Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2013:ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ

Κατ'αρχάς ευχαριστώ πολύ για την ενθουσιώδη υποδοχή των γραφομένων στην ενότητα της μεθόδου μου.
Επιστρέφοντας στα καθημερινά, επιβεβαιώνεται η άποψη ότι αυτό το κύμα έχει ακόμη ζωή  και οδεύει προς τους στόχους που έχομε θέσει σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Φαίνετι ότι θα έχει και συνέχεια. Θέλει όμως πολύ προσοχή καθώς βρισκόμαστε μόλις δύο ημέρες εξελικτικού χρόνου στο υποσύνολο των σημείων τα οποία ακολουθούν τάση απο τις 121 ημέρες που είναι Fibonacci στόχος απο πολλά σημεία εκκινήσεως κατά μήκος της καμπύλης των τιμών και αντίσταση που δεν έχει σπάσει απο το 1986.
Προσέξτε την έντονα αυτοόμοια φράκταλ δομή της καμπύλης για την οποία θα κάνομε άλλοτε εκτενή αναφορά καθώς σχετίζεται με την Τετρακτύ του Πυθαγόρα και τον εξάκτινο αστέρα του Δαυϊδ.
Λοιπόν ας χαρούμε την σημερινή εικόνα:

Και στα δύο υποσύνολα σημείων η γραμμή των τιμών βρίσκεται πολύ κοντά στην γραμμή των δευτέρων αντιστάσεων. Ίσχυρή ανοδική τάση με καλές πιθανότητες συνέχειας.
Και στα δύο υποσύνολα σημείων οι γρήγοροι ταλαντωτές αναδρομής βρίσκονται κοντά στα μέγιστά τους. Υπενθυμίζω ότι οι γρήγοροι ταλαντωτές των 11 όρων χρησιμεύου κυρίως ως προειδοποίηση ότι ΠΛΗΣΙΑΖΟΜΕ ακρότατο. Περιμένομε να καταφθάσουν και οι πιο αργές συνιστώσες των 16 και 21 όρων καθώς οι ακριβείς κορυφές συνδέονται με τις πιο αργές συνιστώσες.
 
Δείχνομε την δυσκολία του μετρήματος και την αδυναμία της μεθόδου συστολής των κυμάτων για βραχυχρόνιες αλλαγές χωρίς ταξη και με γρήγορες αλλαγές στην διεύθυνση των κυμάτων.
Η περιοχή που μπέρδεψε πολύ τα πράγματα και ήταν η ημέρα με την νύχτα απο άποψη αποφάσεων ήταν η περιοχή που περικλείεται μέσα στον κύκλο και απεικονίζει ενα μικρό εισαγωγικό, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, αλλά στην ανάλυση θα μπορούσε να είναι τελικό του προηγουμένου κύματος. Τώρα ξέρομε ότι είναι το πρώτο απο τουλάχιστον τρία κύματα και είμαστε στο τρίτο προς τα πάνω, που μπορεί να έχει τρία η πέντε κύματα και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να πούμε ότι το C του Β δεν έχει τελειώσει ακόμη και έχει δρόμο μπροστά του απο άποψη τιμών αλλ'όχι και απο άποψη χρόνου, αν δεν σπάσει η αντίσταση των 121 ημερών που είπαμε πιο πάνω.
 

Οι εξελίξεις  των τελευταίων ημερών εκτόξευσαν την αργή συνιστώσα του πρώτου σταδίου συστολής στην τιμή .883 πράγμα που σημαίνει ότι σε πρώτο στάδιο συστολής η κορυφή είναι λίγο πιο πάνω περίπου μεταξύ 1080-1120 μον. 
Δεδομένου του συντόμου του χρόνου που πρέπει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος δεν αποκλείονται περαιτέρω βεγγαλικά.

Ως προειδοποίηση εναντίον υπερβολικού ενθουσιασμού άφησα τελευταίο τον ταλαντωτή του εξελικτικού χρόνου των σημείων που ακολουθούν τάση για να δούμε ότι η γρήγορη  συνιστώσα έχει τιμή .93 ( οι τιμές στο γράφημα έχουν ανακλιμακωθεί για να φαίνεται καλύτερα η σύγκριση με τις τιμές του χρόνου (μπλε γραμμή)) και η πράσινη γραμμή που είναι η αργή  συνιστώσα πλησιάζει κατά πόδας την μέγιστη τιμή της.
Οι στόχοι παραμένουν  μετριοπαθείς προς τις 1080-1100, αν και δεν θα με εξέπλησσε υπερβολή προς τις 1150.
 Καλό σας Σαββατοκύριακο φίλες και φίλοι μου.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ



ΜΗΚΟΣ ΤΡΟΧΙΑΣ:ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Έχω παρατηρήσει ότι ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές ποσότητες για την τεχνική ανάλυση, μία σπουδαία ποσότητα στην Φυσική, όπως το μήκος της τροχιάς (σε μετάφραση arc length) μιας κινήσεως δεν έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν καθόλου. Θυμηθείτε ότι λ.χ. το έργο ορίζεται ως το γινόμενο της δύναμης που δρα σε μία μάζα επί το μήκος της τροχιάς που το μετακινεί.

Όπως εξηγήσαμε και στο κεφάλαιο της μεθόδου για τον εξελικτικό χρόνο, η κατάστρωση διαγραμμάτων με άξονες Σ|ΔΤ|, έναντι ΣΔΤ, προσδίδει στην προκύπτουσα καμπύλη γεωμετρικές ιδιότητες οι οποίες είναι χρήσιμες στην ανάλυση, όπως λ.χ. ότι η γωνίες οι οποίες σχηματίζονται μεταξύ δύο διαδοχικών αντιθέτου φοράς απλών κυμάτων είναι ορθές κλπ
(βλ. ανάρτηση Evolution Time). 

Στην μελέτη αυτή θα παρουσιάσω τις γνωστές μεθόδους της ΤΑ βασισμένες σε ένα σύστημα αξόνων όπου ο άξονας Χ είναι το άθροισμα των απολύτων τιμών της μεταβολής της τιμής μεταξύ δύο δύο διαδοχικών ακροτάτων και ο άξονας των Υ είναι το άθροισμα των διαφορών της τιμής που δεν είναι τίποτε άλλο απο την τρέχουσα τιμή, αν προσθέσομε μία αρχική τιμή P(0).

1. ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

 


Παρατηρείστε πόσο "καθαρότερες" είναι οι γραμμές στήριξης και αντίστασης σε σχέση με μία κλασσική διάσταση όπως ο χρόνος η ο αρ. ακροτάτων σημείων που είναι περίπου ισοδύναμος με τον χρόνο.
Παρατηρείστε επίσης πως ορίζονται ευρύτερες οργανικές περιοχές των κυματομορφών που επιτρέπουν στον αναλυτή με μία γραμμή να ξέρει πολύ πρώϊμα ότι ένα πολύ μακροχρόνιο κύμα εξαντλήθηκε και να περιμένει ανάλογη μεταβολή, αντί να προσπαθεί να μαντέψει με δευτερεύουσες γραμμές που βρίσκεται στην πρόοδο των κυμάτων.
Τα διαγράμματα αυτού του τύπου, φροντίζουν αυτόματα αυτό το οποίο συμβουλεύει ο Neely, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης της τιμής να βρίσκεται υπό γωνία περίπου 45 μοιρών.

2. ΠΡΟΦΙΛ ΣΥΣΤΟΛΗΣ 

Λόγω της ανισοτροπίας του ρυθμού συστολής, όοπυ τα διορθωτικά κύματα συστέλλονται πιο γρήγορα και απορροφώνται στα κυρίαρχα μεγάλα κύματα τάσης διαγράμματα του τύπου που περιγράψαμε διευκολύνουν στην αναγνώριση της φύσης ενός κύματος.
Αν δηλαδή είναι διορθωτικό ενός μεγαλύτερου η όχι.
Τα διορθωτικά κύματα "μαζεύονται" σε αθροίσεις και είναι κοντά το ένα στο άλλο, ενώ τα κύματα τάσης είναι πολύ μεγαλύτερα χωρίς πολλά ακρότατα μεταξύ τους.

3. ΓΩΝΙΕΣ, ΤΡΙΓΩΝΑ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΑ, ΜΗΚΗ 

Σ'αυτό το είδος του διαγράμματος επίσης οι προβολές των κυμάτων σχετίζονται μεταξύ τους με ισότητα η με αριθμούς της ακολουθίας Fibonacci.
Είναι δυνατόν να σχηματίσει κανείς τρίγωνα και τετράπλευρα των οποίων οι πλευρές, και οι γωνίες να είναι χρήσιμες στην πρόβλεψη της κατά ληξης ενός κύματος και όπου οι σχετικές για το πρόβλημα γωνίες σχετίζονται επίσης με ισότητες η είναι Fibonacci πολλαπλάσια η υποπολλαπλάσια η μία της άλλης.
Σε αυτοματοποιημένα προγράμματα η χρήση αυτού του συστήματος αξόνων μεγιστοποιεί κατά την ταπεινή μου άποψη την χρησιμότητα των γωνιών Fibonacci όπως πιθανώς και των γωνιών Gann.
Θα παρουσιαστούν αργότερα μελέτες όπου θα εξετάζεται σε λεπτομέρειες το ζήτημα των γωνιών και οιρσμένων χρήσιμων αναδρομικών σχέσεων οι οποίες εμφανίζονται στην ακολουθία των κυματομορφών του ΓΔ του ΧΑΑ.

4. ΤΑΛΑΝΤΩΤΕΣ

Οι ταλαντωτές αναδρομής βασίζονται στο μήκος της τροχιάς συγκεκριμένου αριθμού σημείων.
Κατασκευάζονται πολύ απλά ως εξής:

1. Διαλέγομε τον αριθμό των ακροτάτων σημείων που θα περιλάβομε λ.χ. 11 σημεία.
2. Σχηματίζομε έναν ΚΜΟ δύο όρων για το σύνολο αυτό των 11 σημείων
3. Διαιρούμε το άθροισμα των διαφορών των τιμών δια του αθροίσματος των απολύτων τιμών των διαφορών του ΚΜΟ.
Αυτός είναι ο πρώτος όρος του ταλαντωτή.
Προχωρούμε ένα ακρότατο σημείο και επαναλαμβάνομε την διαδικασία.
Κατ'ουσίαν αυτό που υπολογίζομε είναι το πόσο και προς τα που προχωρά η τιμή για δεδομένο μήκος τροχιάς πάνω κάτω της τιμής.
Η μέγιστη τιμή είναι +1 και η ελάχιστη -1.
Η περιοχή απο 0,9 και πάνω είναι περιοχή υπεραγορασμένη όπως και η περιοχή απο -0,9 και κάτω είναι υπερπωλημένη.
Η περιοχή 0,5-0,7 είναι δυνατόν να δώσει προσωρινές αντιστροφές.
Με κατάλληλη επιλογή των μηκών μπορούμε να τα κάνομε να συμπίπτουν σχεδόν, με υστέρηση το
 πολύ ενός σημείου απο σημαντικές αντιστροφές της πορείας του δείκτη.
Μερικές φορές ο ταλαντωτής που περιέχει λιγότερους όρους θα "κολλήσει"στο +1 η -1.
Περιμένομε να τον φτάσουν οι ταλαντωτές με τους περισσότερους όρους και με την πρώτη μεταβολή προς την αντίθετη κατεύθυνση αντιστρέφομε την θέση μας.


Τους ίδιους ταλαντωτές μπορούμε να κατασκευάσομε με σημεία τα οποία ακολουθούν τάση, ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες κατασκευής όπως πιο πάνω.
Το ίδιο μπορούμε να κάνομε για τον εξελικτικό χρόνο.
Όπως όλοι οι ταλαντωτές, έτσι και οι ταλαντωτές αναδρομής είναι μέθοδοι επιβεβαίωσης και όχι πρόβλεψης. Αυτό δεν αφαιρεί κάτι απο την χρησιμότητά τους.
Το αντίθετο μάλιστα θα ισχυριζόμουν.

Αυτή είναι μία περίληψη των μεθόδων που βασίζονται στο μήκος τροχιάς της τιμής και κάθε ένα απο τα τμήματα που παρατέθηκαν είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που χρειάζεται περισσότερη μελέτη και αναλυτική πιστοποίηση.
Ὠς τώρα δοκιμάζονται ακόμη οι μέθοδοι αλλά οφείλω να πω ότι η μέχρι τώρα πιστοποίηση ιδιαίτερα για τους ταλαντωτές είναι ικανοποιητική.
Μπορέιτε όπως πάντοτε να χρησιμοποιήσετε τα αναφερόμενα δωρεάν αλλά θα παρακαλούσα σε μελέτες, έγγραφα, αναρτήσεις κλπ όπου τα χρησιμοποιείτε να αναφέρετε την πηγή.

Σ. Παπαβασιλείου MD FACP, 
Αν. Καθηγητής Ιατρικής, Παν/μιο Κρήτης.
Ιστολόγιο
Ζάλευκος ο Λοκρός