Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

26 ΜΑΪΟΥ, 2014:ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ

Διαβάζω αυτές τις ημέρες το βιβλίο "Flash Boys: A Wall Street Revolt"  του Michael Lewis.
Το βιβλίο αναφέρεται στον τρόπο και τους αυτουργούς της κλοπής των χρημάτων ανυποψίαστων επενδυτών μέσω της μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου από τους  συναλλασσομένους υψηλής συχνότητος.
Η κοινοί επενδυτές νόμιζαν ότι η αποπροσωποποίηση των συναλλαγών μέσω δικτύου υπολογιστών ήταν ασφαλής και δίκαιη. Οι συναλλασσόμενοι υψηλών συχνοτήτων βασιζόμενοι σε απειροελάχιστες καθυστερήσεις μετάδοσης των ηλεκτρονικών σημάτων εντολών πώλησης και αγοράς μεταξύ των χρηματιστηριακών γραφείων και των κεντρικών υπολογιστών των συναλλακτηρίων, με την συνέργεια των γνωστών υπόπτων που είναι "πολύ μεγάλοι για να χρεοκοπήσουν" είχαν και έχουν πρόσβαση σ'αυτή την πληροφορία και χρησιμοποίησαν την υπέρτερη ευφυϊα των υφισταμένων τους  για να κλέψουν τους αδαείς, δημιουργώντας λογισμικό και υποδομές που τους επέτρεπαν να αλλάζουν αστραπιαία τις τιμές κατά βούληση και προς όφελός τους.
Αυτό που έβλεπαν στις οθόνες των υπολογιστών τους δεν είναι παρά ένα κέλυφος. Τίποτε παραπάνω.
Να το διαβάσει η συντροφιά για να  δει  ποιοί είναι αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο και θέλουν τις παραλίες και την γη μας επειδή τους χρωστάμε.
Και να συναγάγει τα δικά της συμπεράσματα.
Τα δικά μου είναι δύο:
1. Η έρευνα την οποία συζητάμε μεταξύ μας είναι παλαιολιθική σε σχέση με την σύγχρονη τεχνολογία με την οποία είμαστε αντιμέτωποι, αλλά εξακολουθούν τα συμπεράσμτά της σε κάποιο βαθμό να είναι αποτελεσματικά, διότι οι αρχικές και τελικές αποφάσεις για την χρήση της διαθέσιμης τεχνολογίας λαμβάνονται από ανθρώπους. Ίσως όταν εκλείψει οιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση στις συναλλαγές ο Fama και η θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς να γίνει πραγματικότητα και οι χρονοσειρές των τιμών να καταλήξουν στον περίφημο τυχαίο περίπατο. Ως τότε θα έχουν ενσωματωμένες τις κανονικότητες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. 
2. Χαιρετίζω το θάρρος, την ευφυΐα και το κουράγιο σας.  
Τούτων λεχθέντων προχωρούμε στην καθημερινή ανάλυση.
 Εδόθη σήμα εισόδου από τον ταλαντωτή αναδρομής των σημείων τάσης σε πρώτο στάδιο συστολής.


Εδώ για να πεισθούμε θέλομε τουλάχιστον άλλη μία ημέρα παρόμοιας ανόδου και μετάπτωση σε θετικές τιμές.Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα W της ταχείας συνιστώσας το οποίο όπως είπαμε ήταν αναγκαίο να συμβεί. Όμως δεν ξέρομε ακόμη αν ανήκει σε αντίδραση η πρόκειται για το πρώτο κύμα του επομένου μεγάλου ανοδικού. Επειδή το καθοδικό κύμα έχει μορφολογία παλμού και συνήθως η αναδρομή περιορίζεται στο προηγούμενο τέταρτο κύμα κατά τις διορθώσεις, αν πρόκειται για αναδρομή θα πρέπει να σταματήσει κοντά στην τιμή 0.

2. Η γραμμή τιμών στο υποσύνολο των σημείων τάσης χωρίς συστολή έχει αποκτήσει αξιοπρεπή μορφολογία κινούμενη πάνω στην γραμμή των πρώτων αντιστάσεων. Επίσης ο ταλαντωτής έχει διαγράψει W, η ταχεία συνιστώσα προηγείται, η μορφολογία αν και ταλαιπωρημένη αποκτά υγιή όψη (διάταξη των συνιστωσών ανάλογα με το μήκος των όρων που περιέχουν) και κατευθύνεται προς την γραμμή 0.


Παρατηρούμε επίσης ότι δημιουργήθηκε μία θετική απόκλιση κατά την συμπλήρωση του διορθωτικού κύματος καθ'οδόν προς τα κάτω.



Περιμένομε διόρθωση μέσα στις επόμενες δύο-τρεις ημέρες καθώς 5 και άνω ανοδικές ημέρςες στην σειρά έχουν πιθανότητα γύρω στο 7% να συμβούν.
3. Στα ακρότατα επικρατεί απραξία όπως είναι φυσικό.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η γραμμή τιμών πλησιάζει το άνω όριο ενός βραχυπρόθεσμου καθοδικού διαύλου ο οποίος δημιουργήθηκε με την πρόσφατη πτώση.
Εδώ αναμένεται αντίσταση.


Είναι η ζώνη Fibonacci των 1175-1225 μον. για την οποία έχομε μιλήσει.
4. Στην αρίθμηση των κυμάτων δεν έχει αλλάξει κάτι καθώς δεν έχει αλλάξει πρόσημο ο δείκτης εδώ και μία εβδομάδα.

 Αυτό που προβληματίζει θετικά είναι η πρόοδος του εξελικτικού χρόνου. Θα πούμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες.
Συνοψίζοντας: Βρισκόμαστε σε βραχυπρόθεσμο σημείο καμπής.
Πειστική διάσπαση των 1225 μον. με μικρή διόρθωση και επιθετικά θετική συνέχεια είναι μία ευνοϊκή εξέλιξη. Χρειάζεται διάσπαση του προηγουμένου υψηλού των 1375 μον. περίπου για να πούμε ότι ένα πιο μακροχρόνιο και πολύπλοκο κύμα έχει ξεκινήσει.
Αντίθετα σοβαρή αντιστροφή και επανάληψη της καθοδικής πορείας μετά το "άγγιγμα" του άνω ορίου του ανοδικού σημαίνει ότι το κυρίαρχο σενάριο της πολύπλοκης και μακροχρόνιας διόρθωσης παραμένει σε ισχύ με στόχο την περιοχή των 1000 μον. κατ'αρχήν.

Καληνυχτίζω τους φίλους και φίλες του ιστολογίου.

3 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Αν θέλουμε μακροχρόνια άνοδο, ποιο από τα δύο σενάρια μας εξυπηρετεί; Ή δεν έχει σημασία.
    Ευχαριστούμε για τις θαυμάσιες αναλύσεις και για την στοχαστική σας καρδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα φίλε ΤΚ.
    Σαφέστατα το πρώτο.
    Μας ενδιαφέρει να περάσομε, σχετικά πάντοτε, αβρόχοις ποσί την διόρθωση και να συνεχίσομε προς την πλευρά της μακροχρόνιας ανόδου που προβλέπει και ο εξελικτικός χρόνος.
    Σε αντίθετη περίπωση, παραπέμπω στο σενάριο που έστειλα.
    Τώρα σε προσωπικό επίπεδο δεν είμαι σίγουρος ότι η άνοδος του ΧΑΑ ισοδυναμεί και με την αποκατάσταση της υγείας του έθνους. Καθόλου σίγουρος. Τι να το κάνω να έχομε κερδίσει κάτι και να μην μπορούμε να χαρούμε τις παραλίες μας γιατί θα είναι φραγμένες, η το κόστος της υγείας να έχει εκτοξευθεί, όπως έχει γίνει στις ΗΠΑ και άλλα τα οποία δεν επιθυμώ για ευνόητους λόγους να εκθέσω.
    Από την άλλη, ποιά σημασία θα έχει ένας καταποντισμός μπροστά στην επικρεμάμενη κοινωνική και εθνική κατάρρευση που υπαινίσσεται αλλ'ευτυχώς δεν είναι πιθανή, το δεύτερο σενάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση.
    Όσον αφορά το δευτερο σκέλος, δεν είμαι καθόλου σιγουρος αν αυτό μπορεί να το αποφύγει ο οποιοσδήποτε επάνω στη Γη.
    Απλά θυμίζω Οτι μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και με το αίσθημα Οτι είμαστε τόσο χάλια, η χώρα παραμένει μέσα στις 40 περίπου καλύτερες. Φανταστείτε λοιπόν πόσος πόνος υπάρχει παγκόσμια.
    Δεν αποτελεί δικαιολογία για όσα γίνονται εδώ αλλά μια ισορροποιημένη τοποθέτηση σχετικά με γεγονότα.
    Αποφεύγεται άρα η παγκοσμιοποίηση?
    Αν Οχι (πιο λογικό ακούγεται) πως μπορείς να νικήσεις έναν ο οποίος ειναι έτσι και αλλιώς άπληστος, αχόρταγος, αλαζόνας και έχει ήδη παγκόσμια δύναμη?
    Θα συνέχιζα, αλλά μάλλον Θα μπλεχτούμε και πάλι σε μονοπάτια θρησκειολογίας, και δεν θέλω να καταχραστώ τον χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή