Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2013: ΟΙ ΤΑΛΑΝΤΩΤΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΗΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΣΥΣΤΟΛΗΣ

Αντί του καθημερινου σχολίου για τον ΓΔ του ΧΑΑ σήμερα επιλέγω να δούμε πιο καλά την πιο μακροπρόθεσμη εικόνα του ΓΔ έτσι όπως απεικονίζεται σε μεγαλύτερα στάδια συστολής της χρονοσειράς, πράγμα που σημαίνει λιγότερα αλλά πιο σημαντικά μέγιστα και ελάχιστα και μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα

Οι ταλαντωτές υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας τις χρονοσειρές ΚΜΟ 2 όρων όπως περιγράφονται στην ανάρτηση περί στατιστικών παρατηρήσεων πάνω στον ΓΔ.

Αυτή η αλλαγή μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσομε τους πίνακες εμπειρικών κατανομών και πιθανοτήτων όπως περιγράφονται σε εκείνη την ανάρτηση.
Στις χρονοσειρές αυτές δεν γίνεται διαχωρισμός των σημείων σε υποσύνολα σημείων που ακολουθούν η δεν ακολουθούν τάση και τα πράγματα είναι πιο απλά και στην κατανόηση και στην εφαρμογή.

Προχωρούμε λοιπόν:

Σε πρώτο στάδιο συστολής  επίκειται μικρή διόρθωση εντός της εβδομάδος απ'ότι φαίνεται.

Στο δεύτερο στάδιο συστολής έχομε κάμποσο δρόμο προς τα πάνω πριν επέλθει κορεσμός του ταλαντωτή.
Το δεύτερο στάδιο συστολής λέει ότι ο ΓΔ ετοιμάζεται για πυροτεχνήματα μετά από μία μικρής κλίμακας διόρθωση.
Παρατηρείστε ότι για την ίδια χρονική περίοδο που είναι απο τον Ιούνιο του 2012 η καμπυλη των τιμών έχει το ένα τρίτο περίπου των σημείων της καμπύλης του πρώτου σταδίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι ταλαντωτές μεταβάλλονται με ένα τρίτο της συχνότητας μεταβολής εν σχέσει προς το πρώτο στάδιο.
Η εμφώλευση 1,2 i, ii είναι μεγάλης διαρκείας και μεγέθους της τάξεως μηνών.
Το πιο αισιόδοξο μήνυμα προέρχεται απο το τρίτο στάδιο συστολής όπου απεικονίζονται τα δεδομένα απο το 1999 και η συμπεριφορά των ταλαντωτών αναδρομής.
 

Παρατηρείστε ότι οι ταλαντωτές παρακολουθούν με μεγάλη συνέπεια την πορεία των τιμών
και προειδοποιούν για μεγάλες αλλαγές αρκετούς μήνες πριν. 
Το κάθε σημείο σ'αυτό το στάδιο αντιστοιχεί περίπου σε 9 του πρώτου σταδίου και 3 του δευτέρου.
Οι ταλαντωτές κινούνται πολύ αργά και δίνουν σήματα μακροχρόνιων (διετίας τουλάχιστον) αλλαγών στην τάση.
Παρατηρειστε την θετική και αρνητική απόκλιση μεταξύ δεικτών και νέων υψηλών την περίοδο 2004-8 καθώς και την μικρή αλλά παρούσα θετική απόκλιση απο τον Ιούνιο του 2012.
 Η κάθε διαδρομή έως τον κορεσμό μετά απο στροφή του ταλαντωτή αντιστοιχεί σε 800-1500 μον. μεταβολής πράγμα που σημαίνει 10-20% παραπάνω στην χρονοσειρά ημερήσιας δειγματοληψίας.
Το πιο σημαντικό εδώ, είναι η στροφή των ταλαντωτών τον Ιούνιο του 2012 που σηματοδοτεί  μία μακροχρόνια, τουλάχιστον διετή και κατά τα φαινόμενα πολύ διαρκέστερη έντονα ανοδική αγορά, καθώς έχομε ήδη μπει σε τρίτο κύμα τετάρτου σταδίου συστολής που είναι ακόμη μακροχρονιότερο και διαρκέστερο.
Αυτή η ανάλυση μου υποδεινύει να αλλάξω στρατηγική σε buy and hold για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς ο κίνδυνος να μείνω εκτός νυμφώνος είναι πολύ μεγαλύτερος απο τυχόν παροδικές απώλειες λόγω μιάς βραχείας διαρκείας διόρθωσης. 
Θα αναθεωρήσω την στρατηγική μου μετά την συμπλήρωση του τρίτου κύματος σε τρίτο στάδιο συστολής.
Η ταχεία συνιστώσα του ταλαντωτή είναι στο 466 πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται κάτω απο το 50% της μεγίστης του τιμής.
Τα ίδια μηνύματα έρχονται απο τον εξελικτικό χρόνο, όπως έχομε γράψει σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Καλό τριήμερο.
Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες και τις Δημητρούλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου