Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2014:ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ

Ανόδου συνέχεια σήμερα, η οποία κατά τα φαινόμενα θα συνεχισθεί.
Από άποψη εξελικτικού χρόνου οι επόμενες δύο με τρεις ημέρες είναι καθοριστικές, καθώς αν ξεπεράσομε τις αντιστάσεις στην κυματομορφή του εξελικτικού χρόνου χωρίς μεγάλη και παρατεταμένη διόρθωση τόσο σε χρόνο όσο και σε τιμές, η ανάλυση συστολής και οι ταλαντωτές αναδρομής αρχίζουν να διηγούνται μία πολύ ευχάριστη μεσοπρόθεσμη ιστορία.
Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι των τιμών παραμένουν μεταξύ 1350-1400 μον. αλλά δεν είναι αυτό όλο.
Ας ξεκινήσομε από τον εξελικτικό χρόνο σήμερα.
Όπως έχομε πει από το περασμένο φθινόπωρο, από άποψη εξελικτικού χρόνου το ΧΑ Αθηνών έχει μπει σε μία νέα περίοδο ακμής, που θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του, σύμφωνα με τα κύματα Elliott και την μεθοδολογία συστολής των κυματομορφών και των ταλαντωτών αναδρομής.
Αυτή η διαπίστωση φαίνεται να ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου, όπως θα δούμε στα διαγράμματα που παρατίθενται.
Στον εξελικτικό χρόνο των σημείων που ακολουθούν τάση  βρισκόμαστε κατά πάσα πιθανότητα σε ένα πέμπτο κύμα μέσα σε ένα αναπτυσσόμενο κύμα τουλάχιστον τριών βαθμών Elliott σε βάθος, που πρακτικά σημαίνει τρία περίπου στάδια συστολής. Αυτό είναι πολύ μακροχρόνιο κύμα και λέει ότι αν η μέτρηση είναι σωστή, μεγάλη και παρατεταμένη διόρθωση του τύπου που ζήσαμε από το 2009 έως το 2012 δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Αντίθετα, μέσα στον χρόνο που διερχόμεθα προβλέπεται αύξηση του εξελικτικού χρόνου που σημαίνει και υψηλότερες τιμές.
Διορθώσεις διαρκείας μεγαλύτερης των δύο μηνών δεν αναμένονται.
Στο άμεσο μέλλον, δηλαδή μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, θα πρέπει να δούμε συνέχιση της ανόδου, και υπέρβαση των 135,5 ημερών εξελικτικού χρόνου σε πρώτο στάδιο συστολής, πιθανώς με τους ίδιους ρυθμούς, η λίγο χαμηλότερους για να πούμε ότι το κύμα που διερχόμαστε είναι πέμπτο κύμα που τελειώνει ένα μεγάλο τρίτο κύμα από τον Ιούνιο του 2012. Διαφορετικά θα πρέπει να δούμε υποχώρηση προς τις 128-129 ημέρες εξελικτικού χρόνου σε ένα κύμα c (κίτρινο), χωρίς σοβαρές απώλειες και συνέχεια της ανόδου.
Ο ταλαντωτής αναδρομής αυτής της κυματομορφής λέει ότι βρισκόμαστε ακόμη μακρυά από το τέλος του κύματος, καθώς η κόκκινη γρήγορη συνιστώσα υστερεί εν σχέσει προς την πιο αργή πράσινη και ότι η άνοδος θα προχωρήσει, χωρίς σοβαρό σταθμό. Ίσως μία η δύο καθοδικές ημέρες, αλλά ως εκεί.

Η μελέτη του δικρανιού του Andrews λέει το ίδιο πράγμα. Συνέχιση της ανόδου καθώς προσωρινά ο εξελικτικός χρόνος βγήκε από τον δίαυλο αλλά τώρα επιστρέφει και έχει μέρες ακόμη για να συναντήσει την μέση γραμμή.

Τα ίδια περίπου διηγείται και το διάγραμμα των ακροτάτων.
Ας έλθομε τώρα στις τιμές και τους ταλαντωτές αναδρομής των τιμών του ΓΔ του ΧΑΑ.
Παρά την ταχεία και σημαντική άνοδο των τελυταίων ημερών οι ταλαντωτές αναδρομής δεν εμφανίζουν σημεία κορεσμού.
Μόλις σήμερα ο ταλαντωτής αναδρομής των σημείων που ακολουθούν τάση έτμησε εκ των κάτω τις βραδύτερες συνιστώσες και ο υπολογισμός από το σημείο τομής ως το πρωϊμότερο σημείο κορεσμού δίδει στόχο τιμής στην περιοχή των 1385 μονάδων.


 Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο υποσύνολο σημείων παρατηρούμε ότι η καμπύλη των τιμών βρίσκεται πάνω στην γραμμή των πρώτων αντιστάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί υπερβολή εκ μέρους των αγοραστών και κατά πάσα πιθανότητα συνέχεια του κύματος προς τα πάνω.


Σε πρώτο στάδιο συστολής ο ταλαντωτής αναδρομής βρίσκεται περίπου στο 32% πράγμα που σημαίνει ότι έχει τουλάχιστον άλλο 68% προς τα πάνω, δηλαδή έχει ακόμη αρκετό ανοδικό δρόμο και τιμή περί τις 1400 μον, πριν κορεσθεί.


Τότε λοιπόν γιατί δεν είπαμε με τη μέτρηση των κυμάτων Elliott από την αρχή τι επρόκειτο να συμβεί, αλλά περάσαμε κάμποσο καιρό εξετάζοντας διάφορα διορθωτικά σενάρια;
Αυτό οφείλεται στην ποικιλλία των μορφών διόρθωσης. Ξέραμε ότι θα έλθει άνοδος, αλλά δεν ξέραμε πόσο βαθειά και για πόσο καιρό θα κρατούσε η διόρθωση.
Ούτε η μέθοδος συστολής των κυματομορφών μπορεί να βοηθήσει εδώ, διότι η σειρά των τιμών μπορεί να είναι τέτοια που να υποδεικνύει πολύπλοκη διόρθωση μεγάλης πολυπλοκότητας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που στο τέλος θα συμβεί, όπως στην προκειμένη περίπτωση, είναι πλάγια διόρθωση σε κατώτερο επίπεδο συστολής (1 η 2) αλλά, απορρόφηση της διορθωτικής μορφής του κατωτέρου επίπέδου σε ένα μεγάλο κύμα ανόδου η καθόδου σε ανώτερο επίπδο συστολής, μέσω του σχηματισμού ενός σημείου καμπής (inflection point).
Αυτό δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.
Όμως από την στιγμή που σχηματίζεται, ξέρομε ότι έχομε να κάνομε με ένα πολύ ισχυρό ανοδικό η καθοδικό κύμα.



Συνοψίζοντας:Προβλέπεται συνέχεια της ανόδου μετά από ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη διόρθωση τις επόμενες μία η δύο ημέρες.
Βραχυπρόθεσμος στόχος περί τις 1350-1380 μον.
Ο εξελικτικός χρόνος και οι ταλαντωτές των τιμών, υπαινίσσονται πολύ μεγαλύτερη άνοδο σε μέγεθος και διάρκεια το 2014.
Η ανάλυση συστολής αντιβαίνει προς το παρόν, προς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όσον αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

 Καληνύχτα στους φίλους και φίλες του ιστολογίου.





6 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ για την πολύ κατανοητή ανάλυση σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που να φανταζόταν ο Elliott ότι θα του έβαζες τα γυαλιά, καθότι δεν τα πήγε και τόσο καλά στας αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TK στις ΗΠΑ που σπούδασα θα έλεγα:This comment is a feather on my hat.Το νόημα της έκφρασης είναι ότι το σχόλιο είναι πολύ κολακευτικό. Κάτι σας παράσημο.
    Όμως: 1. Ο Elliott είχε την υπομονή, την τόλμη αλλά και την μεγαλυφυϊα να διατυπώσει πρώτος την υπόθεση της φράκταλ δομής των χρηματιστηριακών καμπυλών. Μπορεί το αρχέτυπό του να μην είναι πλήρες, αλλά αποτελεί μία βάση.
    2. Τους λογαριασμούς τους έκανε με το χέρι, και χαρτί μιλιμετρέ.
    3. Οι όποιες βελτιώσεις, είναι βελτιώσεις πάνω στις δικές του ιδέες.
    Η πρωτότυπη συμβολή ίσως είναι η ανάλυση συστολής που αποδεικνύει ότι τουλάχιστον εμπειρικά και με αυστηρότερο τρόπο από τους υπολογισμούς του Elliott, ότι το θεμελιώδες αρχέτυπό τους είναι ορθό αν διορθωθεί για την πολυπλοκότητα των κυμάτων, το εύρημα ότι και ο χρόνος σχηματίζει κύματα Elliott και πιο πολύ απ'όλα οι ταλαντωτές αναδρομής που δίνουν έναν προακτικό και αποτελεσματικό τρόπο εισόδου και εξόδου με ελάχιστη καθυστέρηση.
    Μας χρειάζεται μία πληρέστερη θεωρία για την πολυπλοκότητα, πέρα από τις έννοιες της εντροπίας για να καταλάβομε την κίνηση των αγορών, κάτι που θα κάνουν οι μαθηματικοί, οι φυσικοί και οι μηχανικοί.
    Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός ο λογιστής και οι επίγονοί του όπως ο Πρέχτερ και ο Νήλυ, φώτισαν τον νου και τον δρόμο μου και κατά τούτο τους είμαι βαθύτατα υποχρεωμένος.
    Άλλωστε νομίζω ότι ήταν ο Πλάτων που είπε:
    "Οι Έλληνες προσλαμβάνουν αυτά που έχουν βρει οι βάρβαροι και τα κάνουν καλύτερα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουδείς αμφισβητεί την υπομονή, την τόλμη και την μεγαλοφυΐα του. Γιατί άλλωστε;
      Από την άλλη η μαθηματικοποίηση ή η στατιστικοποίηση ας πούμε των καμπυλών κάνουν την θεωρία πιο προσπελάσιμη και αυτό είναι στα αλήθεια σπουδαίο.

      Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι.
    Χαίρομαι για ένα πράγμα. Για το ότι η φτωχή μου η κούτρα και ατέλιωτες ώρες μετρήματος και ξαναμετρήματος πρήγαγαν κάτι που το βρίσκετε πρακτικό και χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή