Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

18 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2016: H ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΣΚΑΚΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ BLITZ. ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ.

1. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΣΚΑΚΙ ΓΙΝΕΤΑΙ BLITZ.

Ομολογώ ότι αδυνατώ να παρακολουθήσω πλέον τις εξελίξεις, τους μηχανισμούς και την λογική τους.
Μεταξύ της τελευταίας ανάρτησης και της σημερινής, είχαμε νέο χτύπημα του ISIS στην Νίκαια, την ημέρα της εορτής που απαγορεύει στους Γάλλους να οδηγήσουν σε πλοία και αεροπλάνα όσους βρίσκονται παράνομα στην χώρα τους και να τους στείλουν στις πατρίδες τους, δίνονατας το σύνθημα για παρόμοιες ενέργειες και από τις υπόλοιπες "ευρωπαϊκές" χώρες ενώ παράλληλα θα ζητούσε από την διεθνή κοινότητα μία εκτεταμένη επέμβαση για να διασφαλισθούν ανθρώπινοι όροι διαβίωσης και ασφάλειας γι' αυτούς τους ανθρώπους.
Αντ' αυτού Γάλλος πολιτικός μας πληροφορεί ότι θα πρέπει να ζούμε με την τρομοκρατία.
Εμ, τα κάνανε θάλασσα, εμ φορτώνουν στους πολίτες την ευθύνη της προσωπικής τους ασφάλειας που θα πρέπει να ανεχθούν την παρουσία ανθρώπων που επιβουλεύονται την ζωή τους στην ίδια τους την χώρα. Για ποιό λόγο θα πρέπει να συμβεί αυτό, δεν μας εξηγεί όμως ο καλός κύριος. Αν αυτό δεν είναι εσχάτη προδοσία τότε τι είναι; 
Οι Γάλλοι και λοιποί  "ανθρωπιστές" δεν κατάλαβαν ότι η Μ. Βρεττανία βγαίνει από την ΕΕ γι' αυτό ακριβώς τον λόγο και καλά κάνει.
Η Κίνα χάνει την "μονομερή" δίκη στην Χάγη και η προοπτική ειρηνικής επέκτασης στην Ν. Σινική Θάλασσα γίνεται δύσκολη υπόθεση. Αυτοί δεν το έχουν τίποτα να αρχίσουν να ρίχνουν χώματα και πέτρες στον ωκεανό μέχρι να μπορούν να πάνε περπατώντας ως όπου νομίζουν ότι είναι τα σύνορά τους.
Και τέλος τα Τουρκικά.
Από τη  μία σε μία μεγαλοφυή κίνηση ο Ερντογάν, ζητά συγγνώμην από τους Ρώσσους, αποφεύγοντας τον κίνδυνο άμεσης και ταπεινωτικής ήττας στην Συρία και την δημιουργία κουρδικού κράτους και από την άλλη τα βρίσκει με το Ισραήλ. 
Λίγο αργότερα, προχθές δηλαδή, εκδηλώνεται πραξικόπημα. Ήταν κακά σχεδιασμένο και χωρίς να λάβει υπ' όψιν ούτε την λαϊκή βούληση στην γείτονα όπου πολύς κόσμος έχει φάει ψωμάκι από τον Ρ. Τ. Ερντογάν, νόμιμο και παράνομο που είναι και αφορολόγητο, από την αγοραπωλησία λαθραίου πετρελαίου από την Συρία ως την βιομηχανία των διακινητών, ναρκωτικά, όπλα και όλα τα ενδιάμεσα έντιμα επαγγέλματα όπου με τον "ιδρώτα" του προσώπου τους οι γείτονες εξασφαλίζουν τον επιούσιο, ούτε να έχει προετοιμαστεί καλά από άποψη εξασφάλισης της υποστήριξης όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και κυρίως των δυνάμεων ασφαλείας.
Απέτυχε βέβαια, και το ωραίο είναι ότι πήραν επάνω τους την υπόθεση οι δικοί μας οι δημοσιογράφοι για να τονίσουν την σημασία των ρυπαρών τους δραστηριοτήτων που ονομάζουν ειδησεογραφία, και μας κουνάνε το δάχτυλο για την σημασία των ΜΜΕ όλων των αποχρώσεων δυνατοτήτων και τρόπων στην προάσπιση της δημοκρατίας.  
Αν το έλεγε κάποιος ανεξάρτητος λειτουργός της ειδησεογραφίας θα του έβγαζα το καπέλλο, αλλά να το λένε τα φτιασιδωμένα εγχώρια ανδρείκελα που παριστάνουν τους λειτουργούς της δημοσιογραφίας και δεν βάζουν ούτε κόμμα σ' αυτά που λένε και απευθύνονται σε ηλιθίους, αν δεν έχουν εντολές άνωθεν, δεν καταπίνεται με τίποτε.
Κάπου ανάμεσα, δύο νέα μακελειά στην Αμερική, ένα στο Dallas και ένα στο Baton Rouge, όπου πλέον άρχισε πόλεμος ανάμεσα σε πολίτες και μία πλήρως στρατιωτικοποιημένη αστυνομία η οποία ρίχνει στο ψαχνό κατά το "shoot first, ask questions later".
Σε μία μνημειώδη συγκάλυψη ππου έδειξε ότι το FBI έχει εκτροχιασθεί από τον θεσμικό του ρόλο, ο επικεφαλής προσφέρει κάλυψη στον χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της κας Κλίντον.
Η εντύπωσή μου είναι ότι το παιχνίδι επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς αλλά δεν έχω ιδέα ούτε ποιοί είναι οι κανόνες, ούτε στους στόχους, ούτε βέβαια το αποτέλεσμα.
Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι η παραφροσύνη έχει πάρει το πάνω χέρι για τα καλά και ότι ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει γεωμετρία φράκταλ, όπου μικροί πόλεμοι σε επίπεδο γειτονιάς, περιοχής, χώρας και παγκόσμια είναι αυτοόμοιοι και διαπερνούν όλες τις κλίμακε μεγεθών των εμπλεκομένων από συμμορίες ως συνασπισμούς κρατών.
Εμείς εδώ τυρβάζομε περί απλής αναλογικής και αναγόρευσης ανώριμων και άπειρων εφήβων σε πλήρεις πολίτες. Καλά να πάθομε.
Εν τω μεταξύ όλοι κοντεύομε να γίνομε υπόδικοι για οφειλές στο δημόσιο, συνεπείς και μή.
Επίσης καλά να πάθομε. Το ζήτημα είναι ότι δεν αναδύονται από πουθενά δυνάμεις για έναρξη αντιστροφής της πορείας.

2. ΟΛΙΓΑ ΠΕΡΙ ΒΑΛΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΤΡΑΧΩΝ.

Διάβασα το άρθρο του αγαπητού Δημήτρη και στενοχωρήθηκα.
Τον εκτιμώ ως αναλυτή και από τα γραφόμενά του ως έντιμο άνθρωπο.
Εκτιμώ περισσότερο τον Βασίλη ο οποίος είναι σπάνιο είδος χαρακτήρα και ιδεαλιστή επαγγελματία σε έναν χώρο που αυτά τα δύο δεν πάνε μαζύ και αυτό το ξέρω εδώ και χρόνια και από πρώτο χέρι ο οποίος στο πρώτο μου λάθος θα μπορούσε με ένα αιχμηρό σχόλιο κυριολεκτικά να με συντρίψει και δεν το έκανε, όπως αποπειράθηκαν άλλοι.
Όμως, λίγο πολύ, ο Δημήτρης έχει δίκιο στην διασπορά και κατάτμηση των δυνάμεων όσων ασχολούνται επαγγελματικά η ερασιτεχνικά όπως εγώ με την ΤΑ.
Όταν έφτιαχνα τον ΄"ΖΑΛΕΥΚΟ", στον οποίο κοινοποίησα και κοινοποιώ δωρεάν ό,τι νομίζω ότι έχει κάποια αξία από την προσωπική μου έρευνα, πιστευα, κακώς, ότι αν ενώναμε τις δυνάμεις μας θα προέκυπτε κάτι πολύ καλό.
Οι Έλληνες και εφευρετικοί και ευφυείς είμαστε και κανένας μας εξ όσων γνωρίζω δεν έχει βρει το "Αγιο Δισκοπότηρο" της ΤΑ, το οποίο μπορεί και να μην υπάρχει.
Πιστευα ότι θα βοηθούσε ο ένας τον άλλο. "Γιώργο βρήκα αυτό. Για δοκίμασέ το", "Δημήτρη, αυτός ο ταλαντωτής έχει αυτό το πλεονέκτημα και αυτή την αδυναμία. Για να δούμε πως θα τον βελτιώσομε. Έχεις καμιά ιδέα;". "Αλέξανδρε, πως το είδες εκείνο; ", "zelis πως αποφασίζεις αν ένα κύμα είναι μεγαλύτερου η μικρότερου βαθμού;" "κε Βελιανίτη, ήρθε ο καιρός να γράψετε ένα βιβλίο". "Αντώνη, λες καταπληκτικά πράγματα. Μην τα υποβιβάζεις με τόσο πικρή γλώσσα". 
Με άλλα λόγια πίστευα και ήλπιζα ότι θα μπορούσε να φτιάξομε ένα λαϊκό ανοιχτό πανεπιστήμιο για την ΤΑ και το όφελος θα ήταν να γλιτώσομε ό,τι μπορούμε από την λαίλαπα που περνάμε.
Ο καθένας θα έφερνε τις παρατηρήσεις του και τις ιδέες του, οι μεταξύ μας ειδικότεροι θα τις υπέβαλλαν στην κατάλληλη επιστημονική βάσανο για να βγει η αλήθεια, την οποία είτε έτσι είτε αλλοιώς ερχόταν το αποτέλεσμα, θα την απολαμβάναμε μαζύ. Επιθυμούσα δηλαδή μία κοινότητα κάπως σαν τους Πυθαγορείους.
Ήλπιζα ότι οι συνατήσεις που ξεκινήσαμε θα μετεξελίσσονταν σε ομιλίες σε κατάλληλο χώρο με κατάλληλη προετοιμασία και με την ανάλογη σοβαρότητα, που δεν νομίζω ότι λείπει από κανέναν από όλους τους φίλους. Χωρίς αρχηγηλίκια, χωρίς εγωϊσμούς, χωρίς υστεροβουλία.
Κάποιος θα συντόνιζε την συζήτηση σήμερα και μετά κάποιος άλλος και ύστερα ένας τρίτος.
Το φαινόμενο της οικονομικής συμπεριφοράς των ανθρώπων είναι τόσο αξιοθαύμαστο σε όλες του τις πτυχές, που ό,τι ανακαλύπταμε θα μας άφηνε με το στόμα ανοιχτό και ίσως να μας άλλαζε ως ανθρώπους για πάντα. Αν νομίζει κάποιος από σας ότι είναι στην αγορά μόνον για να κερδίσει θα μου επιτρέψετε να έχω διαφορετική άποψη. Η συμμετοχή στην αγορά είναι μία διαδικασία μάθησης και η μάθηση αλλάζει τους ανθρώπους. Άλλους στο καλύτερο και άλλους στο χειρότερο, αλλά τους αλλάζει. Ο σκοπός θα ήταν να γίνομε όλοι καλύτεροι άνθρωποι.
Όμως στα κύματα C κολοσσιαίων διαστάσεων που περνάμε ο Elliott είχε πει και είχε δίκιο ότι η ψυχολογία ρέπει προς την απογοήτευση και τον κυνισμό, τον εγωϊσμό και την πικρή κριτική και αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό μας ως λαού που μας οδηγεί σε μία εξαιρετικά αρνητική στάση για την ζωή και τους ανθρώπους.
Να είναι η ελπίδα ότι κάποιος από μόνος του θα ανακαλύψει το Graal και το θέλει μόνον για τον εαυτό του; 
Να είναι ο εγωϊσμός, που αν πέσει μία εκτίμηση έξω κατά μισή μονάδα αρχίζει η γκρίνια; 
Να είναι το κακό μας το κεφάλι;
Να είναι ο φόβος του λάθους;  Μα γίνεται ποτέ έρευνα χωρίς λάθος; 
Όλοι όσοι έχουν την εμπειρία από τις σπουδές τους, θα σας πουν ότι τα 3/4 του χρόνου που δαπάνησαν για την απόκτηση ενός διδακτορικού είναι σε λάθος κατεύθυνση. Το λάθος είναι όπως η μουτζούρα στα χέρια του τεχνίτη. Όποιος τεχνίτης δεν έχει μουτζούρα και γράσο στα χέρια του και κάτω από τα νύχια του δεν είναι τεχνίτης.
"Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί".
Να είναι επαγγελματικός ανταγωνισμός και υστεροβουλία; 
Μα αν ρίξετε  μία ματιά θα δείτε ότι σε σχέση με τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε στην κοινότητά μας  ακόμη και σεις οι επαγγελματίες έχετε απέναντί σας  πανίσχυρους αντιπάλους. 
Ρώσσους αστροφυσικούς, Αμερικανούς ειδικούς στην στοχαστική ανάλυση, Αυστραλούς ειδικούς στα φράκταλς και πάει λέγοντας και  οι επενδυτικές εταιρείες τους χρυσοπληρώνουν. 
Εμείς κυριολεκτικά πολεμάμε με τόξα και πέτρες και αυτοί έχουν στην διάθεσή τους πυρηνικό οπλοστάσιο. Πιστεύει κανείς ότι αν μετακινηθεί ένας πελάτης από τον άλφα στον βήτα εξ υμών, θα κερδίσει κάτι, απέναντι σε έναν high frequency trader της Goldman Sachs;    
Θέλομε, μπορούμε να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση; Δεν ξέρω. Από σας εξαρτάται.
Να ξέρετε όμως ένα πράγμα. Θα ήταν λαμπρό παράδειγμα και εξαίρεση στον κανόνα της μίζερης, γεμάτης μετριότητες, ποταπές σκοπιμότητες και φθοράς που περνάμε και η ιστορία θα το κατέγραφε, ως την πρώτη προσπάθεια αυτοοργάνωσης και αποπείρας δημιουργικής εξόδου από τα αδιέξοδα που περνάμε. Θα ήταν κατά κάποιο τρόπο ένα είδος κόψιμο του Γόρδιου δεσμού που επιβάλαμε στους εαυτούς μας και μας επέβαλαν και οι έξω.
Όχι βέβαια με το σπαθί του Μ. Αλέξανδρου, αλλά με τα σουγιαδάκια του μυαλού και της ψυχής μας.
Τι λέτε; Αλλάζομε ρότα για να βγούμε από τον βάλτο; 



12 σχόλια:

  1. πως θα μπορούσε ένα κουνούπι όπως εγώ, να συντρίψει έναν ελέφαντα όπως εσείς ?
    την αγάπη μου, να είσαστε πάντα καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ελέφαντας είναι βαρύς και δυσκίνητος.
    Το ΄"κουνούπι" πετάει και άμα θέλει μεταδίδει και ελονοσία.
    Αλλά εσύ Βασίλη μου ακόμη και αν ένας ελέφαντας κατασκήνωνε στο σπίτι σου και σου έλεγε ότι δεν έχει που να πάει θα το συζητούσες μαζύ του για να βρεθεί μία πολιτισμένη λύση συμβίωσης. Είσαι βέρος Μινωϊτης. Κρητικός. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
    Πιο ευγενή ΦΙΛΟ δεν έχω. Πως να το κάνομε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα καλύτερα που έχω διαβάσει..!

    Αν κ βέβαια κ όλα τα υπόλοιπα δικά σας ήταν...!

    Χίλια μπράβο Κε Παπαβασιλείου....!

    Εκδηλωνετε μεγάλη διορατικότητα και ενόραση όσον αφορα τα παγκόσμια γεγονοτα, τις προσωπικότητες των ανθρώπων , καθώς και την αλληλεπίδραση στις μεταξύ τους σχεσεις .....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κουράστηκα να λέω "εξαιρετικός". :-)
    Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όνειρο. Αυτή η εργασία μοιάζει να είναι πολύ μοναχική.
    Αλλά θα ήμουν ο τελευταίος που θα το απέρριπτα.
    Μακάρι λοιπόν.
    Εμείς (εγώ) το ελπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω αν ο σκοπός όλων μας είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. νομίζω πως από κει πηγάζει το πρόβλημα.
    Σε μερικούς προέχουν άλλες ανάγκες. Μακάρι να γνόταν έτσι κ αλλιώς το σχέδιο πραγματικότητα ...βάζω υποψηφιότητα για συντονιστής :-)

    σε κάθε ποστ σας φίλτατε μ αρέσει μια φράση περισσότερο από τις άλλες στο σημερινό αυτή

    "Αν το έλεγε κάποιος ανεξάρτητος λειτουργός της ειδησεογραφίας θα του έβγαζα το καπέλλο, αλλά να το λένε τα φτιασιδωμένα εγχώρια ανδρείκελα που παριστάνουν τους λειτουργούς της δημοσιογραφίας και δεν βάζουν ούτε κόμμα σ' αυτά που λένε και απευθύνονται σε ηλιθίους, αν δεν έχουν εντολές άνωθεν, δεν καταπίνεται με τίποτε."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΑΣΚΑΛΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΥΑ ΥΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟ ΕΛΑΤΗΤΙΟ ΜΠΑΙΝΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΒΓΑΙΝΩ .ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΙΣ ΠΙΑΣΩ .ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ .ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ-ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ ΑΝΗΦΟΡΑ .

      Διαγραφή
    2. Χρόνια και ζαμάνια είχα να σε ακούσω καρντάση gmag.
      Μεγάλη η χαρά.

      Διαγραφή
  6. Φίλτατε Στάθη, κάνετε ενδελεχή ανάλυση και τεκμηριωμένη σύνθεση, τα οποία τα συναντά κανείς σπανίως και η "πυροσβεστική" σας πρωτοβουλία είναι τουλάχιστον συγκινητική. Καλή σας ημέρα και κουράγιο για την μητέρα σας. Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθούμε να βαδίζομε κατ' ορθή γωνία από λευκό σε λευκό τετράγωνο...της σκακιέρας φίλε Μιχάλη.

      Διαγραφή
  7. Καλημερα κ. Παπαβασιλειου. Εξαιρετικο το αρθρο σας αλλα νομιζω οτι η παραθεση σας για την Τουρκια ειναι ελλιπης. Ο Ερντογαν ως δικτατορισκος που ειναι , εχει εξαλειψει τις βασικες προσωπικες ελευθεριες για να ισχυροποιησει το καθεστως του. Ο απλος λαος
    , που δεν εχει κσμια σχεση με το λαθρεμποριο οπλων , ναρκωτικων, πετρελαιου ειναι σε κακη κατσσταση, ενω η υποστηριξη του καθεστωτος στο Ισις λειτουργει αποσταθεροποιητικα μεσα στη ιδια την κοινωνια. Ημουνα προσφατα πεντε ημερες στη Πολη και σε συγκριση με το προηγουμενο ταξιδι μου το 2012, ειδα σαφη χειροτερευση των συνθηκων. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Θα ήταν μεγάλη χαρά να φιλοξενήσω ολοκληρωμένη την άποψή σας περί Τουρκίας καθώς ξέρετε τα πράγματα καλύτερα, σε μία ιδιαίτερη ανάρτηση. Η δική μου βασίζεται στην στχυολόγηση αναλυτών, συζητήσεις με φίλους στην Τουρκία και σε βιβλία. Δεν έχω άμεση εμπειρία των πραγμάτων. Αν θέλετε στείλτε μου μήνυμα να σας στείλω πρόσκληση.

      2."...νόμιμο και παράνομο" χρήμα.
      Ο Ερντογάν κατάφερε να βγάλει την Τουρκία από τον έλεγχο του ΔΝΤ και μέσα στα χρόνια που κυβερνά, αυταρχικά βέβαια και χωρίς συζήτηση κατάφερε μαζύ με τον Νταβούτογλου να την κάνει περιφερειακή δύναμη, στηριζόμενος στους καθυστερημένους πληθυσμούς της Ανατολικής Μ. Ασίας εξ ου και το θέαμα της Κωνσταντινούπολης που περιγράφετε.
      Δεν νομίζω όμως ότι θα διαφωνήσομε ότι όσο κρατά τον έλεγχο στρατού και κυρίως της ΜΙΤ και της αστυνομίας αφ' ενός και αφ' ετέρου εξακολουθεί η τουρκική οικονομία να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η ανατροπή του είναι δύσκολη υπόθεση.
      Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές το πρόβλημα της Τουρκίας από οικονομική άποψη δεν είναι τόσο το δημόσιο χρέος όσο ο δανεισμός των νοικοκυριών.
      Σε οποιαδήποτε περίπτωση αστάθεια στην γείτονα δεν είναι καλό για μας.
      Δικαίως θα μου πείτε πως το μηρμύγκι πριν πεθάνει βγάζει φτερά.
      Θα συμφωνήσω.

      3.Τέλος, ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι είμαι γεωπολιτικός αναλυτής.
      Οι απόψεις μου καταγράφονται ως μικροϊστορία, ως αντίληψη των τεκταινομένων από έναν απλό πολίτη της τρίτης ηλικίας όπως αναγράφεται και στην επικεφαλίδα του ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Φίλτατε Ψουξ.
      Ορίστε το θέμα τον τόπο και την ημερομηνία, παρακαλώ μετά τις 20 Σεπτεμβρίου κύριε συντονιστά.
      Για να τραβήξομε ένα σουτ απ' την σέντρα να δούμε τι θα γίνει.
      Ο Δεϊμέζης στο ξερρό του Φωστήρα τα έβαζε μέσα κάτι τέτοια.

      Διαγραφή