε σεις, δια των αρμοδίων οργάνων, οι συμπολίτες μου.
    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία ισχνή οικονομική βάση στα τελευταία χρόνια της ζωής μου, αλλά δεν διαμαρτύρομαι, διότι το επέλεξα.
    Όμως, εξ αντικειμένου, και επειδή οι καθάρσεις της κλίμακας που ζούμε είναι σφοδρές και μόνοι μας τις επισύρομε επί των κεφαλών μας, πράγματι αισθάνομαι ανασφαλής. Με απασχολεί έντονα το γεγονός ότι ο γιός η νύφη και τα 4 εγγόνια μου είναι στην Κύπρο σε μία περίοδο όπου αναμένεται να ενταθεί η αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο. Αυτό είναι το νόημα της φράσεως.
    Τώρα είναι ο καιρός να αποκτήσουν ειλικρίνεια και διαύγεια οι σχέσεις μας, να αποκατασταθεί επιτέλους εντιμότητα στις συναλλαγές μας, συντροφικότητα στις ανάγκες μας και να αρχίσει να ξαναζει στις καρδιές μας η αληθινή αγάπη και όχι η λέξη με την υποκατάστατη έννοια της σεξουαλικής επιθυμίας που είναι του συρμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι υγιείς δυνάμεις ασφαλώς και αντιδρούν. Απλά αυτό δεν φαίνεται στην κλίμακα που εμείς και μερικοί σαν εμάς θα αναμέναμε διότι η κοινωνία δεν συμμετέχει, ώστε να βοηθήσει περαιτέρω τις δυνάμεις για τις οποίες συζητούμε να μεγαλώσουν, να ισχυροποιηθούν και βεβαίως να βελτιωθούν μέσα από επικοδομητικό διάλογο που δεν πρέπει να σταματά αλλά να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή ώστε να προλαμβάνει τα γεγονότα και όχι να σύρεται πίσω από αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή