Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΕΡΑΡΧΙΩΝ: ΜΕ ΑΦΟΡΜΕΣ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ NIALL FERGUSON

ΜΕΡΟΣ 1

ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΕΣ ΤΑΞΙΔΙ

Είναι 1:45 π.μ και μόλις έφθασα στο σπίτι στην Κρήτη.
Είναι ίσως η πιο περιπετειώδης πτήση, μετά από δύο αλησμόνητες πριν πολλά χρόνια, που είδα τον θάνατο πρόσωπο με πρόσωπο στα 27 τόσα χρόνια που ταξιδεύω.
 Πρώτα η καθυστέρηση της πτήσης "λόγω καθυστερημένης άφιξης του αεροσκάφους".
Πρόκειται για μια έκφραση "σάχτη στα μάτια". Απλά λέει αυτό που έχει γίνει. Παρουσιάζει κάτι που ξέρετε ήδη ως άιτιο αυτού που ξέρετε. Δεν λέει γιατί έγινε.
Πράγματι η εναέρια κυκλοφορία είναι πυκνή μερικές φορές.
Διερωτώμαι. Έχει υπολογίσει κανείς πόσα καύσιμα δαπανούν τα αεροσκάφη πάνω από τα αεροδρόμια λόγω "εναερίου κυκλοφορίας", και ποιά είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απ'αυτή την δραστηριότητα και ποιά είναι η οικονομική επιβάρυνση των αεροπορικών εταιρειών;
Με την διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ είναι δυνατόν να δημιουργούνται "μποτιλιαρίσματα" πάνω από τον εναέριο χώρο των αεροδρομίων;
Δεν μιλάμε για καταστάσεις ανάγκης που ένα αεροσκάφος πρέπει να πάρει προτεραιότητα είτε λόγω βλάβης είτε λόγω προβλήματος ασφαλείας η υγείας των επιβατών.
Μετά η  απόσπαση του δεξιού φακού των γυαλιών μου κατά την πτήση. Δικό μου πρόβλημα.
Κατόπιν η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της βαλίτσας μου από το προσωπικό εξυπηρέτησης εδάφους της AEGEAN, δηλαδή την SWISSPORT στο Ηράκλειο. 
Ακολούθησε  εξεζητημένη γραφειοκρατική διαδικασία που αποτρέπει τον ζημιωθέντα να σκεφθεί να υποβάλει δήλωση ζημίας της αποσκευής του. Η διαδικασία θυμίζει κάτι σαν καπιταλιστική KGB με ατελείωτο χρόνο διατυπώσεων και συγγραφή του "Πόλεμος και Ειρήνη" από την δύσμοιρη υπάλληλο στον υπολογιστή της μέχρι να σου δώσει την πολυπόθητη απόδειξη του αυτονοήτου που είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της αποσκευής σου που πρέπει να την πας άδεια στο αεροδρόμιο (απώλεια μεροκάματου δηλαδή)  για να την πάνε στην Αθήνα, όπου θα αποφασισθεί.....κλπ κλπ κλπ.
Το αποδεικτικό ως έξοδος της μισής σχεδόν ώρας πληκτρολόγησης στοιχείων είναι πέντε γραμμές.
Κοντολογίς ένας εφιάλτης της κακής όψεως του ιδιωτικού τομέως σε όλο του το μεγαλείο.
Όλα αυτά, επειδή φτάσαμε αργά στο Ηράκλειο και κατ'ουσίαν έλειπε μία βάρδια φορτοεκφορτωτών. Είδα την βαλίτσα μου να συντρίβεται κυριολεκτικά από σωρηδόν και βιαστικά ,κυριολεκτικά πεταμένες με βία αποσκευές στον ιμάντα, (Ελειπε ένα χερούλι της βαλίτσας που ήταν στην θέση του κατά την αναχώρηση από την Αθήνα. Αυτό δεν γίνεται χωρίς άσκηση σημαντικού βαθμού μηχανικής βίας) από τους άμοιρους φορτοεκφορτωτές που έπρεπε να εξυπηρετήσουν   τρεις πτήσεις αντί μιάς, λόγω κακώς νοουμένης "οικονομίας".
Ήμουν ο τρίτος στην σειρά με ολοκληρωτικά κατεστραμένη αποσκευή μπροστά στην  κατά παραγγελίαν αναιδή δεσποινιδούλα υπάλληλο που στην αρχή είπε ότι  "ευθύνεται ο σταθμός προέλευσης για την ζημιά". Δηλαδή παρέπεμπε στο πρόβλημα στην Αθήνα ως πρώτη γραμμή αντίστασης για να μην υποβληθεί δήλωση. Μετά από την αναγκαία, βραχεία αλλά ευγενή κατσάδα που της θύμισε κάτι από τον μπαμπά της και ότι στις μέρες μας μερικοί άντρες παρά τα άσπρα τους μαλλιά το φερμουάρ του παντελονιού τους το  έχουν εμπρός και αυτά που της έχουν πει να πει, να τα πει εκεί που την παίρνει, μπήκαν τα πράγματα στην θέση τους. Με υπομονή εκ μέρους και των δύο μας να υποστούμε την διαδικασία της υποβολής αναφοράς καταστροφής αποσκευής κάποτε τελειώσαμε.
Κάτι Γαλλίδες πίσω μου ήταν σε χειρότερη μοίρα καθώς είχαν χαθεί οι αποσκευές τους και κανείς δεν ήξερε που θα μπορούσε να είναι.
Δεν νομίζω ότι θα πάει και πολύ μακρυά ο τουρισμός μ'αυτή την εικόνα και την αντιμετώπιση των επιβατών, ντόπιων και ξένων, ως όντων στερουμένων προσωπικότητος, αξιοπρεπείας, ευφυϊας και ικανοτήτων που τους επιτρέπουν να διαγιγνώσκουν τα έωλα στάνταρ επιχειρήματα ενός ακόμη πιο έωλου μάρκετιγκ των εταιρειών.
Η  ψευτοτσαμπουκαλίδικη "στρατηγική διαχείρισης διενέξεων με τους πελάτες" υπαγορεύει να  τους αντιμετωπίζουν ως όντα με νοημοσύνη κάπου μεταξύ αγκινάρας και θρούμπας. Σε κανένα σημείο παραδοχή λάθους. "Συγγνώμην κύριε για την ζημιά που έγινε και την ταλαιπωρία". Μία φράση κλειδί στην ομαλοποίηση των σχέσεων των ανθρώπων σε δύσκολες καταστάσεις.
Αυτό  που λέει το αποψινό επεισόδιο είναι ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στην χώρα, ακόμη και όταν εξαρτώμαστε από τον τουρισμό για την λαθροβίωσή μας και ότι ο ιδιωτικός τομέας που φιλοδοξεί να ηγηθεί της νέας εποχής στην Ελλάδα, έχει τα μαύρα του τα χάλια.
Οι προσφερόμενες υπηρεσίες στα αεροδρόμια είναι είτε τριτοκοσμικές η τα αεροδρόμια είναι αφιλόξενοι χώροι παρά την φανταχτερή τους κατασκευή και εικόνα, όπου ο επιβάτης βομβαρδίζεται από εντολές του Μεγάλου Αδελφού. "Μη αυτό, όχι εκείνο, ταυτότητα, κάτσε να σε ψάξω, ξανά ταυτότητα και μετά πάλι ταυτότητα", πανταχού παρούσα η λέξη κλειδί "ασφάλεια" και πίσω της η υποφώσκουσα έμμεση απειλή να αιωρείται ως Δαμάκλειος σπάθη ότι "αν δεν...αλλοίμονό σου".

Θα μου πείτε, τρομοκρατία, βόμβες κλπ. Σωστά. Προηγείται η ασφάλεια.
Εδώ όμως πιστεύω ότι υπάρχει και κάτι άλλο. Υπάρχει η νοοτροπία να συνηθίζουν, το συνήθισαν δηλαδή, οι πολίτες σε ελέγχους από ιδιωτικούς στρατούς.
Τα αεροδρόμια έχουν καταντήσει κάτι σαν ανοιχτοί άβολοι, απειλητικοί χώροι προσωρινής κράτησης.
 Άσε τον συνεχή ηχητικό και οπτικό βομβαρδισμό "Αγόρασε, νοίκιασε, ξόδεψε...".
Από άποψη σεβασμού του ταξιδιώτη, το χάνι του Πανέτσου στην Ευρυτανία, η το χάνι του Καρανάσου στο Καλλίδρομο κερδίζουν κατεβάζοντας μόνο τις φανέλλες. Και είναι και πολύ πιο φτηνά. Οι τιμές των καταστημάτων, ειδικά εστιατορίων , μπαρ κλπ απευθύνονται στον διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι και όχι σε πολίτες ενός κόσμου σε οικονομική ύφεση κατα πλειοψηφία. Μία τυρόπιτα, ίσον ένας Θεοχάρης και κάτι ψιλά.
Η κατάσταση αυτή λέει και κάτι ακόμη πιο θλιβερό. Οι εταιρείες έχουν ενσωματώσει πλήρως σοβιετικού η φασιστικού τύπου νοοτροπίες και συμπεριφορές. Αντιμετωπίζουν τους ταξιδιώτες ως "μάζες" που πρέπει να τύχουν "επεξεργασίας" (processing) και όχι να υπηρετηθούν για αγαθά και υπηρεσίες για τα  οποία κατέβαλαν το τίμημα, συχνά υψηλό, που τους ζητήθηκε..
Όχι να εξυπηρετηθούν. Εχει διαφορά. Εξυπηρετεί κανείς από την καλή του την καρδιά και όχι επειδή αγόρασατε τις υπηρεσίες του. Πρόκειται για μία σημειολογική διαφορά που δίνει τον έλεγχο στον "εξυπηρετούντα". Δεν σας δίδει τις υπηρεσίες του ως οφείλει έναντι του τιμήματος που του καταβάλατε, πράγμα που τον καθιστά υπηρέτη σας έως το πέρας της συναλλαγής, αλλά από την καλή του την καρδιά. Θέλει και το κάνει. Δεν υποχρεούται. Διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να κάνει λιγότερα από όσα αγοράσατε. Μην το δέχεσθε. 

Από την στιγμή που πληρώνουν οι ταξιδιώτες, παύουν να είναι  άτομα με θεμελιωμένες ελευθερίες και δικαιώματα από την Γαλλική Επανάσταση και δώθε. Απαιτείται  ελεύθεροι πολίτες δημοκρατικών χωρών προηγμένων, υποτίθεται, κοινωνιών να συμπεριφερθούν ως υποταγμένα κατοικίδια ζώα η διακοσμητικά φυτά, που στην ελάχιστη διαμαρτυρία όταν δεν υποβάλλονται σε κυνήγι φαντασμάτων με τις απαντήσεις που παίρνουν, υπάρχει πάντοτε η απειλή άσκησης βίας διότι γίνονται "ύποπτοι".
Στην καλύτερη περίπωση αντιμετωπίζονται ως αντικοινωνικά στοιχεία και στην χειρότερη ως εγκληματίες, ως "τρομοκράτες", σύμφωνα με την ισοπεδωτική ορολογία του συρμού που κανένας δεν όρισε το περιεχόμενο του όρου.
Και ας είναι ξενυχτισμένοι χωρίς να ευθύνονται, μπαϊλντισμένοι από τις αναμονές, τις ουρές, τα ψαξίματα κλπ. Απαγορεύεται η διαμαρτυρία, η αναζήτηση της αλήθειας στα ερωτήματά τους και η απαίτηση για την αντιμετώπιση τους ως ανθρώπων και όχι ως αγέλης είναι ύποπτη.
Αυτό όμως είναι χαρακτηριστικό της δομής άκαμπτων, δεσποτικών ιεραρχιών που κάποτε ήταν προνόμιο μόνον των κρατικών οντοτήτων αλλά καθώς περνά ο καιρός γίνεται και χαρακτηριστικό ιδιωτικών, καπιταλιστικών εταιρειών, που ξεκίνησαν αλλοιώς.
Ξεκίνησαν ως ευέλικτα, δημιουργικά δίκτυα, αντίπαλα των απολυταρχικών δομών εξουσίας.
Αυτή η  διαπίστωση μας φέρνει στο δεύτερο μέρος του σημερινού κειμένου.

2. ΙΕΡΑΡΧΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΚΤΥΩΝ: ΜΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο Niall Ferguson έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο το οποίο φιλοξενεί ένας αναλυτής τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα : Ο John Mauldin. Όσοι δεν λαμβάνετε το δωρεάν ειδησεογραφικό γράμμα του εγγραφείτε δωρεάν ως συνδρομητές/τριες. Είναι θησαυρός, κατά την γνώμη μου.
Το άρθρο στα αγγλικά θα το βρείτε εδώ:
http://www.marketoracle.co.uk/Article46020.html

Οι ιεραρχίες έχουν "κάθετη" δομή, είναι άκαμπτες και είναι ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η επικυριαρχία. Συγκεντρώνουν ισχύ όλων των ειδών και χρησιμοποιούνται για την άσκηση ελέγχου.
Παρά την ισχύ τους δεν εξελίσσονται και δεν προσαρμόζονται εύκολα και κατά τούτο με τον χρόνο γίνονται αναποτελεσματικές και εύθραυεστες.

Τα ανθρώπινα δίκτυα είναι εύπλαστα, σχεδόν ρευστά, στηρίζονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης και γνησιότητας αμοιβαίων ενδιαφερόντων, είναι εφευρετικά, εύκολα προσαρμόσιμα, απρόβλεπτα, με λίγη ισχύ, αλλά οι αποκλειστικοί γεννήτορες της καινοτομίας και της προόδου.


Υπάρχει μία διαλεκτική ανάμεσα στις δύο δομές, όπου άλλοτε εκφράζεται ως αντιπαλότης μεταξύ τους,  άλλοτε οι ιεραρχίες ενσωματώνουν δίκτυα και άλλοτε τα δίκτυα απόλιθώνονται και αποκτούν χαρακτηριστικά συμπεριφοράς ιεραρχιών.

Το Διαδίκτυο είναι το πεδίο στο οποίο διεξάγεται αυτός ο αγώνας στις μέρες μας.

Ένα παράδειγμα αντιπαλότητας μεταξύ ιεραρχιών και δικτύων ανθρώπων είναι το μπίτκόϊν, όπου ένα δίκτυο ανθρώπων αμφισβητεί το αποκλειστικό δικαίωμα των κρατικών μηχανισμών να εκδίδουν χρήμα. Βασίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες πρόσφατα καταστρατηγήθηκαν, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας πονοκεφαλος για τα επίσημα νομισματικά συστήματα.

Ένα άλλο δίκτυο έχει ως εμφανή επικεφαλής τον κο Asange του Wikileaks χωρίς να είναι Ο επικεφαλής, ενώ ο κος Snowden έπληξε την ιεραρχία της παρακολούθησης πολιτών και κυβερνήσεων εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ένα παράδειγμα όπου ένα δίκτυο αποκτά χαρακτηριστικά επικυριαρχίας και επομένως ιεραρχίας είναι οι μεγάλες εταιρείες των λεγομένων "κοινωνικών μέσων επικοινωνίας" και διαχείρισης πληροφοριών στο Διαδίκτυο όπως η Google και η  Facebook. Ξεκίησαν ως καινοτόμες δραστηριότητες οραματιστών περισσότερο παρά επιχειρηματιών αλλά μετεξελίσσονται σε κάτι άλλο.


Ακόμη και αν εξαιρέσει κανείς την ύποπτη συνεργασία τους με κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας που αφορά την παρακολούθηση των πελατών/συνδρομητών τους, η κυρίαρχη θέση των μεγαλομετόχων τους τους έχει προσδώσει χαρακτηριστικά ιεραρχίας, όπου λ.χ. ναι μεν μπορεί οι μεγαλομέτοχοι να έχουν "φιλελεύθερες" απόψεις, αλλά δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι έναν τύπο φορολόγησης βασισμένο στις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης. 

Ο συγγραφέας του άρθρου πιστεύει ότι πολλά θα κριθούν για το μέλλον του κόσμου από την μορφή της σχέσης μεταξύ δικτύων και ιεραρχιών ανθρωπίνων σχέσεων.

3. Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Το ιστολόγιο αυτό γεννήθηκε σε μία εποχή κατάρρευσης της χώρας.
Η κατάρρευση αυτή ήταν πρώτα κατάρρευση δικτύων (ηθικών αρχών που διέπουν τις σχέσεις των ανθρώπων)  και κατόπιν της ιεραρχίας.
Γεννήθηκε ως μία ανάγκη επικοινωνίας, οργάνωσης των πολυποίκιλλων δυνατοτήτων που ανά πάσα στιγμή πιστεύω ότι διαθέτει μία κοινωνία ανθρώπων, και αμοιβαίας υποσήριξης.
Με τον καιρό και με τις σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους συμμετέχοντες εξελίχθηκε σε κάτι βαθύτερο πιστεύω. Εξελίχθηκε σε ένα σύνολο από ειλικρινείς φιλικές σχέσεις και έχει ως χαρακτηριστικό του την συνεισφορά όλων των συμμετεχόντων σε ένα πρόβλημα που αρχικά ήταν η ΤΑ αλλά πλέον περιλαμβάνει και τα σπέρματα ανάλυσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων άλλων τομέων της ανθρώπινης ζωής.
Είναι ένα γνήσιο δίκτυο, καθώς και καινοτομεί (έτσι δεν είναι παιδιά;), και δεν έχει ιεραρχία, και προσαρμόζεται. Από άποψη εκπροσώπησης νομίζω ότι αποτελεί μία οριζόντια τομή της κοινωνικής δομής της πατρίδας μας που με την συμμετοχή όλο και περισσότερων προσθέτει ψηφίδες στο μωσαϊκό του.
Κάπως έτσι έχω την αίσθηση, ελπίζω όχι ψευδαίσθηση, ξαναρχίζει το χτίσιμο αυτού που γκρεμίστηκε, ανασύροντας ένα δοκάρι εδώ, μιά καλή πέτρα εκεί, προσθέτοντας νέα πιο στερεά υλικά προσαρμοσμένα με καινούριο τρόπο πιο πέρα, από νέους φιλότιμους ανθρώπους με ήθος, με συνεπεια, αιδώ, και σοβαρότητα.
Είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει και αλλού και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις ατέρμονες συζητήσεις για το ποιός έφαγε τι και ποιός θα φάει τον άλλο που, πότε και πως και μακρυά από την ατελείωτη φλυαρία των ΜΜΕ που όταν δεν είναι δόλια και κατά παραγγελία παρουσίαση της πραγματικότητας, είναι ως επί το πολύ, άχρηστη για την ανοικοδόμηση και των εαυτών μας και της πατρίδας.
Η ελπίδα είναι ότι το νέο οικοδόμημα θα είναι πιο στέρεο, εύπλαστο και προσαρμόσιμο και βέβαια όπως πάντα θα αποτελέσει στόχο των ιεραρχιών που θα προσπαθήσουν να το καταβροχθίσουν και αυτό και όσα γεννιώνται μέσα στην απύθμενη κενολόγο πολιτικολογία τους.
Ελπίζω να αντισταθεί καλύτερα απ'ότι λέει η προηγούμενη εμπειρία. Μία από τις ιδιότητες των δικτύων είναι η απουσία προβλεψιμότητας. Που ξέρετε;

7 σχόλια:

  1. Πάντα σεμνός, με αγάπη για τον συνάνθρωπο και τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι πολύ για την ταλαιπωρία σας, αλλά από την άλλη χαίρομαι που έγινε η αφορμή για ένα εξαιρετικό άρθρο.
    Ένας Παπαβασιλείου διαφορετικός απ’ αυτόν που είχαμε γνωρίσει ως τώρα , εκρηκτικός και συνάμα τρυφερός, οργισμένος αλλά ελπιδοφόρος , ένας έφηβος της τρίτης ηλικίας , ένας επαναστάτης με αιτία. Έτσι, μας αρέσετε ακόμα περισσότερο…..

    Υ.Γ : Ο πληθυντικός δεν είναι της μεγαλοπρέπειας, αλλά φαντάζομαι ότι εκφράζω την πλειοψηφία των αναγνωστών σας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ταύροι ξέρεις Βασίλη μου μασουλάνε ήσυχα το χορταράκι τους και δεν ενοχλούν κανένα είναι ήρεμοι σταθεροί και....αργοί.
    Είναι να μην τους μπεις στο ρουθούνι. Τότε γίνονται κατ'ελάχιστον....απρόβλεπτοι. Όπως το δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν.
    Να τα αποτελέσματα της εξάτλησης της υπομονής τους που σε έκαναν να γράψει όσα έγραψες.
    Ελπίζω το άθρο που ήθελα να το τελειώσω χθες βράδυ αλλά έφθασε έως τις 4:00 π.μ στις 9:00 είχα μάθημα και χρειαζόταν και δεύτερη και τρίτη ματιά να κατεβάσω λίγο τις θερμοκρασίες του.
    Ελπίζω να απηχεί και τις απόψεις των υπολοίπων φίλων.
    Αλήθεια βρε παιδιά η δική σας εμπειρία με τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες ποιά είναι;
    Παραδείγματα που δεν το ανέφερα.
    H AEGEAN σε χρεώνει επί πλέον αν δεν χρησιμοποιήσεις την δική της πιστωτική κάρτα.
    Μετά χρεώνει αποσκευές με το κομμάτι. Αυτό κάπου το καταλαβαίνω αλλά το βρίσκω υπερβολικό.
    Πρόσφατα, πριν μερικούς μήνες έγινε κυριολεκτικά "ανταρσία' των επιβατών σε πτήση της RYAN μετά από την απαράδεκτη συμπεριφορά της.
    Έμαθε κανείς τι πρόστιμα επέβαλλε η ΙΑΤΑ ;
    Κάπου μπαίνουν στο πορτοφόλι μας με το έτσι θέλω. Μαζύ με τον Θεοχάρη και αυτοί.
    Έλεος.
    Ευχαριστώ πολύ και τον Θανάση τον φίλο μας για τα καλά του λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεμάτο λάθη το σχόλιο.
    Λείπει ύπνος στον "έφηβο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ιστολόγιο αυτό γεννηθηκε σε μια εποχή κατάρρευσης μιας χώρας.
    Και εκείνη ακριβώς την εποχή,μαζι με την γέννηση του ιστιολογίου,γεννήθηκε το ενδιαφερον ,η αγάπη ,και άρχισε να δημιουργείται μια όμορφη σχέση λιγων ανθρώπων στην αρχή μέσα σε ενα κύκλο,και ο κύκλος αυτός σιγά σιγά μεγάλωνε .
    Και έγινε ο δικός μας κύκλος εμπιστοσύνης.
    Με αυτον τον τρόπο λοιπόν τόσο απλά ,μέσα σε μια περιοδο κρίσης άρχισε και μια δημιουργία μιας ανθρωπίνων σχέσεων γνωρίζοντας οτι κάτι τέτοιο εμπεριείχε και το στοιχείο ρίσκου και αβεβαιοτητας.
    Αλλα εμείς καταφέραμε και κάναμε την διαφορετικότητα,του καθε ενός απο μας ,μοναδικότητα και πανηγυρίζαμε για αυτό.
    Αποφασίσαμε να έχουμε τον έλεγχο στην ζωη μας,μεσα στην κρίση σαν μια ομάδα παρα να είμαστε θύματα των περιστάσεων,χάνοντας πολύτιμο χρόνο.
    Ο Στάθης με τον τρόπο του,μας έδωσε να καταλάβουμε οτι η δράση ειναι πιο αποδοτική ,με οποιαδήποτε μορφή απο την καθήλωση.Ευγενής,και πάνω απο όλα υπέρμαχος των ομάδων αληλοβοήθειας,τόνιζε οτι είναι δική μας επιλογή την στάση που θα επιλέξουμε να έχουμε απέναντι στα πράγματα.
    Και αρχίσαμε το χτίσιμο Στάθη μου με ενα δοκάρι με μια νέα πέτρα,με νέα υλικά ,αλλα τον τοίχο αποφασίσαμε να μην τον κάνουμε ψηλό για να μην μπορεί να χωρίσει την δυστυχία ή την απελπισία του ενός, απο την μοναξιά και την δυστυχία του άλλου.
    Για να μπορούμε να την δούμε,και για να έχουμε την ελπίδα,οτι η ευτυχία θα έρθει απο το διπλανό χαμηλό τοιχάκι και θα μείνει.Δεν θα κάνει περιστασιακές επισκέψεις.
    Οσο για την ελπίδα ??? Το τέλειο φάρμακο.Ελπίζεις οτι κάθε τραύμα εχει την θεραπεία του.Ελπίζεις ,οτι αυτή η πηγή,δεν θα στερέψει ποτέ.
    Ελπίζεις οτι το τοιχάκι θα μείνει χαμηλό.

    Μια απο τις ιδιότητες των δικτύων είναι η απουσία της προβλεψιμότητας.
    Μα Σταθη μου,το προβλέψιμο ειναι τόσο βαρετό!!
    Ποιός το θέλει?

    Και μου επιτρεπεις να κλείσω με τα λογια του
    soren kierkergaard
    Δανός φιλόσοφος 1815 1855
    οι αντιξοότητες οχι μόνο φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά αλλά βοηθούν να αναδυθεί εκείνη η όμορφη ενόδυχη φιλία.
    Όπως ακριβώς ο κρύος χειμώνας σχηματίσει στα τζάμια μορφές απο πάγο που η θερμότητα του ήλιου εξαφανίζει




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς την εκλεκτή φίλη.
    Η οικοδόμηση αναφέρεται σε καινούριο σπίτι. Ασφαλές, στέρεο, ζεστό που να χωρά τον λαό.Δικό του. Χωρίς νοίκι, επικυρίαρχους και τα παρόμοια.
    Και βέβαια δεν πρόκειται για Σινικό Τείχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με ωραίες μυρωδιές.
      Εγω οταν διαβάζω ζεστό σπίτι,κλείνω τα νματια μου,και αφήνω ολες τις άλλες αισθήσεις μου....

      Διαγραφή