Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΓΗΡΑΣΚΩ (ΓΡΗΓΟΡΑ) ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΣ (ΣΙΓΑ).

ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ GANN ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ M.S. JENKINS

ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

Η πορεία του ΧΑΑ είναι αυτή την οποία έχουν προδιαγράψει εδώ και καιρό πολλοί αναλυτές μεταξύ των οποίων και η ταπεινότης μου.
Επομένως δεν έχομε και πολλά να προσθέσομε όσον αφορά την κλασσική ανάλυση.
Ίδιοι στόχοι με επιτεινόμενο βηματισμό πλέον.
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στην ζωή εν γένει και στην ΤΑ ιδιαιτέρως είναι εκείνο το "γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος", και όσο πιο  "γηράσκων" τόσο πιο δύσκολο το "διδασκόμενος" και για βιολογικούς και για ψυχολογικούς λόγους.
Ε, τώρα στα στερνά, άρχισα επιτέλους μετά από αρκετές ώρες μελέτης (χρόνια δηλαδή) και έρευνας κάτι να αρχίζω να καταλαβαίνω από τον κορυφαίο, κατά την γνώμη μου τεχνικό αναλυτή όλων των εποχών, δηλαδή τον W.G.Gann. Εδώ βοήθησαν τα βιβλία του C. Futia, D. Ferrera, Cowan, Sepharial και ένα μικρό πρακτικό βιβλιαράκι του M.S. Jenkins, "The geometry of stock market profits" το οποίο με βοήθησε να εφαρμόσω και την μέθοδο του Gann (ενα απειροελάχιστο μέρος δηλαδή) σε συνδυασμό με δικές του παρατηρήσεις που εν μέρει είχα βρει και εγώ.
Όλοι οι αναλυτές περνούν μία φάση Gann, κάτι σαν κρίση εφηβείας και η δικιά μου ήρθε τώρα.
Τι να κάνομε.

Ο χρόνος είναι χρήμα (τιμή) και τ'ανάπαλιν.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και πιστεύω αρχικές παρατηρήσεις του Gann ήταν η σχέση ανάμεσα στην τιμή μιας μετοχής και το χρονικό διάστημα που ακολουθούσε ως το επόμενο ακρότατο.
Υποστήριζε, ότι οι δύο ποσότητες μπορούν να εναλλαγούν μεταξύ τους και να προκύψουν γεωμετρικές κανονικότητες χρήσιμες στην πρόβλεψη των μελλοντικών μεγίστων και ελαχίστων των τιμών.
Το διάστημα μεταξύ δύο τοπικών ακροτάτων (υψηλό-χαμηλό και αντιστρόφως) είναι  δυνατόν σε αρκετές περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί ως βήμα χρόνου και τ'ανάπαλιν.
Επί πλέον το διάστημα αυτό μπορεί να σηματοδοτεί τήν περίοδο ενός κύκλου αρκετά σταθερού στον χρόνο και να αποβεί χρήσιμο στην πρόβλεψη των επομένων ακροτάτων.
Υπ'αυτή την έννοια ο χρόνος είναι χρήμα και αντιστρόφως.
Σε πιο επιστημονικό πλαίσιο θέτει τα πραγματα ο Cowan ο οποίος λέει ότι ο χώρος στον οποίο κινούνται οι τιμές είναι ένας διανυσματικός χώρος και η καμπύλη των τιμών συναρτήσει του χρόνου είναι η προβοολή αυτού του χώρου σε δύο διαστάσεις.
Έτσι, αν υπολογίσει κανείς το μέγεθος ενός διασνύσματος του οποίου η μία συνιστώσα είναι ο χρόνος και η άλλη είναι η τιμή, τότε στις περιπτώσεις όπου δύο διαδοχικά τέτοια διανύσματα είναι ίσα σε μέγεθος, μπορεί να υπολογίσει τον χρόνο και την τιμή στο μέλλον.
Η περίπωση που συζητήσαμε πιο πάνω αφορά τα διανύσματα εκείνα στα οποία η συνιστώσα του χρόνου και η συνιστώσα της τιμής είναι ίσα.
Αν υποδιαιρεθεί το τετράγωνο που σχηματίζεται σε αρμονικά διαστήματα 1/2 η 1/3 η 1/4 η 1/5 η 1/8 κλπ είναι δυνατόν να προσδιορισθούν ελάσσονα ακρότατα τα οποία επίσης σχετίζονται με τα μικρότερου μεγέθους τετράγωνα που προκύπτουν.
Επίσης, σημαντικές γεωμετρικά γραμμές, όπως οι διαγώνιοι αντιστοιχούν στην γωνία  Gann 1x1 η
45 μοιρών και στις υποδιαιρέσεις του τετραγώνου 1/2 και 1/4 στις γωνίες 60 μοιρών κλπ.
Εφήρμοσα αυτή την μεθοδολογία σε δύο τύπους γραφημάτων:
Στα γραφήματα τιμών των ακροτάτων του ΓΔ σε πρώτο στάδιο συστολής συναρτήσει του αριθμού των  σημείων της καμπύλης και στο γράφημα του εξελικτικού χρόνου των σημείων τάσης συναρτήσει του φυσικού χρόνου. Παρατίθενται τα γραφήματα.Η έντονη μάυρη διαγώνιος αντιστοιχεί σε γωνία 45 μοιρών η πράσινη στις 50 περίπου μοίρες (7/8) η κόκκινη στις 56 μοίρες και η μπλέ στις 63.Η πράσινη γραμμή είναι γραμμή μακροχρόνιας στήριξης η πάνω μπλέ αντίστασης.
Η θεωρία λέει ότι όταν η γραμμή των τιμών συναντήσει γραμμή αντίστασης η στήριξης και δεν την διασπάσει, τότε γυρίζει προς την προηγούμενη γωνία. Άρα οδεύομε προς την κόκκινη γραμμή.
Παρατηρείστε επίσης ότι οι διαγώνιοι σ'αυτό το τετράγωνο το οποίο υποδιαιρείται σε όγδοα, είναιγραμμές στήριξης και αντίστασης και ότι το επόμενο σημαντικό σημείο είναι εκεί που τέμνονται οριζόντιες και κάθετοι μαζύ με τις διαγωνίους.

Το σημείο αυτό αντιστοιχεί σε 538 μον. θα πρέπει να συμβεί σε ένα περίπου μήνα από τις 17 Σεπτεμβρίου και θα μεσολαβήσουν θεωρητικά πάντα 5 ακρότατα. Για να δούμε τι απ'όλα αυτά θα γίνει.Δεδομένου ότι ο δείκτης αλλάζει πρόσημο κάθε 2,8 ημέρες δεν είναι εξωφρενική μία τέτοια πρόβλεψη.
Ερχόμαστε στον εξελικτικό χρόνο.
http://prntscr.com/8o3ood *
Εδώ φαίνεται να υπάρχει ένας κύκλος 11 ημερών εξελικτικού χρόνου καθώς το 70% των μειζόνων και ελασσόνων ακροτάτων (βέλη) βρίσκεται πάω η πολύ κοντά στις 11 ημέρες φυσικού χρόνου.
Οι διαγώνιοι (ο) και οι οριζόντιες γραμμές (x) προσδιορίζουν γραμμές στήριξης και αντίστασης.
Παρατηρούμε ότι έχομε πλησιάσει πολύ ένα σημείο τομής πλευρών του θεμελιώδους τετραγώνου και των διαγωνίων. Εδώ αναμένεται αλλαγή της κατεύθυνσης προς τα κάτω (Έγινε. Το γράφημα σχεδιάστηκε με δεδομένα ως τις 17 Σεπτεμβρίου ) και το επόμενο σημαντικό σημείο είναι 11 ημέρες συναλλαγών αργότερα, πράγμα που μας φέρνει στις αρχές Οκτωβρίου, όπου και πάλι αναμένεται αλλαγή κατεύθυνσης.Δεν εισήγαγα τις γραμμές των γωνιών για να φανεί η χρησιμότητα της μεθόδου στην ανίχνευση κύκλων μεταβολών.Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η απλή τεχνική, είναι χρήσιμη αν και χρειάζεται να την υποβάλλω σε στατιστική ανάλυση σε μεγαλύτερο δείγμα για να δω το ποσοστό αληθών και ψευδών σημάτων.Η επόμενη ανάρτηση της σειράς αυτού του είδους θα αναφέρεται στην χρήση κύκλων με βάση την αρχή που περιγράψαμε, δηλαδή ότι ο χρόνος είναι χρήμα.

* Ζητώ συγγνώμην για την έμμεση παρουσίαση του γραφήματος αλλά το πρόγραμμα αρνείται επιμόνως να το δεχθεί με άλλη μορφή.

2 σχόλια:

  1. Καλησπερίζω τον αγαπημένο μου φίλο και Δάσκαλο.
    Εξαιρετική δουλειά ….
    Να θέσω κι’ εγώ με την σειρά μου ένα ερώτημα :
    ποια είναι η σχέση του Ακρωτηρίου Χορν (858 μον.) με τις 538 μον. ?
    Η απάντηση στο Ημερολόγιο ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα φίλτατε Βασίλη.
    Θα μου επιτρέψεις να απαντήσω στο ερώτημα διεξοδικά σε 48 ώρες, καθώς αυτή την στιγμή δεν έχω τον καιρό να κάνω την πλήρη ανάλυση.
    Η βραχεία απάντηση είναι ότι χωρίς διέλευση του ακρωτηρίου Χορν με ούριους ανέμους (με ταχύτητα και διάρκεια), Ειρηνικό (μακροχρόνια αλλαγή τάσης) δεν έχει. Μπορεί να έχει ένα ακόμη διορθωτικό ανοδικό κύμα από το 1999 αλλά αλλαγή τάσης με μεγάλης πολυπλοκότητας κύμα ώσης προς την κατεύθυνση της ανόδου όχι.
    Επίσης, με την γεωμετρική μέθοδο η οποία δεν προϋποθέτει και δεν στηρίζεται καθόλου στους αριθμούς Fibonacci, το 538 απέχει μόλις 8 μον (λάθος 1.48%) από την θεωρητική 0.618 τιμή των 530.24 μον. Τυχαίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή