Σάββατο 7 Μαΐου 2016

7 ΜΑΪΟΥ, 2016: ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ

Καφενεῖον ἡ "Συνάντησις"

1. Ευχαριστώ τον Βασίλη Μαρκάκη που φρόντισε να συναντηθούμε στα όρια Παγκρατίου Καισαριανής και συνάντησα παλιούς και καινούριους φίλους την περασμένη εβδομάδα που συνέπεσε και με τα γενέθλιά μου. Ήταν μία συνάντηση που γέμισε την καρδιά μου ζέστη. 
Δεν μπορούσε να λείπει από την συζήτηση το ζήτημα της προβλεψιμότητας των αγορών, οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στην χώρα, στην περιοχή μας και στον κόσμο και βέβαια η τεχνική ανάλυση με αμοιβαίες συμβουλές, αστεία, επαίνους για τα σωστά και καλοπροαίρετη πλάκα για τις αποτυχίες μας.
Είχα επίσης την ευκαιρία να δω το κόστος της πολυετούς κρίσης στα πρόσωπα των φίλων που ήταν σχεδόν όλα τεντωμένα και κουρασμένα από τον πολυετή πλέον αγώνα για την επιβίωση και αν και όλοι παρότρυναν ο ένας τον άλλο να  αισιοδοξεί δεν άκουσα ούτε έναν να εκφράζει μία, έστω μία αισιόδοξη πρόβλεψη.
Στους φίλους και τους γνωστούς, παρά  τις δυσκολίες και τα προβλήματα εύχομαι "Χριστός Ανέστη" και θερμές ευχαριστίες σε όλους για την φιλία που μου προσφέρετε όλα αυτά τα χρόνια.

2. Ένα πολύμορφο πραξικόπημα διαρκείας

Η εν τάχει συζήτηση στην Βουλή και ψήφιση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό σύστημα και την νέα φορολογική λαίλαπα επισφραγίζει ένα πραξικόπημα διαρκείας που συντελείται στην χώρα, αρχής γενομένης από το Καστελόρριζο και διαπερνά παρατάξεις και κόμματα.
Αναζητούνται ακόμη υγιείς δυνάμεις αντίστασης.

3. Το μυρμήγκι πριν πεθάνει κάνει φτερά.

Οι εξελίξεις στην γείτονα είναι εξαιρετικά σημαντικές.
Η πτώση Νταβούτογλου είναι εξαιρετικά σημαντική για μας και είναι το πρώτο ρήγμα στο εξαιρετικά αποτελεσματικό δίδυμο μεταξύ αυτού και του Ερντογάν ο οποίος εμφανίζεται μεν παντοδύναμος αυτή την στιγμή αλλά στην ουσία έχασε το δεύτερο μισό που τον έφερε και τον κράτησε στην εξουσία, τον νου πίσω από το νεοοθωμανικό όνειρο.
Τολμώ να πω ότι αυτή η ρήξη θα έχει τα ίδια αποτελέσματα για την Τουρκία με εκείνα του διχασμού Βενιζέλου, Κωνσταντίνου του Α' για μάς.
Εξαιρετικό το άρθρο και η ανάλυση από τον Σάββα Καλεντερίδη εδώ:

4. Και ολίγα περί ΧΑΑ
Όσον αφορά το ΧΑΑ βρίσκεται υπό εξέλιξη η μάχη των 600 μον. για την οποία είχαμε μιλήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά εν σχέσει προς εκείνη την εκτίμηση που οφείλομε να λάβομε σοβαρά υπ'όψιν.
Περιμέναμε μεν να γίνει μάχη στις 600 μον. αλλά όχι αυτής της διάρκειας και όχι να καταλήξει στην αμφίσημη επιβράδυνση του ανοδικού ρεύματος όπως απεικονίζεται στον τροποποιημένο ταλαντωτή αναδρομής των  σημείων τάσης, και που σημαίνει ότι άνοδος και κάθοδος έχουν περίπου ίδιες πιθανότητες να συμβούν, καθώς ο ταλαντωτής βρίσκεται στην μέση της διαδρομής του που σημαίνει ότι η επιβράδυνση δεν συμβαίνει στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής ούτως ώστε να πούμε ότι επίκειται σοβαρή αντιστροφή, αλλά μπροεί να σημαίνει αντίθετα, "δισταγμό" πριν ένα μεγάλο ανοδικό ρεύμα.

Από την άλλη πλευρά στα ακρότατα, ο αντίστοιχος ταλαντωτής έχει γυρίσει αδύναμα προς τα κάτω, ενώ φαίνεται ότι το αρχικό ανοδικό πεντάρι πάει για περαιτέρω διόρθωση.
 

Συνοψίζοντας:Βρισκόμαστε σε μία αμφίσημη, χαμηλής προβλεψιμότητας περιοχή της χρονοσειράς, όπου ναι μεν δεν φαίνεται να έχει τελειώσει το πρώτο κύμα μιάς πιο μακροχρόνιας πλαγιοαανοδικής αντίδρασης, αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν επίκειται ανοδική συνέχεια η περαιτέρω διόρθωση. Η περαιτέρω διόρθωση συγκεντρώνει λίγες παραπάνω πιθανότητες. 

9 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε Παπαβασιλείου, όλη η ανάρτησή σας και πάλι επίκαιρη και εξαιρετική!Αφού πρώτα σας ευχηθώ από καρδιάς, Χρόνια Πολλά και Καλά για τα γενέθλιά σας, Θα μου επιτρέψετε να μείνω λίγο στο Καφενεῖον ἡ "Συνάντησις". Αν και δεν είχα τη δυνατότητα να βρίσκομαι στο "κλεινόν Άστυ" την ημέρα της συνάντησης, χάρηκα πάρα πολύ για την πραγματοποίησή της! Και αυτό το λέω διότι πιστεύω ότι, εκτός των άλλων, δίνεται έτσι εξαιρετική ευκαιρία καταγραφής και ανταλλαγής απόψεων, ανάδειξης διαφορετικών προσεγγίσεων και επεξεργασίας προβληματισμών, που δια ζώσης έχουν "άλλη χάρη και αξία" και που τελικά μας βοηθούν να παραμένουμε ζωντανοί!Γνωρίζοντας το Βασίλη αλλά και συμμετέχοντας διαδικτυακά στην πραγματικά "μοναδική και εκλεκτή παρέα", βλέπω με χαρά, να αναπτύσσεται ένα "υγιές κοινωνικό κύτταρο" που αγωνίζεται να διατηρήσει τις αξίες το ήθος αλλά και το πνεύμα που χαρακτηρίζουν τη φυλή μας, μέσα σε αυτόν τον Αρμαγεδώνα που μας οδηγούν οι μετριότητες που κρατάνε το τιμόνι της χώρας μας. Εύχομαι στο μέλλον να μου δοθεί ή ευκαιρία να συμμετάσχω κι εγώ κάποια φορά! Είμαστε σε καθημερινό πόλεμο και δυστυχώς τα πρόσωπα εν μέσω μάχης φέρουν τα σημάδια της.Ας ελπίσουμε να είναι πρόσκαιρα και περαστικά. Είναι σίγουρο ότι οι συνθήκες που διαμορφώνουν, οι πολιτικοί μας νάνοι, επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή μας και τις προοπτικές της, όμως ας επιστρατεύσουμε όλη την εσωτερική μας δύναμη, όλες τις εφεδρείες ψυχής, όλο μας το είναι και να μην αφήσουμε, να μας "την χαράξουν ανεπανόρθωτα"!Χριστός Ανέστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας κε Γιώργο.
      Κατά τα λοιπά τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λέτε.

      Διαγραφή
  2. Πολλές ευχές για εσάς και τους δικούς σας.Καλή δύναμη σε όλους για τη συνέχεια.
    ΖΑΒΙΤΣΑΝΑΚΗΣ ΠΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός Ανέστη και θερμές ευχαριστίες φίλτατε κε Ζαβιτσανάκη.
      Έχετε προσέξει ότι πολύς κόσμος αποφεύγει το "Χριστός Ανέστη";

      Διαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη φίλε Στάθη, χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σας! Εξαιρετικός όπως πάντα και σας ευχαριστώ θερμά! Δυστυχώς εμείς της επαρχίας δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε στην συνάντηση, οπότε ίσως τα πούμε σε κάποια άλλη στιγμή! Καλή εβδομάδα με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια Μιχάλη, με το παράπονο που εκφράζεις για τους απόντες της επαρχίας,μου ήρθε μία ιδέα.
      Αν συνεννοηθούμε μπορεί τώρα το καλοκαίρι που έρχεται η συναντήσεις να γίνουν σε μία δύο πόλεις εκτός Αθηνών, Σαββατοκύριακα ας πούμε, στις πόλεις φίλων μας από όλη την Ελλάδα, μέσω εκδρομών. Τι λές;

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμην για το τυπογραφικό που βγάζει μάτι.
      ...οι συναντήσεις μας...κλπ
      Δεν μπορώ να βρω πως διορθώνονται ανηρτημένα σχόλια.

      Διαγραφή
  4. Ελπίζω οχι εκ προθέσεως.Ισως να προβληματίζονται και όταν βλέπουν τον προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας να παρουσιάζεται έχοντας αφαιρέσει τα σύμβολα της πίστεως.Πάντως......"Απελθέτω απ΄εμού"
    Π.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είστε ευπρόσδεκτοι στις παραλίες του Παγασητικού για θαλασσινά και ωραίες συζητήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή