Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2013: ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ

Παρά το γεγονός ότι οι βραβευθέντες με το φετεινό βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά είναι στυλοβάτες της θεωρίας της "αποτελεσματικής αγοράς" με μνημειώδες έργο στην μαθηματική θεωρία της κίνησης των αγορών, νομίζω ότι ο αληθινός νικητής είναι ο Mandelbrot.

Ο λόγος είναι ότι η αυτοομοιότητα των μοτίβων της κίνησης των αγορών και οι τενικές των διαύλων των ιαπωνικών κηρίων κλπ της  "φτωχής εξαδέλφης" της θεωρίας των χαρτοφυλακίων, της τεχνικής ανάλυσης δηλαδή, πρόκειται να γελάσει τελευταία στο ΧΑΑ.

Η κίνηση της αγοράς σήμερα μετά την περάτωση ενός μοτίβου τελικού διαγωνίου τριγώνου μου φαίνεται ότι πρόκειται να γυρίσει προς τα πίσω γρήγορα. 
Το σημερινό "ντότζι ταφόπλακα" στα ιαπωνικά κηρία αν και δεν είναι ιδιαίτερα δυσμενές σύμφωνα με τον Bulkowski είναι καλή ένδειξη περαιτέρω συνέχειας προς τα κάτω αλλά και όλα όσα λέγαμε με την δική μας μέθοδο τις προηγούμενες ημέρες νομίζω ότι βαίνουν προς επαλήθευση.
Η κλίση της καθόδου απο το +3% σε ημερήσια βάση είναι εξαιρετικά σημαντική και νομίζω ότι σημαίνει προσωρινή αντιστροφή της τάσης βραχυπρόθεσμα.

Παρά ταύτα, τα διαγράμματα και η ανάλυση λένε να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς όλα είναι έτοιμα αλλά δεν έχει έλθει οριστική επιβεβαίωση, που θα σήμαινε τμήση των ενδιαμέσων και αργών συνιστωσών των ταλαντωτών αναδρομής και οι γραμμές των τιμών δεν γύρισαν αποφασιστικά προς τα κάτω.
 
 


 

Λέτε να γίνει το ανεπανάληπτο και οι ΗΠΑ να πάνε σε φαλιμέντο, έστω και μιάς ημέρας;
Όταν το λογικό μέρος του εαυτού μου μου λέει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, θυμάμαι ότι το 1914. Σε μία γεωστρατηγικά ασταθή Ευρώπη, και ενώ τα σημάδια της εντεινόμενης έντασης ήταν παντού, εμφανή, κανείς δεν πίστευε ότι η δολοφονία του Φραγκίσκου Φερδινάνδου  στο Σεράγεβο θα ήταν η θρυαλλίδα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κατ'ουσίαν στην εντατική και υπάρχει τεράστιος διχασμός ανάμεσα στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό απεικονίζεται στα πρωτοφανών διαστάσεων διορθωτικά μοτίβα που αναπτύσσονται σε όλα τα χρηματιστήρια του ανεπτυγμένου κόσμου, αντί της προόδου κατά παλμούς, όπως θα συνέβαινε αν η πραγματική οικονομία ήταν υγιής και συμβάδιζε αρμονικά με την αύξηση των αξιών των μετοχών και των ομολόγων.
Δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πραγματικά νομίζω ότι εμφανίζει απο άποψη σταθερότητας την ίδια εικόνα με την Ευρώποη του 1914. Η συντήρησή του δεν εξαρτάται απο την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας σήμερα, αλλά απο τις τεράστιες ενέσεις ρευστότητας απο την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που μετακυλίεται στις πλάτες των φορολογουμένων σε μία εκθετική αύξηση του δημοσίου χρέους αστρονομικών διαστάσεων. Κάποτε αυτή η αστάθεια θα πρέπει να βρει λύση και δεν αποκλείεται να είναι η Πέμπτη.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου