Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2017: ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ

1. Αυτό που ελπίζαμε και νομίζαμε ότι θα γινόταν σε μεγάλα στάδια πολυπλοκότητας της χρονοσειράς του ΓΔ του ΧΑΑ το 2016 δεν έγινε.
Δηλαδή, δεν προχώρησε ο σχηματισμός του τελευταίου καθοδικού κύματος που θα σήμαινε και το τέλος της καθοδικής πορείας της χώρας γενικότερα.
Αντ' αυτού συνέχισε η πλάγια κίνηση στον δείκτη και εξακολουθούμε να είμαστε σε ένα 4ο η b κύμα μεγάλης διάρκειας και πολυπλοκότητας.

Η εντύπωση είναι ότι ο όλος διορθωτικός σχηματισμός πάει να σχηματίσει έναν ακανόνιστο επίπεδο σχηματισμό τεραστίων διαστάσεων, από το 1999 ως σήμερα με όρους κυμάτων Elliott.
Αν μεν το b η 4 στο οποίο βρισκόμαστε δεν υποδιαιρεθεί (πιθανότητα σ' αυτό το στάδιο συστολής περί το 52%) τότε θα πρέπει νο οδεύει προς το τέλος του. Διαφορετικά, αν υποδιαιρεθεί σε τρία κύματα της ίδιας πολυπλοκότητας μιλάμε για αρκετά χρόνια στασιμότητας ΄που θα την ακολουθήσει ένα ακόμη καθοδικό κύμα, πριν αρχίσει η αντιστροφή της πορείας.

2.Σε τέταρτο στάδιο συστολής, βρισκόμαστε σε ένα ανοδικό κύμα c ενός μεγαλύτερου b, το οποίο φαίνεται ότι έχει αποθέματα ανοδικής δυναμικής.

Η περιοχή των 800-900 μον. δεν φαίνεται απίθανο να πραγματοποιηθεί σ' αυτό το στάδιο συστολής.
Ταλαντωτής αναδρομής και μεταταλαντωτής συνηγορούν μ' αυτή την άποψη και υπάρχει και μία πολλά υποσχόμενη ανοδική απόκλιση του ταλαντωτή αναδρομής, πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο μέρος του τρέχοντος έτους θα πρέπει κατά μέσο όρο να διαρρεύσει ανοδικά.

3. Σε δεύτερο στάδιο συστολής είμαστε έτοιμοι να βγούμε από την επίπεδη διόρθωση με στόχο για το στάδιο αυτό και το ανοδικό κύμα που φυσιολογικά θα ακολουθήσει τις 760-800 μον.
Θεωρώ μία τέτοια εξέλιξη πιθανότερο να συμβεί το πρώτο παρά το δεύτερο μισό του έτους.


4. Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα βάθους ενός σταδίου συστολής στο οποίο τα κύματα διαρκούν από μία ημέρα ως εβδομάδες, παρατηρούμε ότι ο  μεταταλαντωτής φαίνεται να εξάντλησε το βραχυπρόθεσμο ανοδικό δυναμικό και αν και το κύμα που ακολουθεί σε ανώτερο επίπεδο συστολής είναι ανοδικό, εδώ ίσως μας περιμένει μικρής διάρκειας πλάγια- πλαγιοκαθοδική ταλαιπωρία, καθώς είναι πιθανό να σχηματίζεται ένα τρίγωνο σ'αυτό το στάδιο συστολής.

Δεν θα ήταν καθόλου καλή εξέλιξη να γυρίσει προς τα κάτω ο μεταταλαντωτής (μπλε γραμμή) αν και ο όλος σχηματισμός της μπλε γραμμής λέει ότι το bias του δείκτη έχει γυρίσει προς περαιτέρω ανοδική πορεία μετά την διάσπαση της γραμμής 0.
Επίσης, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ημερών-εβδομάδας μας ανηχυσχεί η  αρνητική απόκλιση του ταλαντωτή αναδρομής, αλλά όχι σε βαθμό που να αναιρεί την θετική πορεία που προδιαγράφουν το τρίτο και τέταρτο στάδιο συστολής.

Στα σημεία τάσης και στο ίδιο στάδιο συστολής η εικόνα είναι καλύτερη και συφωνεί με την άποψη περί περαιτέρω ανόδου.

Όπως πάντα χρειάζεται προσοχή σε απότομο και μεγάλου μεγέθους γύρισμα εδώ που βρισκόμαστε.
Η πιο πιθανή εξέλιξη όμως είναι συνέχεια της ανοδικής πορείας με ανοδική επιτάχυνση, μετά την συμπλήρωση του πλάγιου διορθωτικόύ σχηματισμού μικρής κλίμακας και πολυπλοκότητας στον οποίο βρισκόμαστε.
Τέλος η εξέταση ολόκληρης της χρονοσειράς, λέει "περαιτέρω άνοδος" μετά την περάτωση του τριγώνου μικρών διαστάσεων και κλίμακας στο οποίο βρισκόμαστε.

Συνοψίζοντας: Σε μεγάλη χρονική κλίμακα η κρίση δεν έχει τελειώσει και ακόμη δεν γνωρίζομε αν θα περατωθεί μέσα στους επόμενους μήνες η το πολύ τις αρχές του 2018 η αν θα συνεχίσομε σε μία παρατεταμένη πλάγια περίοδο στασιμότητας που μπορεί να διαρκέσει ως το τέλος της δεκαετίας πριν από την τελική κάθοδο και λύση της κρίσης.
Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου εντός του πλαισίου του μεγάλου πλαγιοανοδικού διορθωτικού σχηματισμού στον οποίο βρισκόμαστε με την εκτίμηση ότι είναι περισσότερο πιθανό αυτή η ανοδική πορεία να λάβει χώρα στο πρώτο μισό του 2017 παρά το δεύτερο.
Έχετε τις θερμότερες ευχές μου και πάλι για τον Καινούριο Χρόνο φίλοι μου.








5 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά με υγεία, φίλτατε Στάθη! Να είστε γερός και μόνο χαρές στο σπιτικό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλη χρονια με υγεια κ ευτυχια για σας κ την οικογενεια σας . ΝΑ ειστε καλα να μας δινετε τα φωτα σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ. Αρκετά ξεκάθαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έστω και καθυστερημένα καλή σας Χρονιά φίλοι μου.
    Πολλά προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή