Σάββατο 11 Απριλίου 2015

11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2015:ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

 Η 25η Ιανουαρίου, 2015 αποδεικνύεται μία ιστορική ημέρα με ιδιαίτερη βαρύτητα.
Στο εσωτερικό, η αλλαγή κυβέρνησης τις πρώτες ημέρες έμοιαζε ελπιδοφόρα με την άμεση διατύπωση άρνησης υποταγής σε έναν αποτυχημένο, γραφειοκρατικό μηχανισμό επίλυσης της κρίσης χρέους της χώρας.
Όμως στην συνέχεια, αυτή η εντύπωση μετριάστηκε σημαντικά για τους εξής λόγους κατά την ταπεινή μου άποψη:

1. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι πολύ νωρίς ανεδύθη μία πολυφωνία η οποία κάθε άλλο παρά καθυσηχαστική είναι για την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως και για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Η πολυφωνία αυτή δεν περιορίζεται στις συνιστώσες του ουρανίου τόξου ιδεολογικών απόψεων, τάσεων και υποσημειώσεων της αριστεράς οι οποίες ιστορικά αναδεικνύονται σε αιτίες αμέτρητων αναμετρήσεων και εμφυλίων στους κόλπους της, που εν πολλοίς αναιρούν εν τοις πράγμασι την αξιόλογη αναλυτική και διανοητική της δουλειά που κατά κανόνα προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα όσα πρόκειται να συμβούν στο καπιταλιστικό σύστημα, απ'ότι στο εσωτερικό της της και είναι κατανοητή, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
Κύριο και καίριο παράδειγμα αποτελεί η Πρόεδρος της Βουλής κα Κωνσταντοπούλου η οποία και ως πρόσωπο και ως νοοτροπία δεν μου είναι καθόλου συμπαθής αν και οφείλω να αναγνωρίσω σωστές αποφάσεις, όπως π.χ. η μετακίνηση από τους χώρους της Βουλής πρώην πρωθυπουργών και ανενεργών πολιτικών. Υπερέβη τα εσκαμένα στην σχεδόν αυτοδύναμη σύσταση Επιτροπής για το Δημόσιο χρέος, προσέφερε κάλυψη στους αναρχοαυτόνομους οι οποίοι προσέβαλλαν παντοιοτρόπτως το Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων.

2. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ιεράρχηση πολιτικών και νομοθετικών προτεραιοτήτων στο εσωτερικό.
Δεν είναι προτεραιότητα λόγου χάριν η κατ'οίκον κράτηση του Σ. Ξηρού.
Ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν κατασκεύαζε βόμβες και σκότωνε συνανθρώπους και η έκρηξη στα χέρια του μιας τέτοιας βόμβας που κατέληξε στην απώλεια της όρασής του ήταν ένας από τους κινδύνους που ήξερε. Είναι ένα ατυχές γεγονός για το οποίο τον συμπονούμε αλλά ατυχέστερες είναι οι εγκληματικές του ενέργειες για τις οποίες τιμωρείται. Η απόφαση αυτή νομίζω ότι προσβάλλει βάναυσα την μνήμη και τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας στην χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις των πιο ακραίων στοιχείων των συνιστωσών του πράγμα που δυσχεραίνει το κυβερνητικό έργο σε μία στιγμή που χρειάζεται μέγιστη συναίνεση από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Αν επαναπαυθεί στα στιγμιαία ευρήματα των δημοσκοπήσεων πολύ φοβούμαι ότι σύντομα θα βρεθεί προ δυσαρέστων εκπλήξεων.
Πρέπει επίσης να διακοπεί η οποιαδήποτε επίδειξη ανοχής προς τους "συνήθεις υπόπτους" που όποτε τους γουστάρει καίνε την Αθήνα άμεσα.

3. Ούτε η πρόχειρη λύση κλεισίματος της Αμυγδαλέζας είναι προτεραιότητα.
Ακόμη και ο "πονόψυχος" κος Καμίνης διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθἠνας με τους παράνομους μετανάστες, ιδιαίτερα μετά το κύμα εισβολής που ακολούθησε την ανακοίνωση του κλεισίματος των χώρων κράτησης.

4. Το επεισόδιο Κατρούγκαλου είναι πολλαπλώς επιζήμιο και νομίζω αυτός ο άνθρωπος πρέπει να πάει στο σπίτι του. Υποτίθεται ότι γυρίσαμε σελίδα και ότι έπαυσε η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των πολιτικών ανδρών και γυναικών και του λειτουργήματός τους. Αν κάτι διακηρύσσει η αριστερά και επαίρεται γι'αυτό είναι η ηθική της ακεραιότης. Ας αποδειχθεί στην πράξη. 


5. Στο εξωτερικό, νομίζω ότι δεδομένης της σκληρής στάσης των δανειστών, οι οποίοι δεν πρόκειται για λόγους πολιτικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς να αλλάξουν στάση και η ηθικά σθεναρή μεν αλλά οικονομικά αδύνατη απόπειρα αντίστασης, ήταν αναγκαία η προσέγγιση της Μόσχας ως λογική συνέχεια της αντίστασης. Εϊχαμε γράψει προ μηνών ότι το γεωπολιτικό χαρ΄τι θα παιζόταν δυνατά, όπως και έγινε.
Από την πλευρά μας, θα πρέπει να σταθμίσομε αν είμαστε έτοιμοι για τις συνέπειες, αυτής της προσέγγισης που σίγουρα θα υπάρξουν και να αλλάξομε τρόπους και συμπεριφορά.
Έχομε τονίσει και στο παρελθόν ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι ηθικό και η οικονομική κτάρρευση απόρροια της ηθικής κατάρρευσης.
.
Έχει να κάνει με την βαθύτατα αναρχική συμπεριφορά μεγάλου μέρους του πληθυσμού, η οποία καταλήγει να γίνεται εγκληματική, είτε πρόκειται για μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή από τους επώνυμους και ισχυρούς, είτε πρόκειται για την παραβίαση κατά το δοκούν του κόκκινου σηματοδότη από τον πιτσαδόρο της γειτονιάς ο οποίος επιβαίνει μοτοποδηλάτου που δεν τηρεί καμία προϋπόθεση ασφαλείας.  Χρειάζονται διόρθωση επειγόντως και τα δύο.
Αφήνω κατά μέρος όλα αυτά που μας εξοργίζουν καθημερινά, από τον κύριο που δεν κάθεται στην σειρά του στην ουρά, το αυτοκίνητο που κολλάει 30 πόντους από τον προφυλακτήρα σας η σφηνώνεται δύο πόντους από την δεξιά σας πόρτα και θέλει σώνει και καλά να προσπεράσει, τον προκλητικό με τα δυνατά ηχεία που προσπαθεί να σας επιβάλλει να ακούσετε δια της βίας την φτηνή μουσική που αρέσει σε εκείνον και τέλος τον άκρατο ατομισμό που δεν ωροδεί προ ουδεμιάς ηθικής αναστολής, μόνο και μόνο για να μην πάει ο κανακάρης του στον Έβρο, να πάρει την δουλειά του δημοσίου, να προσπεράσει αξιότερους σε έναν διαγωνισμό και πάει λέγοντας.
Αφήνω κατά μέρος την επιθετικότητα στις καθημερινές σχέσεις των ανθρώπων και την συνεχή γκρίνια και κριτική όπου όλοι είναι εναντίον όλων και κανείς δεν πράττει κάτι σωστό κατά την γνώμη του διπλανού του.
Αυτοί δεν είναι τρόποι δυτικής χώρας, όχι πως και εκεί δεν υπάρχουν παρατράγουδα.
Δεν είναι όμως ο κανόνας. 

Αναδύονται πάλι δύο Ελλάδες. Η φιλοδυτική και η "ευρασιατική".
Δεν είναι καλός οιωνός.  
  
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα όλο και πιο σκοτεινό διεθνές περιβάλλον, όπου κυριαρχεί πλέον η εκπεφρασμένη θέληση των ΗΠΑ να καθυποτάξουν ακόμη και με πόλεμο της Ρωσσία και διεξάγεται ήδη ο μη γραμμικός πόλεμος του Dugin σε ένα κόσμο σε σύγχυση, βίαιο, μισαλλόδοξο, αυθαίρετο, ανελέητο που χάνει μέσα από τις συγκρούσεις και την όποια οικονομική συνοχή δημιούργησε η λεγομένη παγκοσμιοποίηση η οποία κατά την ταπεινή άποψη και μετά την ίδρυση της επενδυτικής τράπεζας των BRICS με συμμετοχή και των δυτικών στην καλύτερη περίπτωση μετασχηματίζεται σε κάτι άλλο και στην χειρότερη ανακρούει εσπευσμένα πρύμνα.

Θα τραβήξομε αυτό τον γεωπολιτικό δρόμο ταύτισης με την Ευρασία ως το τέλος; Δεν νομίζω.
Παρά τις ευνοϊκες δημοσκοπήσεις το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας είναι φιλοδυτικό και δεν θα συναινέσει σε μία κίνηση της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.
Μπορεί αυτή προσέγγιση να λειτουργήσεις ως μοχλός πίεσης προς τους αγκυλωμένους ξεροκεφαλους της άλλης πλευράς; Σε κάποιο μέτρο ναι, αλλά όχι αρκετά για να αλλάξουν συμπεριφορά και στάση και όχι άμεσα.
Μάλλον μας περιμένουν περισσότερες δοκιμασίες και συγκρούσεις δεδομένης της σκληρής στάσης των δανειστών οι οποίοι δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση κατά την γνώμη μου διαπράττοντας ένα τεράστιο ιστορικό λάθος από την πλευρά τους όσον αφορά την συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης και στο τέλος αυτής της πορείας ενδεχομένως μία επικίνδυνη περίοδος αναρχίας.
Ελπίζω ολόψυχα να κάνω λάθος και ο κος Ντράγκι ο κος Σόϊμπλε και οι περί και πίσω απ'αυτούς να με βγάλουν ψεύτη.

Προσδοκώ και προσπαθώ να έλθει κάποιου είδους εθνική Ανάσταση όπως και σεις φίλοι και φίλες μου. Δεν νομίζω ὀτι θα έλθει εφέτο.

Η θρησκευτική Ανάσταση έρχεται σε λίγες ώρες. Πόσους θα αγγίξει το μήνυμά της άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου