Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2013:ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΔ ΤΟΥ ΧΑΑ

You can fool all the people some of the time and you can fool some of the people all the time but you can't fool all the people, all the time.
A. Lincoln

Η ακανόνιστη διόρθωση που προηγήθηκε δημιούργησε προβλήματα ερμηνείας.
Αυτό συμβαίνει στην ΤΑ όλων των ειδών. Έρχεται όμως κάποια στιγμή στην οποία τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. 
Η επιμονή του δείκτη τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις σε ανοδική τροχιά και μάλιστα έντονη θα έπρεπε να έχει εξαντλήσει το δυναμικό μιας διορθωτικής κίνησης.
Φαίνεται λοιπόν  ότι βρεθήκαμε σε μία stealth bull market όπου προσεκτικές κινήσεις δεν απεκάλυψαν τις προθέσεις των συμμετεχόντων παρά στο στάδιο της έντονης ανόδου.
Στην ζυγαριά θετικών και αρνητικών τεχνικών δεδομένων σύμφωνα με την μέθοδο της συστολής των κυματομορφών και των ταλαντωτών αναδρομής κυριαρχεί η  θετική μακροχρόνια εικόνα η οποία κρύφτηκε για λίγο πίσω απο το σύννεφο ενός διατρέχοντος τριγώνου, που μόνον αφ'ότου διασπάσθηκε ανοδικά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι έτσι τα πράγματα.

 

Στα διατρέχοντα (running)  τρίγωνα το κύμα Β τελειώνει πάνω απο το κύμα Α και έτσι χάνομε τον συνήθη τρόπο να ιχνηθετήσομε το τρίγωνο με τον συνήθη τρόπο ενώσεως των άκρων των μεγίστων και ελαχίστων των επί μέρους κυμάτων.
Τα σημεία που μας έλεγαν ότι κάτι άλλο συμβαίνει παρά τον κορεσμό των ταλαντωτών αναδρομής και την αρχική αργή φάση εκδιπλώσεως της κυματομορφής ήταν ο εξελικτικός χρόνος των σημείων που ακολουθούν τάση ο οποίος δεν αναδιπλώθηκε σε διόρθωση αλλά συνεχίζει ορμητικά προς τα πάνω καθώς και η αλλαγή της γωνίας του τρίτου κύματος σε τέταρτο στάδιο συστολής που έλεγε ότι πρόκειται για γνήσιο τρίτο κύμα και όχι για κάποιο διορθωτικό μεγάλης πολυπλοκότητος το οποίο συντομα θα σταματούσε.
Αυτά τα δεδομένα μας έκαναν να προσθέσομε μία ακόμη πιο μακροχρόνια συνιστώσα στον ταλατωτή των σημείων που ακολουθούν τάση, διότι τα ασυνήθιστα γεγονότα δεν παύουν να είναια γεγονότα και να έχουν πιθανότητα να συμβούν.
Η λευκή συνιστώσα των 21 όρων είναι δύο όρους πιο μεγάλη απο την μακρότερη περίοδο συνεχούς μεταβολής του ΓΔ που έχει παρατηρηθεί απο το 1986. Δεν έχει κορεσθεί ακόμη, πράγμα που είναι δυνατόν να σημαίνει ότι το ανοδικόα αυτό κύμα ναι μεν μπορεί να έχει κάποιο ενδιάμεσο ήπιο σταθμό αλλά βλέπει πλέον ως κατάληξη την περιοχή των 1500-1600 μον μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Εκεί πιστεύω ότι θα είναι και ο πρώτος σημαντικός σταθμός προς ψηλότερα επίπεδα.
Μία νέα εποχή έχει αρχίσει για το Ελληνικό χρηματιστήριο και θα πρέπει ψυχολογικά να αλλάξει η νοοτροπία μας απο τον φόβο των μεγάλων διορθώσεων στον εναγκαλισμό μεγάλων κερδών.
Το διορθωτικό κύμα απο το 1999 μπορεί να έχει ζωή για 3-5 χρόνια απο σήμερα αλλά μεσούσης της κρίσεως οι δυνάμεις της αγοράς ήδη προσβλέπουν στο μέλλον με αισιοδοξία.
Θέλει προσπάθεια αυτή η αλλαγή νοοτροπίας ψυχολογικά.
Πάντως η δική μου στρατηγική απο εδώ και πέρα είναι αγορά-διακράτηση και βλέπω τις διορθώσεις ως ευκαιρία εισόδου και αν τα λέω σωστά δεν θα υπάρξουν πολλές.
 
Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι όταν βρισκόμαστε σε ανοδικό η καθοδικό κύμα μεγάλης πολυπλοκότητας θα πρέπει η ερμηνεία να κλίνει προς την πλευρά της μεγάλης τάσης τις περιόδους εκείνες που υπάρχει αμφιταλάντευση και προβλήματα στην ερμηνεία των κυματομορφών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου