Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ;



Η περάτωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών συνοδεύθηκε απο σημαντική μέιωση των τιμών των μετοχών τους, όπως είχαν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές (bankingnews).

Το ειδικό βάρος που έχουν οι τράπεζες στον ΓΔ επηρρεάζει την πορεία του και επομένως θα πρέπει να εξετάσωμε την τεχνική εικόνα των συστημικών τραπεζών για να δούμε αν συμβαδίζει με το  συμπέρασμα για άνοδο του δείκτη του χθεσινού σημειώματος.

Θα ξεκινήσωμε απο την ΕΤΕ.
Θα χρησιμοποιήσωμε μια τεχνική που λέγεται δικράνι του Andrews.
Στην τεχνική αυτή διαλέγομε τρία σημεία στην καμπύλη των τιμών που να αντιστιχούν σε τρία σημαντικά διαδοχικά ακρότατα.
Διαλέγομε ως κορυφή το ψηλότερο ψηλό η το χαμηλότερο χαμηλό και σχεδιάζομε την ευθεία που συνδέει τα δύο επόμενα ακρότατα. Πέρνομε το μέσο σημείο αυτού του ευθυγράμμου τμήματος και σχεδιάζομε την ευθεία που  το συνδέει με την κορυφή και την προεκτείνομε. Φέρομε παράλληλες απο τα άκρα του ευθυγράμμου τμήματος που συνδέει τα ακρότατα που δεν είναι η κορυφή.
Οι τιμές περιλαμβάνονται ανάμεσα στις παράλληλες σε μακροχρόνιους διαύλους και πολλές φορές μεταβάλλονται ανάμεσα στην διάμεσο και μία απο τις παράλληλες.

Στο σχήμα 1 βλέπομε την μεταβολή της τιμής της ΕΤΕ την τελευταία δεκαετία. Σχεδιάσαμε το δικράνι με βάση τα σημεία  που βλέπετε.
Το σημαντικό όμως είναι ότι η τιμή βρίσκεται στο κάτω τμήμα του διαύλου και όσες φορές άγγιξε την μέση γραμμή επανήλθε στην πάνω.
Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται άνοδος της ΕΤΕ τους επόμενους  μήνες προς τα 4,5-4,8 ευρώ και αν τελικά το κύμα που περνάμε τώρα πάρει μορφή παλμού πέντε κυμάτων αυτό θα σημάνει περάτωση της διόρθωσης και έναρξη νέου μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου.

Ερχόμαστε τώρα στην Τράπεζα Πειραιώς.
Θα χρησιμοποιήσωμε την ίδια προσέγγιση και τα ίδια εργαλεία


Η Πειραιώς φαίνεται να περατώνει το πέμπτο και τελευταίο κύμα της μακροχρόνιας διόρθωσης της  το οποίο έλειπε όταν έκανα μια απαισιοδοξη πρόβλεψη για την πορεία της με την έναρξη της διόρθωσης του Μαϊου 2013 και έχει περάσει κάτω απο την διάμεσο, είναι σε υπερπωλημένη περιοχή RSI και ο MACD είναι έτοιμος να δώσει σήμα αγοράς.
Η περίπτωση να αγγίξη την κάτω γραμμή του διαύλου αποκλείεται γιατί δίνει αρνητικές τιμές.

Τέλος ερχόμαστε στην ΑΛΦΑ


Η ΆΛΦΑ έχει βγει απο τον μακροχρόνιο καθοδικό δίαυλο του δικρανιού, έχει ήδη σχηματίσει ένα μικρό ανοδικό πεντάρι το οποίο διορθώνει τώρα και είτε έχει τελειώσει την διόρθωση του μικρού (2) η θα την τελειώσει σύντομα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση παρουσιάζει την πιο αισιόδοξη εικόνα απο άποψη μελλοντικής πορείας.


Συμπέρασμα:
1. Και οι τρεις συστημικές τράπεζες είτε έχουν τελειώσει είτε τελειώνουν την μακροχρόνια διόρθωσή τους.
2. Είτε ως διόρθωση είτε ως έναρξη μακρόχρονης ανοδικής πορείας αναμένεται στο άμεσο μέλλον σημαντική άνοδος.
3. Οι τράπεζες νομίζω ότι θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη του ΧΑΑ τους επόμενους μήνες.

Περιμένω τις απόψεις, αντιρρήσεις και δικές σας αναλύσεις. 

5 σχόλια:

  1. Πρώτα απ´ όλα μπράβο για τα λογαριθμικα. Οι trend lines ειναι πολυ πιο ισχυρές σε αυτα.
    Η ΕΤΕ χρωστά μια επαλιθευση της κάτω πλευράς. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορει να δούμε κάποια πίεση στις τιμές και των άλλων δυο. Άρα έχουν μετα όλο τον χρονο να ξεκινήσουν πρώτες την οποία άνοδο.
    Και επειδή μάλλον θα ηγηθουν της οποίας κίνησης δεν περιμένω κάποια τρελή απόδοση δλδ την μισή και λιγότερο απ´ τις υπόλοιπες.
    Ακόμη δεν τον είδαμε...
    Νομίζω έχει για λίγο ακόμα κάτω. Το θέμα ειναι να δούμε πόσο απότομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δικαιωμενος κατ'επαναληψη λεοτσακος μιλα για δικαιη αποτιμηση της ΕΤΕ 1,25-1,50 και αναμονη εως δουμε την συμμετοχη-ενδιαφερον, στην 1η εξασκηση των warrants τελη δεκεμβριου απο την οποια (συμμετοχη) θα εξαρτηθει η περεταιρω πορεια της μτχ.
    Παραθυρο αλλαγης δεδομενων αφηνει πο την σταση της γερμανιας περι νεου κουρεματος μετα της γερμανικες εκλογες περιπτωση που θα δωση ανοδο τραπεζικων μτχ.
    Ποια η θεση σας εναντι αποψης του Λεο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλτατε champo.
    Η δική μου προσέγγιση είναι καθαρά τεχνική.
    Δεν λαμβάνω καθόλου υπ'όψιν την οικονομική/θεμελιώδη ανάλυση.
    Πιστεύω ότι όλα τα σενάρια, θεμελιώδη και μη, αποτυπώνονται στις τιμές.
    Η χωροχρονική εξέλιξη των τιμών είναι εκείνη που μου επιτρέπει στον βαθμό που τούτο είναι δυνατόν να διατυπώσω ορισμένες προβλέψεις, διότι δεν πιστεύω ότι η πορεία των τιμών αγορών είναι τυχαίος περίπατος.
    Φυσικό είναι άλλοτε να συμφωνούμε και άλλοτε όχι.
    Ο κος Λεωτσάκος είναι ένας καλός θεμελιώδης αναλυτής του οποίου την γνώμη παρακολουθώ και σέβομαι, αλλά δεν λαμβάνω υπ'όψιν στην προσέγγισή μου. Η προσέγγισή μου λαμβάνει υπ όψιν μόνον την διαχρονική εξέλιξη των τιμών, τους κύκλους και τα επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά αρχέτυπα τα οποία βρίσκονται μέσα στις χρονοσειρές των τιμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O κος Λεωτσάκος είναι ένας καλός αναλυτής απο την σκοπιά της θεμελιώδους ανάλυσης. Η δική μου προσέγγιση είναι καθαρά τεχνική/μαθηματική.
    Όλα τα σενάρια κατά την άποψη μου ενσωματώνονται στις τιμές και η μεταβολή των τιμών οργανώνεται σε επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά πρότυπα των οποίων η πολυπλοκότητα αυξάνει με τον χρόνο. Τα πρότυπα είναι πεπερασμένα σε αριθμό και τείνουν να εμφανίζωνται με κυκλικό τρόπο (όχι αυστηρά περιοδικό).
    Επομένως, άλλοτε συμφωνώ και άλλοτε διαφωνώ μαζύ του.
    Διαβάζω και σέβομαι την άποψή του αλλά δεν υπεισέρχεται καθόλου στην ανάλυσή μου. Στοιχειώδης εντιμότης απαιτεί να αναγνωρίζη κανείς την συμβολή ανθρώπων με τους οοίους έχει διαφορετική άποψη.
    Πιστεύω ότι στο τέλος της ανοδικής διόρθωσης στο ΧΑΑ την οποία περνάμε τώρα και η οποία πιστεύω ότι έχει μέλλον (διαβάστε σχόλια rosicrux στο capital.gr) και την οποία εξέφρασα απο το 2011, θα δούμε τιμές πολύ υψηλότερες απο αυτές τις οποίες αναφέρει ο κος Λεωτσάκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Λεωτσάκος γράφει με τα πόδια και τα περισσότερα κείμενά του είναι εντελώς ασύντακτα...
    Έχει τις πηγές του, πάντως, με τις οποίες μάλιστα είναι και πολύ υπερπροστατευτικός, ενώ οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι την κατάρρευση των τραπεζόχαρτων λίγο πολύ την είχε προβλέψει...

    Μόνο για κανένα γρήγορο στις τράπεζες, αν και πλέον έχουν "εκλογικευτεί" κάπως οι αποτιμήσεις τους. Ουσιαστικά όμως χρεοκοπημένα μαγαζιά είναι (εξαιρώ λίγο την ΑΛΦΑ), οπότε μακριά... και μακάρι να πάνε στο Θεό...

    Καλή τύχη σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή