Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΜΗΚΟΣ ΤΡΟΧΙΑΣ:ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Έχω παρατηρήσει ότι ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές ποσότητες για την τεχνική ανάλυση, μία σπουδαία ποσότητα στην Φυσική, όπως το μήκος της τροχιάς (σε μετάφραση arc length) μιας κινήσεως δεν έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν καθόλου. Θυμηθείτε ότι λ.χ. το έργο ορίζεται ως το γινόμενο της δύναμης που δρα σε μία μάζα επί το μήκος της τροχιάς που το μετακινεί.

Όπως εξηγήσαμε και στο κεφάλαιο της μεθόδου για τον εξελικτικό χρόνο, η κατάστρωση διαγραμμάτων με άξονες Σ|ΔΤ|, έναντι ΣΔΤ, προσδίδει στην προκύπτουσα καμπύλη γεωμετρικές ιδιότητες οι οποίες είναι χρήσιμες στην ανάλυση, όπως λ.χ. ότι η γωνίες οι οποίες σχηματίζονται μεταξύ δύο διαδοχικών αντιθέτου φοράς απλών κυμάτων είναι ορθές κλπ
(βλ. ανάρτηση Evolution Time). 

Στην μελέτη αυτή θα παρουσιάσω τις γνωστές μεθόδους της ΤΑ βασισμένες σε ένα σύστημα αξόνων όπου ο άξονας Χ είναι το άθροισμα των απολύτων τιμών της μεταβολής της τιμής μεταξύ δύο δύο διαδοχικών ακροτάτων και ο άξονας των Υ είναι το άθροισμα των διαφορών της τιμής που δεν είναι τίποτε άλλο απο την τρέχουσα τιμή, αν προσθέσομε μία αρχική τιμή P(0).

1. ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

 


Παρατηρείστε πόσο "καθαρότερες" είναι οι γραμμές στήριξης και αντίστασης σε σχέση με μία κλασσική διάσταση όπως ο χρόνος η ο αρ. ακροτάτων σημείων που είναι περίπου ισοδύναμος με τον χρόνο.
Παρατηρείστε επίσης πως ορίζονται ευρύτερες οργανικές περιοχές των κυματομορφών που επιτρέπουν στον αναλυτή με μία γραμμή να ξέρει πολύ πρώϊμα ότι ένα πολύ μακροχρόνιο κύμα εξαντλήθηκε και να περιμένει ανάλογη μεταβολή, αντί να προσπαθεί να μαντέψει με δευτερεύουσες γραμμές που βρίσκεται στην πρόοδο των κυμάτων.
Τα διαγράμματα αυτού του τύπου, φροντίζουν αυτόματα αυτό το οποίο συμβουλεύει ο Neely, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης της τιμής να βρίσκεται υπό γωνία περίπου 45 μοιρών.

2. ΠΡΟΦΙΛ ΣΥΣΤΟΛΗΣ 

Λόγω της ανισοτροπίας του ρυθμού συστολής, όοπυ τα διορθωτικά κύματα συστέλλονται πιο γρήγορα και απορροφώνται στα κυρίαρχα μεγάλα κύματα τάσης διαγράμματα του τύπου που περιγράψαμε διευκολύνουν στην αναγνώριση της φύσης ενός κύματος.
Αν δηλαδή είναι διορθωτικό ενός μεγαλύτερου η όχι.
Τα διορθωτικά κύματα "μαζεύονται" σε αθροίσεις και είναι κοντά το ένα στο άλλο, ενώ τα κύματα τάσης είναι πολύ μεγαλύτερα χωρίς πολλά ακρότατα μεταξύ τους.

3. ΓΩΝΙΕΣ, ΤΡΙΓΩΝΑ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΑ, ΜΗΚΗ 

Σ'αυτό το είδος του διαγράμματος επίσης οι προβολές των κυμάτων σχετίζονται μεταξύ τους με ισότητα η με αριθμούς της ακολουθίας Fibonacci.
Είναι δυνατόν να σχηματίσει κανείς τρίγωνα και τετράπλευρα των οποίων οι πλευρές, και οι γωνίες να είναι χρήσιμες στην πρόβλεψη της κατά ληξης ενός κύματος και όπου οι σχετικές για το πρόβλημα γωνίες σχετίζονται επίσης με ισότητες η είναι Fibonacci πολλαπλάσια η υποπολλαπλάσια η μία της άλλης.
Σε αυτοματοποιημένα προγράμματα η χρήση αυτού του συστήματος αξόνων μεγιστοποιεί κατά την ταπεινή μου άποψη την χρησιμότητα των γωνιών Fibonacci όπως πιθανώς και των γωνιών Gann.
Θα παρουσιαστούν αργότερα μελέτες όπου θα εξετάζεται σε λεπτομέρειες το ζήτημα των γωνιών και οιρσμένων χρήσιμων αναδρομικών σχέσεων οι οποίες εμφανίζονται στην ακολουθία των κυματομορφών του ΓΔ του ΧΑΑ.

4. ΤΑΛΑΝΤΩΤΕΣ

Οι ταλαντωτές αναδρομής βασίζονται στο μήκος της τροχιάς συγκεκριμένου αριθμού σημείων.
Κατασκευάζονται πολύ απλά ως εξής:

1. Διαλέγομε τον αριθμό των ακροτάτων σημείων που θα περιλάβομε λ.χ. 11 σημεία.
2. Σχηματίζομε έναν ΚΜΟ δύο όρων για το σύνολο αυτό των 11 σημείων
3. Διαιρούμε το άθροισμα των διαφορών των τιμών δια του αθροίσματος των απολύτων τιμών των διαφορών του ΚΜΟ.
Αυτός είναι ο πρώτος όρος του ταλαντωτή.
Προχωρούμε ένα ακρότατο σημείο και επαναλαμβάνομε την διαδικασία.
Κατ'ουσίαν αυτό που υπολογίζομε είναι το πόσο και προς τα που προχωρά η τιμή για δεδομένο μήκος τροχιάς πάνω κάτω της τιμής.
Η μέγιστη τιμή είναι +1 και η ελάχιστη -1.
Η περιοχή απο 0,9 και πάνω είναι περιοχή υπεραγορασμένη όπως και η περιοχή απο -0,9 και κάτω είναι υπερπωλημένη.
Η περιοχή 0,5-0,7 είναι δυνατόν να δώσει προσωρινές αντιστροφές.
Με κατάλληλη επιλογή των μηκών μπορούμε να τα κάνομε να συμπίπτουν σχεδόν, με υστέρηση το
 πολύ ενός σημείου απο σημαντικές αντιστροφές της πορείας του δείκτη.
Μερικές φορές ο ταλαντωτής που περιέχει λιγότερους όρους θα "κολλήσει"στο +1 η -1.
Περιμένομε να τον φτάσουν οι ταλαντωτές με τους περισσότερους όρους και με την πρώτη μεταβολή προς την αντίθετη κατεύθυνση αντιστρέφομε την θέση μας.


Τους ίδιους ταλαντωτές μπορούμε να κατασκευάσομε με σημεία τα οποία ακολουθούν τάση, ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες κατασκευής όπως πιο πάνω.
Το ίδιο μπορούμε να κάνομε για τον εξελικτικό χρόνο.
Όπως όλοι οι ταλαντωτές, έτσι και οι ταλαντωτές αναδρομής είναι μέθοδοι επιβεβαίωσης και όχι πρόβλεψης. Αυτό δεν αφαιρεί κάτι απο την χρησιμότητά τους.
Το αντίθετο μάλιστα θα ισχυριζόμουν.

Αυτή είναι μία περίληψη των μεθόδων που βασίζονται στο μήκος τροχιάς της τιμής και κάθε ένα απο τα τμήματα που παρατέθηκαν είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που χρειάζεται περισσότερη μελέτη και αναλυτική πιστοποίηση.
Ὠς τώρα δοκιμάζονται ακόμη οι μέθοδοι αλλά οφείλω να πω ότι η μέχρι τώρα πιστοποίηση ιδιαίτερα για τους ταλαντωτές είναι ικανοποιητική.
Μπορέιτε όπως πάντοτε να χρησιμοποιήσετε τα αναφερόμενα δωρεάν αλλά θα παρακαλούσα σε μελέτες, έγγραφα, αναρτήσεις κλπ όπου τα χρησιμοποιείτε να αναφέρετε την πηγή.

Σ. Παπαβασιλείου MD FACP, 
Αν. Καθηγητής Ιατρικής, Παν/μιο Κρήτης.
Ιστολόγιο
Ζάλευκος ο Λοκρός

7 σχόλια:

  1. Τι να σχολιάσω...?
    Θα χρειαστώ ένα ΣΚ γεμάτο με απόλυτη ηρεμία κ ησυχία (κ ίσως να πρεπε να googlaρω το 50% των στοιχειων)
    για να καταφέρω να κατανοήσω έστω κ το 50% του άρθρου....
    κ πάλι μπράβο σου...speechless όπως λέμε στα νέα ελληνικά...
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα τέτοιο σχόλιο προερχόμενο απο αναλυτές μεγάλης αξίας όπως εσύ είναι κάτι σαν παράσημο.
    Σ' ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε.
    Η αξία των γραφομένων θα αποδειχθεί μόνον αν μου πείτε ότι εφαρμόσατε όσα εκτίθενται και τα βρήκατε χρήσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε αυτο δεν ειμαι απολυτα συμφωνος καθως πιστευω στην αυταξια της ευρευνητικης δουλειας, κατι που ειναι νοητικα ορθο εχει αξια ανεξαρτητα απο την οποια χρηση του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική δουλειά κ. Παπαβασιλείου.
    Θα επανέλθω δριμύτερος, όταν τελειώσω με τα γνωστά θέματα που με απασχολούν (ξέρετε εσείς…)
    Πάντως, διαβάζοντας όλα αυτά που έχετε κάνει, οι algos της Wall Street μου φαίνονται λίγοι πλέον…
    ΥΓ. Κάνατε τίποτα με το R?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλέξανδρε με αυτό που έγραψες μπήκες στην καρδιά μου. Αδιόρθωτε ρομαντικέ.
    Γι'αυτό δεν μας χωνεύουνε οι έξω και είμαστε έθνος ανάδελφο. Η ιδέες και οι σκέψεις για μας έχουν μεγαλύτερη αξία απο το πρακτικό αποτέλεσμα.
    Όμως η ΤΑ είναι προς το παρόν πρακτική επιστήμη.

    Ευχαριστώ πολύ Θωμά.
    Δυστυχώς ντεν τα παίρνει τα γκράμματα το παιντί. Πάει οικοντομή.
    Έχω δυσκολίες και πάω πλύ αργά. Το κυριώτερο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να ξεχάσω τις παλιές γλώσσες και εντολές που ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή