Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΥΜΑΤΟΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ

Το διάγραμμα που ακολουθεί έχει αναρτηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και αφορά τον εξελικτικό χρόνο των ακροτάτων τιμών χωρίς συστολή.
Πρόκειται για μία ευδιάκριτη, εύκολα αναγνώσιμη στο δεύτερο μέρος της κυματομορφή, η οποία έχει εξελιχθείς σε πέντε κύματα και τώρα διορθώνει.

Οι παρατηρήσεις που θα αναφερθούν, βασίζονται στην μεθοδολογία του Jeff Greenblatt, ενός πολύ καλού αναλυτή, αλλά όχι τόσο γλαφυρού συγγραφέα όπως ο Prechter.

Η θεμελιώδεις θέσεις αυτού του αναλυτή είναι ότι :

1. Δεν εξετάζομαι μόνο αναλογίες Fibonacci, αλλά και αναλογίες της ακολουθίας των αριθμών Lucas. Η ακολουθία των αριθμών Lucas κατασκευάζεται όπως και η Fibonacci αλλά αρχίζει απο τον αριθμό 2. Δηλαδή L(n)=L(n-1)+L(n-2) αλλά με L(1)=2, L(2)=1, L(3)=3 αντί της F(1)=1, F(2)=1, της F(3)=2 ..... ακολουθίας Fibonacci. 
 Οι πρώτοι λίγοι όροι της ακολουθίας Lucas είναι 2,1,3,4,7,11,18,29,47...
n.wikipedia.org/wiki/Lucas_numbern.wikipedia.org/wiki/Lucas_number
http://mathworld.wolfram.com/LucasNumber.htmlhttp://mathworld.wolfram.com/LucasNumber.html

2. Δεν προσέχομε μόνο τις αναλογίες διόρθωσης και προσδιορισμού στόχων, αλλά και τους ίδιους τους αριθμούς όπου συμβαίνουν. Για τον ερευνητή αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί λ.χ. τιμή 16,18 ευρώ σε μία μετοχή, η 18,00 η 34 κλπ.

3. Οι σημαντικές αντιστροφές σημβαίνουν σε χρονικά παράθυρα τα οποία σχετίζονται με τους αριθμούς Fibonacci, Lucas η όπου παρατηρείται συμφωνία των τετραγώνων τους σύμφωνα με όσους κανόνες γνωρίζομε απο τον Gann.

Η πρόταση του δεν έγινε αποδεκτή απο την κοινότητα των "ορθοδόξων" οπαδών του Ellliott, αλλά τα αποτελέσματά του είναι καλά σύμφωνα και με δικές μου παρατηρήσεις.

Ας έλθομε να εφαρμόσομε αυτές τις παρατηρήσεις στο διάγραμμα του εξελικτικού χρόνου και να δούμε αν συντρέχει λόγος ανησυχίας αντιστροφής της τάσης και μεγάλης διόρθωσης σύμφωνα με τον Greenblatt.

1. Από την αρχή του ανοδικού κύματος ως την κορυφή έχουν περάσει 6895-6522=373 ημέρες συναλλαγών.
Όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτός είναι αριθμός  Fibonacci, και συμπίπτει με την ημέρα που ανέκρουσε πρύμνα ο εξελικτικός χρόνος. Άσκηση:Ποιός είναι ο δείκτης του αριθμού;
Θα μου πείτε σύμπτωση. Προσέξτε όμως. Η πυκνότητα των αριθμών Fibonacci και Lucas, πέφτει εκθετικά καθώς αυξάνεται το μέγεθός τους, εν σχέσει μέ το συνολικό πλήθος των αριθμών.
Λ.χ. Στην πρώτη δεκάδα έχομε 8 στους 10 αριθμούς να ανήκουν σε κάποια απο τις 2 ακολουθίες, στην δεύτερη δεκάδα, τρείς, στην τρίτη δεκάδα δύο, στην τέταρτη έναν κοκ.
Το ίδιο συμβαίνει αν π΄ρομε τους αριθμούς κατά εκατοντάδες, κατά χιλιάδες κλπ.
Άρα η κατανομή των πιθανοτήτων να τραβήξομε έναν αριθμό ανάμεσα σε τετρακόσιους πρίπου που να είναι Fibonacci h Lucas είναι μικρή (<5%).
Για να δούμε τι γίνεται με την περιοχή της διόρθωσης.
Το δεύτερο ψηλό της διόρθωσης συνέβη στις 6755ημ-6522=233 ημ/1.618^2=89 ημ. δηλαδή παρά ένας Fibonacci. Τέλος το χαμηλό της διόρθωσης είναι δύναμη του 38*1.618^3 παρά ένα πάλι και το 38 θεωρείται απο τον Greenblatt σημαντικός αριθμός διότι είναι το τετράγωνο του 0.618*100.
Με τρεις επιτυχίες στα 5 γυρίσματα, δεν είναι καθόλου άσχημα.
Επομένως είναι δυνατόν κάτι σοβαρό να έχει συμβεί εκεί πάνω, στο γύρισμα του εξελικτικού χρόνου, εξ ου και οι συνεχείς φράσεις, "πρώτη στήριξη"κλπ στα καθημερινά σχόλια.

2.Επειδή είναι προχωρημένη η ώρα και κουράστηκα λίγο, πιστέψτε με ότι το μέγεθος όλων των επι μέρους κυμάτων είναι αριθμοί Fibonacci από 21 έως 34 με διαφορές μιάς ημέρας εξελικτικού χρόνου. Το τελευταίο ανοδικό κύμα είχε μέγεθος 34,5 ημερών εξελικτικού χρόνου, δηλαδή απέχει μισή μερα απο το να είναι τέλειος αριθμός Fibonacci.

3. Οι αναλογίες δεν είναι τόσο καλές, αλλά πλησιάζουν σε αναλογίες Fibonacci. 
Θα επανέλθω σ'αυτό το ζήτημα και θα συμπληρώσω τους αριθμούς.

Άρα, το συμπέρασμα είναι ότι η αντιστροφή του εξελικτικού χρόνου μπορεί να είναι σημαντική σύμφωνα με την θεώρηση Greenblatt και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι'αυτό το ενδεχόμενο.
Δεν συμφωνούν οι κυματομορφές των τιμών με αυτή την θεώρηση όμως, και επομένως προς το παρόν υιοθετώ την άποψη ότι θα έχομε περαιτέρω πλαγιοκαθοδική ρηχή ταλαιπωρία. 


  

2 σχόλια:

  1. 39
    Enas apo toys basikoteroys arithmoys ths hlektronikhs
    peri aythaireths-ejanagkasmenhs talantvshs
    Syntelesths kerdoys meso anadrashs(feedback)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Μάρκο.
    Τον συναντώ που και που.
    Να πο υπἀρχει εξήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή