Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2014:ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ

Εδόθη και εκερδήθη η μάχη για τις 1100 μονάδες.
Ταυτοχρόνως όμως άλλαξε σημαντικά προς το καλύτερο και η εικόνα των δεικτών ταλαντωτών και κυμάτων.

1. Ένα κλείσιμο αύριο κατά 3 μονάδες πιο πάνω από το σημερινό δίδει σημείο εισόδου στο υποσύνολο των σημείων που ακολουθούν τάση  και σε πρώτο στάδιο συστολής.
 

Είναι το φίλτρο των δύο ημερών, διότι σ'αυτή την χρονοσειρά απαιτούνται τουλάχιστον δυο διαδοχικά σημεία με το ίδιο πρόσημο για να μιλήσομε για τάση. 

2. Σαφής αντιστροφή του κλίματος στο ίδιο υποσύνολο τημείων χωρίς συστολή, όπου με όχι πολύ ισχυρό αλλά πειστικό τρόπο η γραμμή των τιμών πέρασε πάνω από την γραμμή των σημείων περιστροφής και άγγιξε την γραμμή των πρώτων αντιστάσεων, όπως συμβαίνει συνήθως όταν αλλάζει τάση.
 

3. Το ενδιαφέρον τώρα μετακινείται στα ακρότατα.
Ήταν η σημερινή κίνηση ακρότατο. Μαθηματικά ναι, αλλά φαίνεται να είναι και ακρότατο του συνόλου των πέντε καθοδικών κυμάτων που περάσαμε, καθώς η σημερινή τιμή πέρασε και αυτή με άνεση την γραμμή των σημείων περιστροφής.
Μένει να δούμε αν πρόκειται για το τέλος της κίνησης, η αν θα πάμε σε ένα κύμα b αποτελούμενο είτε από ένα η τρία κύματα. Υπενθυμίζομε ότι ένα από τα προβλήματα της μεθόδου Elliott είναι ότι όλα τα κύματα δεν κατατμώνται στο ίδιο βάθος, στον ίδιο βαθμό.
Η περίσφιγξη της γραμμής των σημείων περιστροφής από τις γραμμές των αντιστάσεων και στηρίξεων, σε συνδυασμό με την έντονη ανοδική αντίδραση λέει ότι θα έχομε συνέχεια, ως την περιοχή των 1200 μον. Απ'εκεί και πέρα βλέπομε.
Ο ταλαντωτής στο ίδιο υποσύνολο σημείων αντεστράφη προς τα πάνω, που είναι επίσης ενθαρρυντικό για ανοδική συνέχεια.

4. Ο εξελικτικός χρόνος στο υποσύνολο των ακροτάτων βρήκε την σημαντική στήριξη και σταμάτησε εκεί την κάθοδο.
Όχι μόνον αυτό, αλλά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ένας ολοφάνερος επίπεδος σχηματισμός, λέει ότι θα έχομε σημαντική συνέχεια προς τα πάνω καθώς, δεν είναι δυνατόν το κίτρινο πεντάρι να είναι του ίδιου βαθμού με το μαύρο πρώτο η (Α) κύμα διότι είναι μικρότερο σε μέγεθος.
Αν πάλι ήταν το πέρας ενός ίδιου βαθμού (C) τότε θα έπρεπε να προχωρήσομε προς τα κάτω με σημαντική κάθοδο και όχι να σχηματισθεί επίπεδος σχηματισμός που σημαίνει συνέχεια προς τα πάνω. 
Όλα αυτα υπό την προϋπόθεση ότι τις επόμενες ημέρες η άνοδος θα συνεχίσει, πράγμα που πιστεύω ότι είναι το κατά πολύ πιθανότερο σενάριο.
 
Η εναλλακτική λύση είναι πλαγιοανοδική συνέχεια.
Το διάγραμμα αυτό εναρμονίζεται πλήρως με τα διαγράμματα των τιμών τα οποία και στα δύο υποσύνολα  σημείων δείχνουν άνοδο με πρώτο στόχο τις 1200 μον.

Συνοψίζοντας: Συγκρατήθηκε η κάθοδος στις 1115 μον. και όλες οι ενδείξεις είναι ότι θα προχωρήσομε προς τα πάνω, ενδεχομένως με πυροτεχνήματα. Στην χειρότερη περίπτωση περιμένομε πλαγιοανοδική πορεία προς 1200. 
Παρεμπιπτόντως και χωρίς διάγραμμα αναφέρω ότι οι τιμές βρήκαν το κάτω χείλος της περιφέρειας της έλλειψης που είχαμε σχεδιάσει τις προάλλες και αντέδρασαν προς τα πάνω.
 Καληνυχτίζω τους φίλους και φίλες του ιστολογίου.

6 σχόλια:

  1. σε ευχαριστω...έπεται η συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαν κορεσθεί οι δυο πρώτοι ταλαντωτές αναδρομής τάσης σε πρώτο στάδιο συστολής.
    Δεν θα έπρεπε και σήμερα να είναι επίσης στο -1 ; Ίσως και να είναι πρόβλημα του excel το οποίο δεν κάνει σωστή απεικόνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία ερώτηση.
    Ο ταλαντωτής αναδρομής μετρά το πόσο προχωρεί η τιμή σε σχέση με το συνολικό μήκος τροχιάς.
    Μετρά δηλαδή το πηλίκον Σχ(ν+1)-χ(ν)/ Σ |χ(ν+1)-χ(ν)|
    όπου χ(ν) είναι ένας όρος στον ΚΜΟ δύο όρων στο υποσύνλο των σημείων που ακολουθούν τάση. Η χρήση του ΚΜΟ2 εξασφαλίζει έναν "ορίζοντα" μεγαλύτερο από τις ημερήσιες τιμές.
    Άρα φθάσαμε στο -1 που σημαίνει ότι για 11 όρους του υποσυνόλου των σημείων που ακολουθούν τάση διότι δεν είχ αμε στον αριθμητή καμία θετική τιμή για 11 όρους και όλες οι επί μέρους διαφορές ήταν αρνητικές διότι ο ΓΔ έπεφτε. Στον επόμενο όρο που είναι θετικός, ο ταλαντωτής θα γυρίσει προς τα πάνω από αρνητική κατεύθυνση, διότι στους 11 καινουριους όρους του ΚΜΟ 2 όρων ο ένας είναι τώρα θετικός.
    Συμβαίνει, άγνωστο για ποιόν θεωρητικό λόγο, οι ταλαντωτές αναδρομής 11, 16 κλπ όρων να παρακολουθούν πολύ στενότερα τις αλλαγές τάσης απ'ότι ο RSI η ο MACD. Δίδουν και αυτοί αποκλίσεις και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των ταλαντωτών τάσης, αλλά με ελάχιστη υστέρηση.
    Το σήμα εισόδου είναι η τμήση της αργής συνιστώσας (16 όροι) από την γρήγορη (11 όροι) εκ των κάτω.
    Δεν φαίνεται καλά στο σχήμα και το σημειώνω αλλά συνέβη.
    Δεν έχεις παρά να τους συγκρίνεις.
    Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον εξελικτικό χρόνο.
    Αν λοιπόν έχει κανείς σήμα εισόδου και στον χρόνο και στην τιμή, όπως συνέβη σήμερα η πιθανότητα ψευδούς σήματος ξεκινώντας από -1 είναι πρακτικά μηδέν. Μου πήρε καιρό να το ανακαλύψω αυτό, αλλά με έβαλε στα χαμηλά μετά την διόρθωση και με έβγαλε στις 9 ιανουαρίου και δεν το μετάνοιωσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ για την απάντηση καθώς τώρα έχω μια πολύ καλύτερη εικόνα για τον τρόπο που λειτουργούν οι ταλαντωτές αν και πρέπει να ξαναδώ την μεθοδολογία κάποια στιγμή.
    Ίσως δεν ήταν και σωστή η ερώτηση μου εξαρχής γιατί αλλού ήθελα να εστιάσω. Θέλω να πω πως στην ανάρτηση της 29/01 είχαμε 2 ταλαντωτές αναδρομής τάσης σε πρώτο στάδιο στο -1 όπως φαίνεται στο διάγραμμα. Στην επόμενη ανάρτηση στις 30/01 ο 2ος ταλαντωτής που είναι και ο πιο αργός φαίνεται από το διάγραμμα πως δεν πέρασε από το -1 που ήταν την προηγούμενη μέρα. Από τη στιγμή που κλειδώσει ένα νέο σημείο υποθέτω πως δεν μπορεί να αναιρεθεί κάποιο προηγούμενο οπότε και εκεί είναι η απορία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατ'αρχάς Χρήστο είναι μεγάλη χαρά να βρίσκεις κάποιον που τα γραφόμενά σου του κινούν το ενδιαφέρον και βρίσκει τον χρόνο να τα μλετήσει σε αρκετό βαθος ούτως ώστε να ασκεί επικοδομητική κριτική.
    Η απάντήση στο τελευταίο ερώτημα έχει ως εξης:

    Καθώς οι τιμές ακολουθούν η μία την άλλη δεν είμαστε βέβαιοι πότε μία από αυτές είναι ακρότατο.
    Αν λοιπόν τις προηγούμενες ημέρες έχει δημιουργηθεί μία τάση, τότε όταν εμφανιστεί το ακρότατο θα ταξινομηθεί στα σημεία τάσης.
    Αυτή η τιμή επειδή είναι είτε πιο κάτω είτε πιο πάνω (ανάλογα αν η τάση είναι ανοδική η καθοδική) θα δώσει μία τιμή στον ταλαντωτή είτε πιο μικρή από την προηγούμενη είτε πιό μεγάλη αν πρόκειται για ανοδική τάση.
    Ας υποθέσομε τώρα ότι γίνεται ένα γύρισμα και η αγορά πάει για δύο ημέρες στην αντίθετη κατεύθυνση.
    Αυτό αυτομάτως, ΒΓΑΖΕΙ από την σειρά των σημείων που ακοολουθούν τάση το σημείο που είχαμε κατατάξει σ'αυτό το υποσύνολο, διότι είναι ακρότατο. Πρόκειται για μία δικλείδα ασφαλείας.
    Αυτός είναι ένας από τους δύο λόγους για τους οποίους περιμένομε να γίνει τμήση εκ των κάτω η των άνω (ανάλογα με την τάση) πράγμα που καθυστερεί κατ΄μία ημέρα από τον πυθμένα (εκ κατασκευής του υπόσυνόλου), πριν πούμε ότι έχομε σημείο εισόδου η εξόδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι ενώ δύο μέρες πρίν είχαμε παρατηρήσει κορεσμό και της βραδύτερης συνιστώσας δεν κάναμε τίποτε.
    Περιμέναμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις ανακατατάξσεις ακαι αναταξινομήσεις των τιμών ΜΕΤΑ την εμφάνιση του ακροτάτου.
    Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δεν κάναμε τίποτε είναι ότι από την στιγμή που επεέρψεται κορεσμός, μπορεί να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ακραίας υπερβολής και να δούμε ακόμη και την τρίτη ακόμη βραδύτερη συνιστώσα να κορέννυται διότι οι τιμές συνεχίζουν προς την ίδια κατεύθυνση και επομένως για μερικές ημέρες μπορεί να δει κανείς τους ταλανωτές να είναι κολλημένοι στο +1 η -1 . Εκεί περιμένομε με το δάκτυλο στην σκανδάλη και με το πρώτο σημείο αδυναμίας που δείχνει την ταχεία συνιστώσα να φεύγει από την οροφή η τον πυθμένα ενεργούμε αναλόγως.
    Τα μήκη των όρων 11, 16 κλπ έχουν υπολογισθεί με βάση τα πεμπτημόρια πιθανοτήτων στην μελέτη περί σταατιστικών παρατηρήσεων η οποία όμως είναι στα Αγγλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή