Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2014:ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Η τάση είναι σαφέστατα καθοδική βραχυπρόθεσμα, με στοιχεία υπεροβολής και αναμενόμενη αντίδραση.

Στο σημερινό όμως σχόλιο θα αναφερθώ σε μεθοδολογικά προβλήματα για να δείξω τα όρια των μεθόδων που βασίζονται στην χρήση επαναλαμβανόμενων μοτίβων και γιατί δεν είπα από την αρχή ότι αυτό είναι το τέλος του ανοδικού σχηματισμού από τον Ιούνιο του 2012. Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί απάντηση στον φίλο ΤΚ για το γιατί δεν συνέβη το πιο πιθανό σενάριο.

1. Όλες οι μέθοδοι που βασίζονται στην αρχή των επαναλαμβανόμενων μορφολογικών μοτίβων, αποτελούν προσεγγίσεις της κινητικής των αγορών. Καλές μεν, αλλά προσεγγίσεις. Δεν αποτελούν πιστή απεικόνιση αυτού  που συμβαίνει στην πραγματικότητα κάθε στιγμή. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανίχνευση κυκλικής συμπεριφοράς στις αγορές, με άλλες μεθόδους  πέραν της ανίχνευσης επαναλαμβανόμενων μορφολογικών προτύπων, που αποτελούν μία εσωτερική ιδιότητα της συμπεριφοράς των αγορών, όπως λ.χ. μέθοδοι με την χρήση τριγωνομετρικών συναρτήσεων, ποικίλλης πολυπλοκότητας (λ.χ. Insitute of Cycles) και ακόμη πιο εξωτικές τις οποίες δεν αναφέρω για λόγους προστασίας του κύρους του ιστολογίου, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν τις μελετώ (λ.χ. μεθοδολογία Cowan), όπου η κυκλική συμπεριφορά τη αγοράς συναρτάται από άλλου είδους κινήσεις και οι προβλέψεις έχουν πολύ καλή έως εκπληκτικά καλή ακρίβεια τον περισσότερο, αλλά όχι όλο τον καιρό.

2. Κάθε στιγμή ισχύουν πολλαπλά σενάρια πρόβλεψης, τα οποία κατατάσσονται από τούς αναλυτές σύμφωνα με τις πιθανότητες να συμβούν.

3. Είναι χρήσιμα όχι μόνον ως προσεγγίσεις του τι συμβαίνει, αλλά και ως διαψεύσεις της υπό εξέλιξη κινητικής συμπεριφοράς. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτή είναι και η πιο χρήσιμη ιδιότητά τους. Η διαπίστωση της αλλαγής της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων.

Το κεντρικό πρόβλημα της πρόβλεψης της συμπεριφοράς της αγοράς είναι ότι αποτελεί ένα μείγμα κινήσεων, όπου η προβλέψιμη συμπεριφορά, όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσει κανείς, εναλλάσσεται με περιόδους χαμηλής προβλεψιμότητας και απότομες αλλαγές διεύθυνσης.
Αυτή την διαπίστωση έχω κάνει και εγώ και άλλοι αναλυτές πολύ καλύτεροι από εμένα όπως ο Neely.
Η μέθοδος Elliott είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αλλά έχει και αυτή προβλήματα.
Ποιά είναι τα κυριώτερα:
α. Όπως είναι γνωστό, η μέθοδος λέει ότι η κίνηση της αγορά προχωρεί σε πέντε κύματα προς την κατεύθυνση της τάσης και τρία αντίθετα προς αυτή σε όλο και μεγαλύτερα σύνολα. Οι επαναλήψεις αυτού του κύκλου ορίζουν βαθμούς, ανάλογα με το πόσο βαθειά σε μία μεγάλη κυματομορφή είναι εμφωλευμένες οι μικρότερες.
Όμως, ούτε όλα τα κύματα κατατμώνται σε μικρότερα με αυτό τον κανόνα, δηλαδή υπάρχει διακύμανση στο βάθος κατάτμησης των κυμάτων (λ.χ. επεκτάσεις κυματων, όπου ένα από τα πέντε κύματα κατατμάται σε μεγαλύτερο βάθος απ' ότι τα υπόλοιπα), ούτε είναι της ίδιας μορφολογίας (κύματα παλμού, έναντι διαγωνίων τριγώνων).
β. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλλία κυματομορφών διόρθωσης, μερικές από τις οποίες είναι αναγνωρίσιμες μόνον στα τελευταία στάδια της εξέλιξης τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αναγκαία η συνέχιση της έρευνας και η χρήση όλων των διαθεσίμων μεθόδων τεχνικής ανάλυσης.
Η δική μας προσπάθεια της συστολής των κυματομορφών και μελέτη των ιδιοτήτων τους, αναζήτησης γεωμετρικών μεθόδων πρόβλεψης, η ιδέα του εξελικτικού χρόνου και δημιουργίας των ταλαντωτών αναδρομής είναι ένα ελάχιστο μέρος της συνολικής προσπάθειας.
Έως τώρα πως συνοψίζονται τα απότελέσματα:
1. Για την περίπτωση του ΓΔ και του Dow αποδείξαμε ότι το πρότυπο Elliott ισχύει σύμφωνα με την μέθοδο συστολής των κυματομορφών που δεν είναι τίποτε άλλο από μία μέθοδο κατάταξης των ταλαντώσεων των τιμών σε ομοιόμορφες κατηγορίες πολυπλοκότητας, αλλά σε έσχατη ανάλυση, και λαμβάνοντας υπ'όψιν τις διαφορές στο βάθος κατάτμησης των κυματομορφών. Με αυτή την μέθοδο αναιρείται μέρος αλλά όχι όλη η αβεβαιότητα ανάγνωσης των κυματομορφών.
2. Ο εξελικτικός χρόνος εξελίσσεται και αυτός σύμφωνα με το αρχέτυπο Elliott αλλά με διαφορετικό τρόπο απ'ότι η χρονοσειρά των τιμών
3. Τα μέγιστα και τα ελάχιστα (ακρότατα) των τιμών κλεισίματος δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο με τις τιμές οι οποίες ακολουθούν τάση (σημεία τάσης) από άποψη συστολής κυματομορφών και είναι αναγκαίο τα δύο υποσύνολα σημείων και από άποψη τιμών και από άποψη εξελικτικού χρόνου να εξετασθούν ξεχωριστά και εν συνεχεία να ενωθούν με αμοιβαία συμβιβαστό τρόπο. Όμως και τα δύο υποσύνολα υπακούουν τους κανόνες του αρχετύπου Elliott ύπο την ευρεία σημασία, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.
4. Οι ταλαντωτές αναδρομής  αποδεικνύονται πιο αξιόπιστοι από τους συνήθεις RSI και MACD, με μικρότερη υστέρηση και πολύ λιγότερα ψευδή σήματα.
5. Υπάρχουν γεωμετρικές κανονικότηες οι οποίες όμως εμφανίζονται σε μεγάλα στάδια συστολής και διευκολύνουν μακροχρόνιες αλλά όχι βραχυχρόνιες προβλέψεις.

Με τις ανωτέρω παρατηρήσεις υπ'όψιν προχωρούμε στην απάντηση του ερωτήματος του ΤΚ.
Γιατί δεν συνέβη το πιο πιθανό.

Ήδη από τον Ιανουάριο ξέραμε ότι βρισκόμαστε σέ ένα πέμπτο κύμα μεγάλης πολυπλοκότητας.
Δες τε τις σχετικές αναρτήσεις.
Αυτό που δεν ξέραμε ήταν το πως θα εξελιχθεί. Τελικό διαγώνιο τρίγωνο η κύμα παλμού;
Τα πράγματα φαινόταν να εξελίσσονται προς την πλευρά του κύματος παλμού και προτείναμε ως πιθανότερη αυτή την εξέλιξη στις 9 Απριλίου.

Όμως, ήδη προειδοποιούσαμε ότι δεν ήταν καθόλου καλό το γεγονός ότι δεν είχαμε διασπάσει τις 1400 μον.
Οι ταλαντωτές είχαν υποχωρήσει αρκετά χωρίς μεγάλες απώλειες πράγμα που έκανε πιο πιθανή την συνέχιση σε ένα πέμπτο τρίτου κύμα μεγάλης πολυπλοκότητος.
Έως και τις 11 Απριλίου φαινόταν αυτό το ενδεχόμενο να είναι το πιο πιθανό.

Όμως δεν τονίσαμε αρκετά την εναλλακτική υπόθεση του σχηματισμού ενός τελικού διαγωνίου τριγώνου που έθετε τέρμα σε μία μεγαλύτερης πολυπλοκότητας κυματομορφή παρά το γεγονός ότι το είχαμε επισημάνει.

Αυτό ήταν σφάλμα.
Από την άλλη προσέξτε ότι ακόμη δεν έχει αναιρεθεί το αισιόδοξο σενάριο σε πρώτο στάδιο συστολής.
Όμως πληρούνται τα ελάχιστα κριτήρια για την συμπλήρωση ενός μεγάλου ΑΒC.
Σε τρίτο στάδιο συστολής έχουν συμπληρωθεί τα κριτήρια 5 ανοδικών κυμάτων.

Εδώ φθάνουν τα αναλυτικά όρια όλων των μεθόδων του τύπου επαναλαμβανομένων αρχετύπων.
Δεν είναι δυνατή λεπτότερη διάκριση στα όριά τους. Αυτός ήταν και ο λόγος πού ήδη από τον Φεβρουάριο τονίζαμε πως από το χρονικό σημείο εκείνο και πέρα ναι μεν θα είχαμε άνοδο αλλά με κίνδυνο και ή προσωπική μας στρατηγική θα ήταν πλέον η προστασία των κερδών.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε το τελικό μέγεθος του 5ου κύματος.
Ναι είναι δυνατόν να έχει αρχίσει εδώ η διόρθωση του συμπλέγματος που άρχισε τον Ιούνιο του 2012, που σημαίνει παρατεταμένη, τριών σταδίων πλαγιοκαθοδική ταλαιπωρία. Ελπίζομε να είναι αυτή η ορθή ανάγνωση και όχι ΑΒ(abc)C, 4 του διαγράμματος, δηλαδή συμπλήρωση τετάρτου καθοδικού κύματος από την έναρξη της κρίσης πράγμα που σημαίνει ότι το 5 θα τελειώσει κοντά η κάτω από τις 486 του προηγουμένου χαμηλού. Δεν φαίνεται να είναι έτσι. Αντίθετα, φαίνεται ότι εκείνο το χρονικό σημείο και εκείνη η τιμή είναι ένα χαμηλό που δεν θα δούμε για πολύ καιρό (60-100 χρόνια κατά την εκτίμηση μου). 

Τι συνηγορεί και τι όχι με αυτή την εκδοχή της συμπλήρωσης πέντε μεγάλης πολυπλοκότητας κυμάτων και έναρξη μακροχρόνιας διόρθωσης.
Με την απαισιόδοξη εκδοχή δεν συμφωνεί ο εξελικτικός χρόνος και οι ταλαντωτές.
Αναμένεται ισχυρή ανοδική αντίδραση μετά το καθοδικό κύμα που διανύομε όπως προκύπτει από την εξέταση και των δύο αυτών αναλυτικών εργαλείων. Από τον τρόπο της προόδου του και την κυματομορφή που θα σχηματιστεί θα δούμε αν πρόκειται για διόρθωση προς τα πάνω η για ανοδική συνέχεια και τελικά επίτευξη του στόχου των 1400 μον. και επέκεινα και κατόπιν μεγάλη και παρατεταμένη διόρθωση.

Τι δεν συμφωνεί.
Δεν συμφωνεί ο μακροχρόνιος δίαυλος που βρισκόμαστε από τον Ιούνιο του 2012 και όσα γράψαμε την 30η Μαρτίου 2014 όπου και επισημαίνεται το τελικό διαγώνιο τρίγωνο που περιγράψαμε πιο πάνω.


Ποιό από τα δύο θα συμβεί; Αυτή την στιγμή δεν το γνωρίζω.
Η φύση της δυναμικής των αγορών είναι και πολύπλοκη και μη γραμμική, πράγμα που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε έστω και πολύ μικρή απόκλιση των παραμέτρων κίνησης, μπορεί να γύρει την πλάστιγγα σε ένα από τα δύο και αρκετές φορές περισσότερα από δύο σενάρια με τρόπο που είναι η φαίνεται να είναι πιθανοκρατικός.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μπορούμε να ανακαλύπτομε τάξη μέσα σ'αυτή την πολυπλοκότητα.
Θα ήταν έλλειψη σωφροσύνης να θεωρήσομε ότι μπορούμε να προβλέψομε το σύνολο των κινήσεων. Αυτό δεν σημαίνει σταμάτημα της προσπάθειας κατανόησης της κίνησης.
Άρα φίλε μου ΤΚ:
1. Ακόμη δεν έχει αναιρεθεί οριστικά το αισόδοξο σενάριο σε πρώτο στάδιο συστολής.
2. Είναι τέτοια η φύση της κινητικής των  αγορών που βρεθήκαμε "στον φάκελλο στήριξης" της μεθοδολογίας μας και αν όντως έχει ξεκινήσει μακροχρόνια διόρθωση θα το διαπιστώσομε σε λίγο.
3. Αν αυτό είναι αλήθεια, συνέβη διότι ένα μικρό λιθαράκι έδωσε διαφορετική πορεία σε μία από τις "μπάλλες" (κύματα) σε στιγμή και με τρόπο λιγότερο πιθανό, αλλά εφικτό ως ενδεχόμενο και καθόρισε το μέλλον, τον τρόπο δηλαδή σχηματισμού τις μελλοντικής ακολουθίας κυμάτων.
Εμείς αυτό που μένει να κάνομε είναι να παρατηρήσομε τις απώτερες συνέπειες αυτής της μικρής εκτροπής, τις συνέπειες της δράσης των "φτερών της πεταλούδας". 

 

3 σχόλια:

  1. Εκτιμώ και εκτιμούμε βαθύτατα τον χρόνο που δαπανήσατε και την θέληση να μοιραστείτε μαζί μας τόσο σημαντικές απόψεις και καταστάλαγμα σκέψης.
    Η απάντησή σας στον βαθμό που μπορώ να την καταλάβω, με καλύπτει απόλυτα. Άλλωστε αφορά νομίζω όλα τα είδη ανάλυσης και έτσι αποτελεί απάντηση που θα μπεί στο αρχείο για συχνές επισκέψεις.
    Σας ευχαριστώ και πάλι που μια μικρή μου ερώτηση, έδωσε αφορμή για μια τόσο πλήρη απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φϊλτατε ΤΚ,

    Σε σοβαρούς ανρθώπους οφείλονται σοβαρές απαντήσεις.
    Όχι βαρύγδουπες και εντυπωσιακές. Σοβαρές.
    Επίσης, η εμπειρία του ιστολογίου με δίδαξε κάτι πολύ σημαντικό.
    Πίστευα ότι σους φίλους (με την αρχαία σημασία της λέξης) τους διαλέγομε.
    Εδώ έμαθα ότι συμβαίνει και το αντίστροφο.
    Εσείς με διαλέξατε φίλε μου και με κάνατε να στρέψω το βλέμμα της ψυχής προς την κατεύθυνση σας και να δω πόσο σημαντικός άνθρωπος είσθε μέσα από τα γραφόμενά σας και επί πλέον να διαπιστώσω ότι ανήκετε στο είδος του ανθρώπου που ταιριάζει στον χαρακτήρα μου να γίνομε φίλοι.
    Στους φίλους λοιπόν προσφέρεται ό,τι καλύτερο διαθέτομε και ποτέ κάτι λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή