Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ;



Η περάτωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών συνοδεύθηκε απο σημαντική μέιωση των τιμών των μετοχών τους, όπως είχαν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές (bankingnews).

Το ειδικό βάρος που έχουν οι τράπεζες στον ΓΔ επηρρεάζει την πορεία του και επομένως θα πρέπει να εξετάσωμε την τεχνική εικόνα των συστημικών τραπεζών για να δούμε αν συμβαδίζει με το  συμπέρασμα για άνοδο του δείκτη του χθεσινού σημειώματος.

Θα ξεκινήσωμε απο την ΕΤΕ.
Θα χρησιμοποιήσωμε μια τεχνική που λέγεται δικράνι του Andrews.
Στην τεχνική αυτή διαλέγομε τρία σημεία στην καμπύλη των τιμών που να αντιστιχούν σε τρία σημαντικά διαδοχικά ακρότατα.
Διαλέγομε ως κορυφή το ψηλότερο ψηλό η το χαμηλότερο χαμηλό και σχεδιάζομε την ευθεία που συνδέει τα δύο επόμενα ακρότατα. Πέρνομε το μέσο σημείο αυτού του ευθυγράμμου τμήματος και σχεδιάζομε την ευθεία που  το συνδέει με την κορυφή και την προεκτείνομε. Φέρομε παράλληλες απο τα άκρα του ευθυγράμμου τμήματος που συνδέει τα ακρότατα που δεν είναι η κορυφή.
Οι τιμές περιλαμβάνονται ανάμεσα στις παράλληλες σε μακροχρόνιους διαύλους και πολλές φορές μεταβάλλονται ανάμεσα στην διάμεσο και μία απο τις παράλληλες.

Στο σχήμα 1 βλέπομε την μεταβολή της τιμής της ΕΤΕ την τελευταία δεκαετία. Σχεδιάσαμε το δικράνι με βάση τα σημεία  που βλέπετε.
Το σημαντικό όμως είναι ότι η τιμή βρίσκεται στο κάτω τμήμα του διαύλου και όσες φορές άγγιξε την μέση γραμμή επανήλθε στην πάνω.
Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται άνοδος της ΕΤΕ τους επόμενους  μήνες προς τα 4,5-4,8 ευρώ και αν τελικά το κύμα που περνάμε τώρα πάρει μορφή παλμού πέντε κυμάτων αυτό θα σημάνει περάτωση της διόρθωσης και έναρξη νέου μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου.

Ερχόμαστε τώρα στην Τράπεζα Πειραιώς.
Θα χρησιμοποιήσωμε την ίδια προσέγγιση και τα ίδια εργαλεία


Η Πειραιώς φαίνεται να περατώνει το πέμπτο και τελευταίο κύμα της μακροχρόνιας διόρθωσης της  το οποίο έλειπε όταν έκανα μια απαισιοδοξη πρόβλεψη για την πορεία της με την έναρξη της διόρθωσης του Μαϊου 2013 και έχει περάσει κάτω απο την διάμεσο, είναι σε υπερπωλημένη περιοχή RSI και ο MACD είναι έτοιμος να δώσει σήμα αγοράς.
Η περίπτωση να αγγίξη την κάτω γραμμή του διαύλου αποκλείεται γιατί δίνει αρνητικές τιμές.

Τέλος ερχόμαστε στην ΑΛΦΑ


Η ΆΛΦΑ έχει βγει απο τον μακροχρόνιο καθοδικό δίαυλο του δικρανιού, έχει ήδη σχηματίσει ένα μικρό ανοδικό πεντάρι το οποίο διορθώνει τώρα και είτε έχει τελειώσει την διόρθωση του μικρού (2) η θα την τελειώσει σύντομα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση παρουσιάζει την πιο αισιόδοξη εικόνα απο άποψη μελλοντικής πορείας.


Συμπέρασμα:
1. Και οι τρεις συστημικές τράπεζες είτε έχουν τελειώσει είτε τελειώνουν την μακροχρόνια διόρθωσή τους.
2. Είτε ως διόρθωση είτε ως έναρξη μακρόχρονης ανοδικής πορείας αναμένεται στο άμεσο μέλλον σημαντική άνοδος.
3. Οι τράπεζες νομίζω ότι θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη του ΧΑΑ τους επόμενους μήνες.

Περιμένω τις απόψεις, αντιρρήσεις και δικές σας αναλύσεις. 

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ

Αυτό το ταπεινό σημειωματάριο ξεπέρασε πριν λίγο τις 10000 εμφανίσεις σε λιγότερο απο 1 μήνα.
Είμαι ευγνώμων σε όλους και όλες απ'όλο τον κόσμο που μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν και που με τιμάτε με την φιλία σας και τα αδελφικά σας αισθήματα.

This humble blog passed the 10000 visits  milestone (80% in the last month), just a few minutes ago.
I am grateful to you all, dear friends from all over the world.
Thank you for  reading what I write but most importantly for your comments and feedback.
Thank you for honoring me with your friendship and brotherly love.


5 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2013: ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ

Ο δείκτης συναντά μεγάλη αντίσταση στην πραγματοποίηση της στροφής απο πλαγιοκαθοδική σε ανοδική τροχιά. Πάντως σήμερα την πραγματοποίησε, έστω και μετά βίας.
Στο υποσύνολο των ακροτάτων ξαναβρεθήκαμε απο την πάνω μεριά της γραμμής των σημείων περιστροφής. Δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για γνήσια διάσπαση της πάνω γραμμής του διαγωνίου τριγώνου που δείξαμε χθές, αλλά πάντως είναι μία κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση.
 
Συνηγορεί ότι έτσι είναι τα πράγματα ο ταλαντωτής αναστροφής του ίδιου υποσυνόλου σημείων καθώς ανεπαίσθητα, αλλά πάντως πραγματικά ξαναπήρε την άγουσα προς τα πάνω.


Ενδιαφέροντα πράγματα συνέβησαν στο υποσύνολο των σημείων που ακολουθούν τάση μετά το ανοδικό διήμερο. 
1.Πρώτα πρώτα συμπληρώσαμε έναν επίπεδο σχηματισμό abc flat σύμφωνα με όλους τους κανόνες της μεθοδολογίας Elliott.
2. Διασπάσαμε με πιο πειστικό τρόπο την γραμμή των σημείων περιστροφής
3. Ο βραχυχρόνιος ταλαντωτης αναστροφής διέσπασε ανοδικά τον πιο αργό 
Όλα αυτά λένε άνοδο βραχυπρόθεσμα (1-2 εβδομάδες).

 
Περιμένομε πλέον με ενδιαφέρον την συμπεριφορά του δείκτη τις επόμενες ημέρες για να δούμε αν και κατά πόσον φαίνεται να εξαντλήθηκε η διόρθωση και επανερχόμαστε στην κυρίαρχη μεσοπρόθεσμη  τάση που είναι ανοδική, η αν θα πάμε σε πλαγιοανοδική αντίδραση. 
Πρώτος σταθμός η ζώνη των 900-920 μον.
Έτσι η χθεσινή πρόβλεψη επαληθεύθηκε εν μέρει καθώς δεν είχαμε κάθοδο σήμερα μεν αλλά το κλίμα εξακολουθεί να είναι στην ουδέτερη ζώνη. Όλα τα τεχνικά σημάδια όμως δείχνουν άνοδο βραχυπρόθεσμα.

Αντιστάσεις και στηρίξεις για την Δευτέρα :





Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

4 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2013: ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ

Άλλη μία ημέρα στα χαρακώματα της διόρθωσης. Η ζωή στα χαρακώματα ως γνωστόν δεν είναι καθόλου καλή. Όπως είπε και κάποιος δάσκαλος της ΤΑ,  νομίζω ότι ήταν ο R. Prechter, "You can't will the market to move faster", δηλαδή δεν μπορείς με την δύναμη της θέλησης να κάνεις την αγορά να κινηθεί πιο γρήγορα.
Μεικτά σήματα και σήμερα.
Ναι μεν όπως είχαμε πει κλείσαμε πάνω, αλλά η εικόνα που προέκυψε δεν είναι καλή:

1. Ο εξελικτικός χρόνος είναι δυνατόν κατά μία ανάγνωση να διέγραψε ένα μικρό πεντάρι κύμα που διέσπασε την στήριξη. Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό σημείο για την πορεία των πραγμάτων διότι θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτό είναι το πρώτο κύμα ενός μεγαλύτερου ζιγκζάγκ του οποίου η καθοδική δύναμη και διάρκεια είναι ακόμη μπροστά. Η κυρίαρχη ανάγνωση όμως είναι ότι βρισκόμαστε σε έναν εκτεταμένο επίπεδο σχηματισμό (expanded flat) (πάνω είκόνα) ο οποίος κάπου πλησιάζει στο τέλος του.

 
2. Η γραμμή των τιμών σήμερα δεν διέσπασε την γραμμή των σημείων περιστροφής και αυτό είναι το άλλο ανησυχητικό σημείο.


 Το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι να βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια ενός τελικού διαγωνίου τριγώνου το οποίο σχηματίζει το κύμα C της διόρθωσης απο τον Μάϊο και περιμένομε μιας βραχείας διαρκείας αλλά μέτριας έντασης πτώση ακόμη και κάτω απο τις 800 μον για μία το πολύ δύο ημέρες.
Το εναλλακτικό σενάριο το οποίο όμως δεν συμβαδίζει ούτε με τους ταλαντωτές αναδρομής αλλά ούτε και με τον διορθωτικό χαρακτήρα της κυματομορφής του εξελικτικού χρόνου είναι η κυματομορφή απο το α και κάτω να είναι εμφωλευμένα 1,2,(1),(2) κλπ οπότε περιμένει κανείς ένα καταστροφικό μεγάλο 3ο κύμα  προς τα κάτω. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι τα πράγματα.

Το τι θα επακολουθήσει μετά απο την διόρθωση παρουσιάζει ενδιαφέρον, γιατί εκεί θα κριθεί η μεσοπρόθεσμη-μακροπρόθεσμη πορεία του δείκτη.

3. Εδώ είναι το δεύτερο στάδιο συστολής της κυματομορφής απο πέρισυ τον Απρίλιο.
Αυτή η παραβολική διάταξη των σημείων, όπως εξελίσσεται η διόρθωση εμπνέει ανησυχία, καθώς μπορεί να σημαίναι ότι η όλη διόρθωση μέχρι τώρα είναι μέρος μιάς ακόμη μεγαλύτερης και το C που πάει να τελειώσει, συμπληρώνει το W μιάς πολύ μεγαλύτερης διόρθωσης προς τα κάτω.
Εναλλακτικά θα μπορούσε τα επτά ανοδικά κύματα να είναι ένα διπλό ζιγκζάγκ το οποίο να τελείωσε τον περασμένο Μάϊο και να έχει αρχίσει η συνέχεια της κυυρίαρχης ως πέρισυ τάσης, που είναι κάτω.
Μία τέτοια υπόθεση όμως δεν συμβιβάζεται με τον διορθωτικό χαρακτήρα του εξελικτικού χρόνου.
Θα πρέπει να δούμε μία άμεση αντιστροφή μετά την περάτωση της διόρθωσης η οποία να έχει μεγάλη δύναμη για να πεισθούμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στην χειρότερη περίπτωση θα θέλαμε συνέχιση της πλάγιας κίνησης που να αναιρέσει αυτό τον παραβολικό σχηματισμό. 
Αυτό είναι το σενάριο του Αρμαγεδδώνα για την Ελλάδα και ούτε θέλω να το σκέπτομαι. Σημαίνει πολιτική και οικονομική αστάθεια μεγάλου μεγέθους και καταλήγει κάτω απο τα χαμηλά του περισυνού Ιουνίου. Δεν είναι πιθανό, αλλά ο αναλυτής οφείλει να είναι ειλικρινής και πλήρης. 
Συνολικά τις επόμενες μία δύο ημέρες το κλίμα είναι απο αμφίρροπο ως μέτρια αρνητικό και οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν την πορεία μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Υπογραμμίζω ότι αυτά που περιγράψαμε σήμερα είναι ενδεχόμενα με πιθανότητα της τάξεως του 10%. Εξακολουθεί να ισχύει το αισιόδοξο μεσοπρόθεσμο σενάριο. Δεν έχει αναιρεθεί τίποτε.

Στηρίξεις και αντιστάσεις για αύριο: