Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

23 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2103: ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ

Όπως γράψαμε και στην ενδιάμεση αναφορά, κατά πάσα πιθανότητα περνάμε τα τελευταία στάδια μιας ανοδικής διορθώσεως της καθόδου απο τον περασμένο Μάϊο.
Τα περιθώρια όμως στενεύουν και μέσα στην εβδομάδα θα δούμε αν θα αρχίσει ένα μεγάλο κύμα προς τα κάτω, μεγαλύτερο σε ορμή και έκταση τουλάχιστον απο αυτό το οποίο βιώνομε τις τελευταίες δύο εβδομάδες η όχι.
Ένα μικρό ανοδικό c μπορεί να συμβεί αλλά ο νους μας νομίζω ότι θα πρέπει να είναι στραμμένος στο τι ακολουθεί και αυτό που ακολουθεί σύμφωνα τουλάχιστον με  την ανάλυση συστολής των κυματομορφών είναι αυτό που παρουσιάστηκε στην ενδιάμεση αναφορά.
Το στένεμα των περιθωρίων πριν την μεγαλύτερη κίνηση φαίνεται στην σύγκλιση των γραμμών αντίστασης στήριξης στο υποσύνολο των ακροτάτων σημείων της χρονοσειράς.
 
Ο ταλαντωτής αναδρομής του ιδίου υποσυνόλου σημείων έχει σταματήσει την ανοδική του πορεία.


 Ο ταλαντωτής των σημείων που ακολουθούν τάση συνεχίζει με πολύ ελαττωμένη ορμή ανοδικά και έχει περάσει σε ανοδικό έδαφος, αλλά με πολύ μειωμένη ορμή.
Στο ίδιο υποσύνολο σημείων η γραμμή των τιμών κρατιέται μόλις και μετά βίας πάνω απο την γραμμή των σημείων περιστροφής. 
 Ο εξελικτικός χρόνος δεν δείχνει διάθεση να επιστρεψη σε ανοδική τροχιά προς το παρόν.

Η αρίθμηση δεν είναι η μοναδική και θα μπορούσε να πει κανείς ότι το (b) είναι το (5).
Όμως η πρωϊνή ανάρτηση υποβάλλει ως επικρατέστερη την απαισιόδοξη άποψη.
Θα μπορούσε επίσης να πάμε σε ένα τρίγωνο και να ακολουθήσουν (d) και (e) και μετά να ξεκινήσωμε προς τα κάτω.
Πάντως το κυρίαρχο σενάριο κατά την γνώμη μου την ταπεινή και λόγω μακροχρόνιας αυτοομοιότητας προς την κυματομορφή του διγράμματος που αναρτήσαμε στις 10 Ιουλίου είναι ότι χρειαζόμαστε ακόμη ένα καθοδικό σκέλος πριν δούμε την έναρξη του τρίτου ανοδικού κύματος

Είναι πιθανό να οδεύσωμε προς τα χαμηλά 700άρια πριν συμβεί αυτό.

Στηρίξεις-αντιστάσεις για αύριο

14 σχόλια:

 1. Καλησπέρα κύριε Παπαβασιλείου,μιας και απ'ότι φαίνεται η εκλεκτή παρέα του blog έχει πάει διακοπές και πολύ καλώς πράττει.

  Δεν θα ήτο καθόλου άσχημο το σενάριό σας,από την πλευρά του ότι θα ξενοιάζαμε με το κάτω μια ώρα αρχίτερα,μέχρι τέλος Αυγούστου για παράδειγμα και χαμηλότατους όγκους και να μπαίναμε τον Σεπτέμβρη με άλλες δυνάμεις.Και δεν νομίζω ότι χρειάζονται οδυνηρές αφορμές πολιτικών ή γεωπολιτικών εξελίξεων για μια πτώση της τάξης μεγέθους των 100-120 μονάδων.

  Εύχομαι να ευοδωθεί η δική σας εκδοχή και όχι αυτή που είχα περιγράψει προ εβδομάδων περί αργού συρτού ανοδικού ως τον Αύγουστο και μετέπειτα η ολοκλήρωση της πτώσης μέχρι αρχάς Νοεμβρίου.

  Όπως και να'χει,το θετικόν είναι ότι απ'το φθινόπωρο και μετά δεν θα πλήξωμεν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάντοτε οξυδερκκής και αισιόδοξος.
  Δεν λησμόνησα αυτό που σας χρωστώ αλλά δεν είμαι καλός στα pivot tables και πρέπει να κάνω με πιο αργό τρόπο την στατιστική επεξεργασία.
  Οι 700 μον είναι πιστέψτε με η αισιόδοξη προβολή.
  Η πιο απαισιόδοσξη μιλά για 600-650.
  Δεδομένου ότι το bias είναι μακροχρόνια (από πέρισυ) ανοδικό τείνω να πιστέψω περισσότερο την αισιόφοξη πλευρά.
  Το πρόβλημα είναι η πολυπλοκότης του κύματος.
  Είναι τρίτης τάξεως και αυτό σημαίνει τουλάχιστον τρία παρεντιθέμενα δευτέρας που σημαίνει τουλάχιστον εννέα πρώτης που σημαίνει τουλάχιστον 27 ακρότατα. Δεδομένου ότι ο δείκτης αλλάζει πρόσημο μία φορά ανα 2.8 ημέρες, το πράγμα πάει σε μάκρος.Πάει αρχές φθινωπόρου.
  Σημειωτέρον ότι ακόμη δεν έχομε ξεμπερδέψει με την πλάγια κίνηση που μπορεί να καταλήξει σε βραχύβιο exhaustion rally.
  Απο την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί φαίνεται να βιάζωνται για κάτι.
  Δεν ξέρω τι. Η επίσκεψη Σαμαρά νομίζω ότι έχει περισσότερο να κάνη με αυτά που εδήλωσε ο ομογενής ναύαρχος Stavridis και ο στρατηγός Dempsey περί Μέσης Ανατολής παρά με την πολιτική Merkel, Schaueble. Τι όνομα κι αυτό...
  Βέβαια καθώς πλησιάζαουν οι εκλογές στην Γερμανία το δίδυμο των πολιτικών ζόμπι θα σφίξη τα λουριά για να πουλήση ζοριλίκι στο εσωτερικό.
  Οπότε αν αρχίσουν τα περί συμπλρωματικώνσ τοιχείων και καθυστερήσεων των δόσεων κλπ κλπ δεν ξέρω τι μπορεί να γίνη.,
  Η Τουρκία πάλι μπαίνει σε άσχημο δρόμο.
  Με την ανάλυση συστολής του χρηματιστηρίου της Κων/πολης προβλέπεται άλλο ένα τουλάχιστον 25-30% κάτω μέσα στον επόμενο χρόνο.
  Αυτό δεν μπορώ να το φανταστώ χωρίς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
  Αν ήμουν Τούρκος στρατηγός θα πίεζα για μετατροπή της θεωρητικής και πραγματικ'΄ης στρατιωτικής υπεροχής σε εδαφική στο Αιγαίο με κάποιο τρόπο, ΠΡΙΝ μπει η χώρα σε ύφεση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω ότι και η περαιτέρω χρονική επέκταση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ είναι νέο αρκούντως δυνατό για να στείλει τον ΓΔ ξανά κάτω απ'τις 800 μονάδες.Βέβαια αν γίνει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σενάρια της περιοχής(τα οποία και εγώ παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς και ευτυχώς προς το παρόν δεν μας ακουπούν),τότε και οι 600 μονάδες μπορεί να είναι αισιόδοξη προοπτική.Παίζει πάντα και το σενάριο μιας διορθωτικής καταιγίδος στα μεγάλα χρηματιστήρια και η οποία δεν θα μας αφήσει ανέγγιχτους.

  Νομίζω όμως ότι τα σενάρια των Αμερικανών δεν βάζουν την Ελλάδα βαθειά στο πολεμικό παιγνίδι,περισσότερο ως συμπλέουσα και βοηθητική θα έλεγα η όποια μελλοντική εμπλοκή.Εάν ζούμε πάντως μια επανάληψη του προηγούμενου αιώνα τότε η ιστορία θα είναι με το μέρος της Ελλάδος σ'αυτή τη φάση.

  Ας ελπίσουμε να μείνουμε μόνο σε μια πτωτική πορεία του ΧΑΑ,έστω και 200+ μονάδων και να αποφύγουμε πολύ πιο δυσάρεστα γεγονότα που θα κοστίσουν πολύ περισσότερο από μια χρηματιστηριακή κάθοδο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. και να είχαμε όρεξη για διακοπές, μ'αυτά που διαβάσαμε, μας έφυγε

  καλησπέρα σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν υπάρχει θέμα πολέμου.
  Θερμό επεισόδιο ίσος για εσωτερική κατανάλωση.(-50% στο ΧΑΑ)

  Το ΧΑΑ μου δείχνει σενάρια δραχμές ξανα και όχι αδικαιολόγητα.

  0.5τρις $ χρέος ειναι αυτα και όσοι με διαβάζουν στο capital ξέρουν πολυ καλα ότι αυτο που θα ζητηθεί απ´ την Ελλάδα να πληρώσει ειναι περίπου 550δις € πλέον σε ενα τέτοιο σενάριο και καταδεικνύει πόσο προδοτικη στάση κράτησαν απ´ το 09' εώς τώρα.

  Δεν δείχνει κανένα σημάδι ανάκαμψης ο τόπος

  Η κατάσταση έχει φύγει απ´ τα χέρια μας:(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Υποθέσεις κάνομε κα Ζάρα μας δεν είπαμε ότι έτσι θα γίνουν τα πράγματα.
  Νομίζω ότι σας λείπει η Νάξος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο Ζακ Ατταλί, ένας πανέξυπνος και διορατικός άνθρωπος το έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια.
  Αυτού του μεγέθους χρέη δεν αποπληρώνονται.
  Τελεία και παύλα.
  Αυτό που γίνεται με την σειρά είναι αποπληθωρισμός, σύγκρουση, νέα πεοχή με νέους κανόνες του τύπου "ποτέ πια" για να επιστρέψωμε σε μεγαλύτερη κλίμακα καποιου κύματος Έλλιοττ στην λογική "αυτή την φορά θα είναι διαφορετικά" και ποτέ δεν είναι.
  Ο πολιτισμός προχωρεί μια βόλτα αλλά η βίδα μετά απο 360 μοίρες περιστροφή ξαναγυρνά στο ίδιο σημείο με προχώρημα το βήμα της έλικας της βίδας.
  Κάτι τέτοιο είιχε πει ο Πολύβιος πολύ πριν τον Αταλί, για την πορεία της ιστορίας γενικότερα.
  Εδώ που τα λέμε, αν υπάρχει κάποιου βαθμού προβλεψιμότης στις αγορές αυτή οφείλεται στις αναλλοίωτες της αθρώπινης φύσης.
  Η ειδοποιός διαφορά με τις προηγούμενες εποχές είναι ότι ό,τι και να συμβεί συμβαίνει πλέον σε κλίμακα πλανήτη, ανθρωπίνου είδους, βιόσφαιρας κλπ και δεν υπάρχει προηγούμενο στην χάραξη πολιτικής και στρατηγικής σ'αυτή την κλίμακα.
  Είμαστε σαν ένα μικρό παιδί που κρατά ένα πολύτιμο βάζο και παλεύουν μέσα του η παρόρμηση να το αφήσει για να δει πως θα σπάσει και η λογική της ενδεχόμενης τιμωρίας απο τους γονείς που το σπρώχνουν να το ξαναβάλει στην θέση του με πολλή προσοχή.
  Ο πόλεμος και η συγκρουση αρχίζει με διαφορετικά αίτια και σκοπιμότητες και οδηγεί εκεί που κανείς απο τους εμπλεκόμενους δεν μπορούσε να προβλέψει η ήθελε να πάει. Δεν προσυπογράφω την άποψη περί πολεμικής συγκρούσεως για "εσωτερική κατανάλωση".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Υπάρχουν λύσεις.

  Δεν ήθελα να αφήσω την απαισιοδοξία να με κερδίσει τοσο εύκολα.

  Όντως υπάρχουν
  Αλλα ειναι πλέον πολυ επώδυνες.

  Δεν ξέρω πόσοι και ποιοι αντέχουν.

  Αλλα υπάρχουν λύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το σημαντικότερο μέρος της λύσης είναι να μην καταστραφούν οι σχέσεις που μας χαρκτηρίζουν ως ανθρώπους. Γι'αυτό είμαστε εδώ.
  Για να στθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο φίλε Μάρκο και να περάσωμε "την κοιλάδα του θανάτου"κατά τον ψαλμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Θερμό επεισόδιο για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία.
  Οι Κεμαλικοι παρότι πιο μορφωμένοι ειναι και πιο ακραίοι.

  Πρέπει να αρχίσω να γράφω πιο αναλυτικά τις σκέψεις μου.
  Σίγουρα δεν κάνω για συγγραφέας:)

  Ο αντίκτυπος ενός θερμούς επεισοδίου στις αγορές ειναι απρόβλεπτος ως προς το μέγεθος

  Τώρα
  Με τα εσωτερικά προβλήματα των χωρών εκτιμώ ότι στην Τουρκία θα έχει μορφή περαιτέρω διόρθωσης ενώ στην Ελλάδα γενικευμένης πτώσης.

  Η πιθανότητα ειναι μικρή
  Τουλαχιστον έτσι δείχνει.

  Προς Κύπρο μερια ελαφρα πιθανότερη αλλα όχι κάτι σημαντικό.
  Ειναι όμως άσχημο σημείο για μια γενικότερη κατάσταση...

  Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι ειναι μικρές.

  Το πρόβλημα ειναι το μη διαχειρησιμο χρέος της Ελλάδας
  Που μπορει να φέρει τεράστιες εξελίξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Στο έχω πει χίλιες φορές φίλε μου.
  Ανάπτυξε τις σκέψεις σου.
  Μην φοβάσαι να κάνεις λάθος.
  Μέσα απο μία σειρά λάθη και εμπνευσμένες λύσεις φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
  Κανείς δεν απαιτεί να τα πεις όλα σωστά.
  Εχεις πράγματα να πεις.
  Πέστα Μάρκο μου.
  Είναι και αυτό μέρος της λύσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλησπερα και απο εδω....

  Αφου καταρρεει το καπιταλ βλεπω να βγαζω εδω κανα διαγραμματακι που και που αν συμφωνει και ο Rosi φυσικα....

  Στα περι θερμων επισοδειων κλπ αμφιβαλλω κατα πολυ...
  Κανεις απο Αμερικανους, Εβραιους κλπ δεν θελει πλοια και αεροπλανα να παιζουν πολεμο στο Αιγαιο... Εχουν συμφεροντα απο μεταφορες μεχρι στρατιωτικα που δεν του συμφερει η συρραξη αυτη την στιγμη....

  Ενας σοβαρος επενδυτης θα δει οτι στην χωρα μας εφαρμοζεται καταστροφικη πολιτικη και καθε μερα γινεται και πιο εχθρικη προς επενδυσεις πασης φυσεως... Απο μια καφετερια ως ενα εργοστασιο αντιμετωπιζεις απειρη γραφειοκρατια, τεραστιο μη μισθολογικο κοστος και ασταθες φορολογικο πλαισιο... Για ολα αυτα δεν υπαρχει ουτε καν η σκεψη στο μελλον να αλλαξουν...
  Οι εταιριες που ειναι εδω ειναι δεσμιες του κρατους που τους τρωει την ρευστοτητα με οποιοδηποτε τροπο και τις κανει ακομα και ζημιογονες...
  Τα παραδειγματα πολλα... ΧΑΚΟ, ΑΒΑΞ, ΣΙΔΕ, ΤΙΤΚ, ΥΓΕΙΑ κλπ....

  Οι ΑΜΚ των τραπεζων εγιναν οποτε δεν υπαρχει αναγκη ανοδου της αγορας..
  Η διανομη εγινε, το χρημα εφυγε και οποιος τσιμπησε τσιμπησε...
  Ο μονος λογος να ανεβει το μαγαζι ειναι μια νεα ιδεα "φουσκωματος"...

  Τεχνικα αν χαθουν οι 770 κατα την γνωμη μου θα δουμε νεα χαμηλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Σχετικά με την Τ.Α. του χαα, όχι απλώς δεν έχω κανένα σχόλιο αλλά επειδή δεν είμαι και ειδήμων, προσπαθώ να αποσαφηνίσω τα σημεία, τα σημάδια, τους ταλαντωτές κλπ κλπ …εμβρυικό στάδιο, … αλλά πολύ ενδιαφέρον…

  Σέβομαι την ‘’σειρά’’ σας (καθ ότι πρέπει να είμαι αρκετά μικρότερος) αλλά δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα σύρραξης.
  Δεν βρίσκω κάποιον που να τον συμφέρει κάτι τέτοιο, απεναντίας βρίσκω πολλούς που θα τους ενοχλούσε…
  Ίσως (επειδή έζησα τον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας από κοντά) να μην θέλω να το πιστέψω, διότι δεν είμαστε ούτε έτοιμοι ούτε ικανοί να περάσουμε κάτι τέτοιο (και μιλώ περισσότερο για τις νεότερες γενιές, την δίκια μου και τις τριγύρω…)

  Σε κάθε περίπτωση όμως (παρ ότι φύση αισιόδοξος) βλέπω μια κατηφόρα για 2-3 χρόνια ακόμα (ευοίωνα), χωρίς συρράξεις, παγκόσμιες οικονομικές καταστροφές και άλλες ‘’βοήθειες’’.

  Εξ άλλου, είναι τόσο εύθραυστα τα ‘’πόδια’’ που στηριζόμαστε σαν πολιτεία, που δεν είναι απαραίτητες συμπράξεις τόσο γενικευμένων εξωτερικών παραγόντων για να συντελεσθεί μια κατάρρευση.
  … αστάθμητος παράγοντας για εμάς τώρα μπορεί να είναι και ένας παλιός μας γνώριμος, ο …’’εγκέλαδος’’.

  Για πλάκα μπορούμε να πάμε ‘’άπατοι’’…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Έφαγα την κριτική της ζωής μου με το ζήτημα των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ενδεχομενων συγκρούσεων στην περιοχή.
  Αυτή η άποψη δεν είναι αυθαίρετη αλλά βασίζεται στο βιβλίο του R. Prechter "Socionomics" .
  Ρίξτε μια ματιά αν θέλετε.
  Πάντως ένώπιον τόσο έντονων διαφωνιών υποκλίνομαι και υποτάσσω την άποψή μου σητν δική σας φίλοι μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή