Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΟΜΟΡΦΩΝ

Μία κριτική η οποία ασκείται στην μεθοδολογία της ΤΑ είναι ότι πρόκειται για αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Ισχυρίζομαι ότι συμβαίνει το αντίθετο.

Επειδή σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο, η πρόσβαση των συμμετεχόντων στις αγορές σε πληροφορίες δεν είναι η ίδια, αυτή η ανομοιογένεια απεικονίζεται στις τιμές, καθώς εκείνοι που έχουν κάποιου είδους προηγμένη πληροφόρηση επηρρεάζουν με τις αγορές και τις πωλήσεις τους την τιμή του δείκτη η της μετοχής καθώς εξελίσσεται σε καθημερινή βάση.
Έτσι, ενώ ο αναλυτής περιμένει συμπεριφορά Α των τιμών βάσει των μορφολογικών του αρχετύπων η των λοιπών μεθόδων τις οποίες χρησιμοποιεί, βλέπει συμπεριφορά Β.
Προσπαθεί να καταλάβει λοιπόν ποιός η ποιοί είναι οι παράγοντες που επηρρεάζουν την διαφορετική αυτή συμπεριφορά, όπως οι αστρονόμοι απο τις ανωμαλίες των τροχιών των ουρανίων σωμάτων μπορούν να συμπεράνουν την ύπαρξη άλλων ουρανίων σωμάτων που δεν τα βλέπουν αλλά ξέρουν ότι είναι εκεί διότι διαφορετικά θα έπρεπε να μην ισχύουν οι νόμοι της βαρύτητας.
Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι η ΤΑ έχει την ίδια ακρίβεια και ισχύ καθώς ούτε οι νόμοι της δεν έχουν διατυπωθεί ακόμη επιστημονικά, αλλά ισχυρίζομαι ότι απο το σύνολο των εμπειρικών παρατηρήσεων μπορεί ο τεχνικός αναλυτής να πει ότι κάτι επηρρεάζει την συμπεριφορά των τιμών που δεν επιτρέπει την εξέλιξη των τιμών σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο που έχει υπ ὀψη του αλλά με ένα άλλο εναλλακτικό, λιγότερο πιθανό μεν θεωρητικά αλλά που αποδεικνεύεται στην πράξη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μία τέτοια περίπτωση προέκυψε στις αρχές του μηνός, όπου σε σχόλιο της 6ης Σεπτεμβρίου και με πολλή επιφύλαξη εγράφησαν τα εξής:

"Αν δεν ήταν η Συρία θα έλεγα ότι η όλη εικόνα "μυρίζει" προκύρηξη εκλογών σύντομα η κάτι πολύ στραβό στο πολιτικό σκηνικό που δεν το ξέρομε ακόμη, όπως κάποια υπόγεια απειλή της τρόϊκας "Αν δεν κλείσετε τις πολεμικές βιομηχανίες δεν έχει την επόμενη δόση" η κάτι τέτοιο. Αν χρησιμοποιήσω την αντίστροφη λογική ότι οι κυματομορφές προβλέπουν τα γεγονότα, θα έλεγα ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά φορτισμένο αρνητικά κλίμα και θα περίμενα ακραία έκτροπα το Σαββατοκύριακο, ίσως πέρα απο τις διαδηλώσεις"



Δεδομένου του γεγονότος ότι ο γράφων δεν έχει κανενός είδους προηγμένη πληροφόρηση καθώς βρίσκεται όλη την ημέρα στο μετωπο της εργασίας του και δεν ανήκει στο υποσύνολο των συμμετεχόντων με αυτού του είδους την πληροφόρηση νομίζω ότι η ανωτέρω παρατήρηση έχει κάποια αξία και ένα μάθημα για τον κοινό άνθρωπο και συμπολίτη.

Αυτός ο οποίος θα ασχοληθεί σοβαρά με την ΤΑ και θα μάθει με πολύ κόπο και πόνο όσα πρέπει  να μάθει θα είναι εις θέσιν να "βλέπει" τις "εκπλήξεις" που του ετοιμάζει το σύστημα και να προετοιμάζεται κατάλληλα. 

1 σχόλιο:

  1. Το σενάριο των γενικών εκλογών εξετάζει σοβαρά το Μαξίμου – Οι τρεις λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό, Αν. Σαμαρά, να αποφασίσει προσφυγή στις κάλπες μόλις 15 μήνες από την εκλογή του
    28/09/13 - 15:09
    Εκτύπωση
    E-mail




    Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μπορεί να αποδειχθούν οι εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή για την ανανέωση της λαϊκής εντολής από την κυβέρνηση, αφού δεν αποκλείεται η παραίτηση των βουλευτών του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου να προκαλέσουν γενικές εκλογές στη χώρα μετά από 15 μήνες από τις τελευταίες.

    Όλα τα σενάρια εξετάζονται από το Μαξίμου ενώ τα ειδικά επιτελεία επεξεργάζονται τα ευρήματα των «φανερών» και των «κρυφών» δημοσκοπήσεων. Οι επιλογές είναι δύο: είτε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές μόνο στις 15 περιφέρειες που είχαν εκλεχθεί οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίες όμως αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, είτε να προκηρυχθούν γενικές εκλογές, με στόχο την ανανέωση της λαϊκής εντολής ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr το Μαξίμου τείνει περισσότερο προς το δεύτερο σενάριο, μιας και τα ζητήματα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και των μεταρρυθμίσεων θα το φέρει αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να απειλήσουν τη σταθερότητα της χώρας. Μια ανανέωση της λαϊκής εντολής στη βάση των τελευταίων δημοσιονομικών επιτυχιών (πχ πρωτογενές πλεόνασμα) θα λειάνει τις αντιδράσεις που ούτως ή άλλως αναμένονται να είναι ακραίες.
    Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο απέναντι στην Τρόικα, η οποία δείχνει ολοένα και πιο άτεγκτη για την κάλυψη των προαπαιτούμενων για τη δόση, ενώ θα έχει διαγνώσει και τις προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η οποία ακόμη δεν έχει σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
    Ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί προς τη διενέργεια γενικών εκλογών είναι και η σπασμωδική αντίδραση της αντιπολίτευσης στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής, έχει εμφανιστεί «μουδιασμένος» απέναντι τις εξελίξεις, δείχνοντας ανήμπορος να διαρθρώσει πλήρη και ενιαίο πολιτικό λόγο στα τεκταινόμενα. Παράλληλα, η διαρροή δεξιών και συντηριτικών ψήφων προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες (και τη Χρυσή Αυγή), έχει ήδη αναστραφεί, εξαιτίας των συνεχών λαθών από τον Π. Καμμένο, εξέλιξη που θα ισχυροποιήσει τη Νέα Δημοκρατία.
    Η διενέργεια εκλογών μόνο στις 15 περιφέρειες που εκλέχθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν θα έχει να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην κυβέρνηση Σαμαρά. Κρίνοντας από τη διάρθρωση των πλειψηφούντων συνδυασμών, οι έδρες θα μοιραστούν ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με το Μαξίμου να παραμένει δέσμιο της μη αυτοδυναμίας. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτής της διενέργειας γενικών εκλογών δεν αποκλείεται να δούμε νέους συσχετισμούς δυνάμεων, δεδομένης της κατακόρυφης αποδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και της πόλωσης που μπορεί να υπάρξει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ www.bankingnews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή