Κυριακή 17 Απριλίου 2016

17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2016: ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ. ΓΟΝΟΣ ΑΞΙΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ. ROBERT KENNEDY JR. ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘ'ΗΜΑΣ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΓΟΝΟΣ ΑΞΙΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ

Η οικογένεια Kennedy στις ΗΠΑ είναι ό,τι καλύτερο και ελπιδοφόρο παρήγαγε το αμερκανικό πολιτικό σύστημα. Θυμάμαι τα χρόνια του Camelot του J. F. Kennedy. 
Πόσες ελπίδες δεν τρέφαμε τότε για έναν άλλο κόσμο, πιο δίκαιο, πιο αληθινά δημοκρατικό, χωρίς την απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος να επικρέμαται επί των κεφαλών μας.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται τον φόβο που μας κατέλαβε καθώς πήγαινε προς εκπνοή το τελεσίγραφο των Αμερικανών προς την ΕΣΣΔ στην κρίση της Κούβας και περιμέναμε την έκβαση. Πόση ανακούφιση δεν νοιώσαμε όταν ανακοινώθηκε ότι το ρωσσικό πλοίο έκανε πίσω την τελευταία στιγμή, καθώς περιμέναμε από στιγμή σε στιγμή να αρχίσει να βρέχει ο ουρανός πυρηνικές βόμβες. 
Για πρώτη φορά κατάλαβα τότε ότι δεν είμαι απόλυτος κυρίαρχος της ζωής μου, αλλά κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για το αν θα ζήσω η θα πεθάνω. Πόσο λίγα ξέραμε για τα παιχνίδια εξουσίας, δύναμης και πλούτου.
Ξέραμε ως έφηβοι λίγα για την ιστορία της οικογένειας, που έχει τις σκοτεινές της πλευρές, όμως τότε έμοιαζαν τόσο ελπιδοφόρα. Οι Κέννεντυ τα έβαλαν με το βαθύ αμερικανικό κράτος, από τον J. E. Hoover του FBI ως τους διαπλεκόμενους συνδικαλιστές που με την σειρά τους είχαν διασυνδέσεις με την Μαφία. Ενίσχυσαν τον αγώνα για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, είχαν ένα όραμα τερματισμού του Ψυχρού Πολέμου και ιδιαίτερα της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών και αν και οι ίδοι προέρχονταν από την προνομιούχο τάξη των αμερικανών στάθηκαν διπλα, όσο το επέτρεπε το σύστημά τους, στον κόσμο της εργασίας. Η σθεναρή αντίσταση του JFK στην πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας εισβολής στην Κούβα που εκφυλίστηκε στο επεισόδιο του Κόλπου των Χοίρων και η αντίστασή του στις απαιτήσεις του βιομηχανικού-στρατιωτικού συμπλέγματος του κόστισε την ζωή του.   
Ακόμη έχω την "Καθημερινή" με την αναγγελία της δολοφονίας του στο Ντάλλας.
Διαπέρασε σαν ρομφαία εκείνο το γεγονός τις ψυχές σχεδόν όλων των εφήβων της εποχής μου.
Τα χρόνια που ήρθαν έσβυσαν για πάντα την ρομαντική εικόνα που είχαμε για τις ΗΠΑ και μία σειρά από τραγικά γεγονότα σκοτείνιασαν τον κόσμο. Η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η δολοφονία του Ρόμπερτ Κέννεντυ από τον Σιρχάν Σιρχάν στην Καλιφόρνια το ατύχημα και οι περιστάσεις γύρω απ' αυτό του Τέντ Κέννεντυ στο Τσαπακουϊντικ.
Το τελευταίο γεγονός σηματοδότησε το τέλος του πρωταγωνιστικού ρόλου της οικογένειας Κέννεντυ στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Η τραγική ιστορία συνεχίστηκε με το αεροπορικό ατύχημα του JFK Jr. 
Η οικογένεια όμως έχει εφεδρείες, καθώς όλοι έκαναν πολλά παιδιά και τώρα διαβάζω στο περιοδικό Politiko ένα άρθρο από τον Robert Kennedy Jr. τον γιό του δολοφονημένου γερουσιαστή  Robert Kennedy που ήταν πιο μαχητικός και ριζοσπαστικός από τον αδελφό του.
Επιγράφεται "Γιατί δεν θέλουν οι Άραβες τις ΗΠΑ στην Συρία".
Μέσα σε τέσσερις σελίδες ο RFK Jr. εξιστορεί, όλες τις δολοπλοκίες και την ωμή κακοδιαχείριση εν ονόματι του πετρελαίου εκ μέρους των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή από τον καιρό του A.Dulles την δεκαετία του 1950 και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τωρινές  δυνάμεις στις ΗΠΑ κυριαρχούνται από τους μεγιστάνες του πετρελαίου, οι οποίοι προσπαθούν να εμπλέξουν το κράτος των ΗΠΑ σε μία νέα πολεμική περιπέτεια στην Συρία για να καρπωθούν εκείνοι αναλώμασι όλων των αμερικανών σε αίμα και χρήμα, τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού Qatar Λιβάνου που θα περνά μέσα από το έδαφος της Συρίας.
Σημειώνει ότι η CIA έχει σχεδόν  αυτονομηθεί στην περιοχή, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα αυτής της ομάδας ανθρώπων και  περιγράφει τον λυσσώδη αγώνα που έκανε ο Πρόεδρος Ομπάμα για να αποφύγει αυτή την εμπλοκή.
Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με μας; 
Νομίζω ότι έχουν και μεγάλη μάλιστα.
 1. Το κύμα των προσφύγων που δεχόμαστε είναι απόρροια αυτής της άκρατης επιθετικότητας προς δυστυχία και εκείνων και ημών. Οι αθλιότητες των νησιών του Αν. Αιγαίου,  του Πειραιά και της Ειδομένης είναι άμεση  συνέπεια αυτών των ενεργειών, και αυτής της νοοτροπίας.
2. Άλλο είναι να εκφράζεται από πηγές που κατηγορούνται ως συνωμοσιολογικές η άποψη ότι υπεύθυνες για την ανάδυση του ισλαμικού ριζοσπαστισμού είναι οι ΗΠΑ και άλλο να παρουσιάζονται έγγραφα, με τα οποία ομολογείται ευθέως η έγκριση των ΗΠΑ στην δημιουργία του "χαλιφάτου" δια γραφίδος ενός Kennedy.
3. Στο πλαίσιο αυτό δεν γνωρίζομε τι ακριβώς έχει συμφωνήσει το τρίγωνο ΗΠΑ, Ρωσσία,Τουρκία για την  έκβαση της κρίσης και από την αμερικανική πλευρά η πολιτική σκηνή είναι πολύ άσχημη.
Δεν θα εκπλαγώ αν έχει ήδη συμφωνηθεί κάτι σαν το 1974 όπου ζημιωμένη θα είναι η Ελλάδα προς εξισορρόπηση τυχόν απωλειών, γεωπολιτικών και στρατιωτικών της Τουρκίας στην Συρία και προς διατήρηση στοιχειώδους σταθερότητας στην γείτονα, καθώς κατάρρευση της σημαίνει μείζονα ανάφλεξη.
4. Τόσο ο εξισλαμισμός της Ευρώπης, όσο και η εισαγωγή του ασυμέτρου πολέμου των ισλαμιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος περιλαμβανομένης της πατρίδας μας, είναι απόρροια δεκαετιών ενεργειών και σχεδίων σε εξέλιξη, για τα οποία οι κοινοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν γνώση και πολύ περισσότερο δεν καλούνται να τα εγκρίνουν η να τα απορρίψουν. Παρεμπιπτόντως, είναι χαρακτηριστικό ότι η κα Κλίντον έχει απαγορεύσει την δημοσιοποίηση ομιλίας της προς παράγοντες της Wall Street, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και ένατι αδράς αμοιβής.  Αυτό, σε περίοδο προεκλογικού αγώνα. Φανταστείτε τι γίνεται τον υπόλοιπο καιρό. Τι υποσχέθηκε άραγε η αμερικανίδα apparatchik που προσποιείται την φίλη του κοινού πολίτη, στους υπεύθυνους της κρίσης στην χώρα της και σε όλο τον κόσμο;
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο άρθρο είναι η καθαρότητα των θέσεων και των επιχειρημάτων, η δύναμη  και το εντελεχές της γλώσσας και των θέσεων του RFK Jr.
Έχει όλα τα στοιχεία του πολιτικού λόγου του πατέρα του και του θείου του και αναβιώνει κάποια σπίθα ελπίδας ότι κάποτε ίσως μπορέσει να παίξει πιο κεντρικό, πιο σημαντικό ρόλο στις ΗΠΑ και τον κόσμο. Είναι ένας αληθινό ηγέτης.
Καμία σύγκριση με τους δικούς μας γόνους πολιτικών οικογενειών, περιλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκ προοιμίου έχει απεμπολήσει το εθνικό κράτος και συντάσσεται με την νεοεποχίτικη φάλαγγα.
Ο ένας, επιεικώς, διανοητικώς υπολελειμμένος αν και προσωπικά πιστεύω ότι προσποιείται αυτό τον ρόλο για να εξυπηρετήσει σκοτεινά σχέδια εν γνώσει του (δεν δικαιολογείται διαφορετικά η παρουσία πρακτόρων της CIA σε ρόλο συμβούλων του που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να το αρνηθούν), ο άλλος φοβήθηκε για την ζωή και την οικογένειά του και είναι ο πλέον δικαιολογημένος παρά τις ανεπάρκειές του και ο Α. Σαμαράς δεν κατάλαβε ότι έπρεπε να περιμένει και να συσπειρώσει την ΝΔ γύρω από έναν ιδεολογικό πυρήνα με βάση το έθνος και τις παραδοσιακές του αξίες.
Έτσι, σε κάθε βόλτα της βίδας της "διαπραγμάτευσης" η χώρα κάτι χάνει σε δύναμη, σε αξιοπρέπεια και κυρίως σε εθνική κυριαρχία και έχομε φθάσει πλέον στο σημείο να αμφισβητείται ευθέως το status quo στο Αιγαίο από την Τουρκία σε μία έκρηξη επιθετικότητας υπό τα βλέμματα του ΝΑΤΟ. 
Ο τραγικός θίασος ο οποίος μας διοικεί αυτή την στιγμή, αλλά και όλοι οι προηγούμενοι, νομίζω ότι ακόμη δεν έχουν καταλάβει με τι έχουν να κάνουν και επίσης δεν έχουν  καταλάβει ότι όλα αυτά θα έχουν συνέπειες.
Η προχθεσινή "έκρηξη αισιοδοξίας" στο ΧΑΑ δεν σημαίνει ότι βελτιώθηκαν τα πράγματα στην Ελλάδα και ότι είμαστε έτοιμοι να πάρομε ξανά τον δρόμο της προκοπής και της δημιουργίας ως έθνος, αλλά ότι διανύομε τις τελευταίες αντοχές του λαού και οσονούπω ο αφελληνισμός της οικονομίας θα είναι πλήρης και άρα οι τιμές γης, αγαθών υπηρεσιών κλπ έπιασαν πυθμένα και οι "επενδυτές" βλέπουν την ευκαιρία. Αυτή είναι και η ουσία της "διαπραγμάτευσης" των NPLs. Η αλλαγή της ιδιοκτησίας της γης. Μένει να δούμε αν όλα αυτά είναι αλήθεια.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΣΥΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΟΜΟΡΦΩΝ 

Από τις 5 Απριλίου φαινόταν ότι έχανε δύναμη η κάθοδος.
 Δεν μας έκανε το χατήρι να μας επιβεβαιώσει η αγορά αμέσως μετά εκείνη την εκτίμηση, αλλά στο τέλος απεδείχθη ορθή.
 Τώρα, χρειαζόμαστε άλλη μία ακόμη ημέρα για να γυρίσει προς τα πάνω ο ταλαντωτής αναδρομής των σημείων τάσης προς τα πάνω.
 
Όμως η εικόνα ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά αν και οι συντριπτικές πιθανότητες είναι προς συνέχεια της ανόδου.
Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι ότι το ανοδικό κύμα που αρχίζει τώρα είναι συνέχεια της ανόδου από τις 421 μον. Παρατηρείστε ότι ο ταλαντωτής ξεκινά την ανοδική του πορεία από το σημείο 0 και όχι από την ελάχιστη τιμή του.
Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος που θα ακολουθήσει θα συναντήσει σχετικά σύντομα αντιστάσεις στην περιοχή των 620-650 μον. και ίσως και λίγο πιο κάτω. 
Επίσης στα ακρότατα χωρίς συστολή, ο ταλαντωτής πλησιάζει προς την οροφή του.
 
Τέλος, στον εξελικτικό χρόνο των ακροτάτων μας χρειάζεται μία ακόμη ανοδική ημέρα για να επισημοποιηθεί η έναρξη ενός ανοδικού κύματος.
Δες τε επίσης την ανάρτηση της 11ης Απριλίου και την εκεί μέτρηση.
Σε δύο στάδια συστολής δεν είμαστε καθόλου σιγουροι ότι τελείωσε η πτώση.
Θα πρέπει να υπερβούμε αποφασιστικά και σύντομα τις αντιστάσεςι χωρίς πολλές παλινδρομήσεις για να το πούμε αυτό.
Συνοψίζοντας: Ξεκίνησε ένα ανοδικό κύμα το οποίο υπόσχεται πολλά. 
Όμως, θα πρέπει να υπερβούμε τις κοντινές αντιστάσεις των 600-620 και κατόπιν των 650-660 μον. για να πούμε ότι πρόκειται για την έναρξη ενός μεγαλύτερου ανοδικού διορθωτικού κύματος πολυπλοκότητας μεγαλύτερης των δύο σταδίων συστολής.

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Στάθη

    Ο JFK, πέρα από πρόεδρος που θέλησε να ενοχλήσει το μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ, ήταν επίσης ένας βαθύτατα ασθενής, εθισμένος στις αμφεταμίνες εξ αιτίας ενός παλιού τραύματος στην πλάτη και εθισμένος στο σεξ. Το μεν πρώτο εμπόδισε την ορθή διαχείριση της κρίσης του κόλπου των Χοίρων, το δε δεύτερο ανάγκασε την NSA να απελάσει μια Ανατολικογερμανίδα ερωμένη του, διότι εκτίμησε πως στα πλαίσια των περιπτύξεων, υπέκλεπτε σημαντικά στοιχεία των ΗΠΑ. Γι αυτά τα προβλήματα βέβαια ο JFK, δεν μίλησε ποτέ στους ψηφοφόρους του, διότι αν το είχε κάνει δεν θα είχε εκλεγεί.

    Ακόμη, στη συνάντηση της Βιέννης με τον Χρούτσεφ, μετά τον "Κόλπο" ο πρόεδρος ήταν ασυνάρτητος και συγκεχυμένος, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί από τους Ρώσσους εύκολος αντίπαλος, με συνέπεια το Τείχος του Βερολίνου, ενώ και οι ίδιοι οι συνεργάτες του, του επέρριπταν ευθύνες για απερισκεψία και απώλεια ενδιαφέροντος σε κρίσιμα θέματα.

    Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως ο πατέρας του JFK, έκανε την περιουσία του με χρήση εσωτερικής πληροφόρησης.

    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουδείς αναμάρτητος.
    Άλλωστε αυτο υπονοείτε στην φράση "...σκοτεινές πλευρές".
    Όμως το τραύμα αυτό στην πλάτη το απέκτησε στον Ειρηνικό όταν η τορπιλλάκατος PT109 της οποίας ήταν κυβερνήτης εμβολίστηκε νύχτα από ένα Ιαπωνικό αντιτορπιλλικό.
    Επίσης είχε ιστορικό φυματιώσεως.
    Όμως, δεν ήταν σχεδόν λιποτάκτης όπως ο Bush και βεβαίως ο "αντιρρησίας συνείδησης" Clinton.
    Όπως και ο Bush πατέρας πολέμησε.
    Η διαχείριση της κρίσης του Κόλπου των Χοίρων πέρασε σχεδόν αποκλειστικά στην CIA.
    Γεγονός παραμένει ότι αντιστάθηκε σε εκταταμένη εισβολή.
    Ο Kennedy πατέρας έκανε την περιουσία του ως λαθρέμπορος αλκοόλ και κατόπιν ως χρηματιστής, όπως λέτε.
    Θα περίμενε κανείς από το παρελθόν της οικογένειας, να προκύψουν πολιτικοί που θα συνέχιζαν τις οικογενεικές παραδόσεις, όμοιες με των πετρελαιάδων Bush κλπ. Όμως δεν έγινε αυτό. Οι Kennedy προώθησαν όλα όσα γράψαμε πιο πάνω και αυτό τους κόστισε την ζωή τους και φώτισαν για λίγο τις δικές μας. Αν στο τιμόνι της Αμερικής βρισκόταν ο Bush ο νεότερος, η ακόμη ο Nixon στην κρίση της Κούβας έχετε καμία αμφιβολία ότι δεν θα είχαν τραβήξει την σκανδάλη;
    Όμως τίποτε απ' όλα αυτά δεν μπορεί να σβύσει από την ιστορική μνήμη την περίφημη φράση:
    "Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country".

    ΑπάντησηΔιαγραφή